Värmdö Kommun

1 150 000 kr till Värmdö bibliotek för utvecklingsprojekt med fokus nyanlända.

Dela

Värmdö bibliotek har beviljats 1 150 000 kr av Länsstyrelsen för ett metodutvecklingsprojekt med syfte att nå målgruppen nyanlända och personer med annat modersmål än svenska.

Projektet utformas som ett samarbete mellan Värmdö bibliotek och föreningen Välkommen till Värmdö, som arrangerar mottagandet av nyanlända i Värmdö, på uppdrag av kommunen. Förhoppningen är att resultatet av projektet blir att biblioteksverksamheten implementerar nya metoder och arbetssätt som leder till att Värmdö bibliotek blir en än mer inkluderande plats, där nätverk ges utrymme att växa fram och där alla besökare känner att de hör hemma.

- Värmdö bibliotek har uppmärksammat att det saknas en samlande mötesplats för nyanlända i Värmdö och vill få fler att välja att komma till biblioteket. Vi har potential att vara en stark resurs och viktig knutpunkt för de som är nya i Sverige och de som aktivt vill engagera sig. Nu ges vi utrymme att i samverkan testa och hitta hållbara metoder för att nå fram till denna mångfacetterade målgrupp, berättar Ann-Helen Gustafsson, Bibliotekschef, Värmdö kommun.

En stor del av projektet blir därför att just undersöka och praktiskt testa nya sätt att nå fram till de nyanlända, som också utgör en av bibliotekets prioriterade målgrupper. Projektet kommer också att inventera och uppdatera redan testade aktiviteter i samarbete med SFI, Röda Korsets Språkcafé och läxhjälp. Tanken är att utifrån användarens behov utveckla etablerade aktiviteter, hitta nya samt finna sätt att långsiktigt skapa tillit till biblioteket som mötesplats och forum.

- Bibliotekets lagstadgade uppdrag är att finnas till för alla och att särskilt fokusera på bland annat personer med annat modersmål än svenska, säger Lena Hellström, chef för kultur- och fritidskontoret, Värmdö kommun. Biblioteket har också i uppdrag att öka den uppsökande verksamheten och att vara en plats för demokratiutveckling. Det ska bli väldigt intressant att undersöka hur ett metodutvecklingsprojekt likt detta, som kombinerar samverkan, aktiviteter och dialoger, bidrar till vidare uppfyllelse av det grundläggande uppdraget.  

Projektet kommer att ledas av en projektledare och en projektkoordinator om 90 % och fortlöpa mellan januari 2022 och juni 2023.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Värmdö Kommun
Värmdö Kommun
Skogsbovägen 9-11
134 81 Gustavsberg

Servicecenter: 08 - 570 470 00http://www.varmdo.se

Värmdö kommun - skärgårdens mötesplats

Värmdö, skärgårdens mötesplats. En unik natur med cirka 44 000 invånare och över 10 000 öar. Inom bara 30 minuter finns Stockholm med alla sina möjligheter. I Gustavsberg finns en lång tradition inom kultur, design och form. Här finns också välkända besöksmål som Sandhamn, Möja, Grinda, Bullerö och Svartsö. Välkommen till Värmdö, en plats för möten mellan människor.

 

 

Följ Värmdö Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Värmdö Kommun

Havsbandets mest svårtillgängliga pärlor synliggörs globalt via Google17.11.2022 08:38:07 CET | Pressmeddelande

Oavsett vart i världen någon befinner sig så börjar de allra flesta resor med en googling. I ett unikt samarbete mellan Stockholm Archipelago, Skärgårdsstiftelsen och Google synliggörs nu ytterskärgården i sin höstskrud genom en 360-gradersvy i tjänsten Street View. Enligt analysfirman WSP har en förlängning av säsongen potential att generera ytterligare 50 miljoner kronor i direkta intäkter och 45 nya jobbtillfällen i Stockholms skärgård.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum