1 juli kan du hämta covidbevis för att resa enklare
– Ett covidbevis underlättar för resor i Europa. Du kan visa att du blivit vaccinerad mot covid-19 och uppfyller kraven som gäller i landet du reser till, säger Annemieke Ålenius, avdelningschef på E-hälsomyndigheten.
Vaccinationsbeviset består av en QR-kod som innehåller nödvändig information. Den kan snabbt läsas av och verifieras. Du som resenär har ett eget ansvar att kontrollera vilka regler som gäller i landet du reser till.
Så gör du i fyra steg
För att få ett covidbevis på genomförd vaccination så behöver du:
- Vaccinera dig. Inom sju dagar rapporteras vaccinationen in till Nationella vaccinationsregistret.
- Logga in med e-legitimation på www.covidbevis.se (öppnar den 1 juli)
- Hämta, skriv ut eller spara ditt vaccinationsbevis. När du har hämtat beviset skickas det även automatiskt till din digitala brevlåda, om du har en.
- Redo att användas. Kom ihåg att undersöka vilka regler som gäller för ditt resmål.
Tre olika bevis
EU:s digitala covidbevis är ett dokument – digitalt eller på papper – som visar att du har fått vaccin mot covid-19, att du har testat negativt eller har tillfrisknat från covid-19.
I e-tjänsten Covidbevis kan du från den 1 juli få ett bevis på vaccination.
Från mitten av juli går det också att få bevis på negativt test – om företaget där du testat dig är anslutet till tjänsten Covidbevis.se
Senast den 12 augusti går det också att få bevis om tillfrisknande.
Saknar du e-legitimation?
Om du saknar e-legitimation så hittar du information här om du hur du skaffar en: Så skaffar du en e-legitimation
Du som saknar e-legitimation kan från den 1 juli få ett covidbevis på vaccination genom att skriva ut en blankett som du sedan fyller i och postar till E-hälsomyndigheten. Blanketten kommer att finnas på E-hälsomyndighetens webbplats.
(Se fler detaljer om hur du gör med blanketten under Frågor och svar nedan.)
Saknar du digital brevlåda?
När du hämtat covidbevis på www.covidbevis.se, så skickas beviset också automatiskt till din digitala brevlåda.
Om du inte har en digital brevlåda så kan du skaffa en här: Så skaffar du en digital brevlåda
Information på olika språk
Tjänsten www.covidbevis.se finns på svenska och engelska.
Det kommer också att finnas information om www.covidbevis.se på en rad olika språk på E-hälsomyndighetens webbplats: https://www.ehalsomyndigheten.se/tjanster/covidbevis/about-digital-covid-certificate-in-other-languages/
FRÅGOR OCH SVAR OM TJÄNSTEN COVIDBEVIS
Måste jag ha ett covidbevis för att kunna resa?
Nej, covidbevis är inte ett krav för att resa inom EU. Det digitala vaccinationsbeviset, som i Sverige kallas covidbevis, utvecklas för att underlätta resandet till andra länder inom EU.
Vissa länder kräver ett intyg på att du inte har covid-19 för att du ska kunna resa in i landet. Olika länder kräver olika typer av intyg, du bör därför hålla dig informerad om vad som gäller i det land som du ska resa till.
På Folkhälsomyndighetens webbplats finns information för dig som planerar att resa.
Du hittar också information om utrikesresor hos Utrikesdepartementet (UD). På ambassadernas webbplats Sweden Abroad finns information om bestämmelser i olika länder. UD:s app resklar gör det enklare att hålla koll på vad som gäller på ditt resmål.
Hur går processen för att få ett covidbevis till?
Det är E-hälsomyndigheten som ansvarar för e-tjänsten Covidbevis och utfärdar vaccinationsbeviset.
Regionerna ansvarar för att genomförda vaccinationer rapporteras in i Nationella vaccinationsregistret (NVR) hos Folkhälsomyndigheten. Genom att beställa ett vaccinationsbevis i e-tjänsten Covidbevis.se begär invånaren ut ett utdrag ur NVR. Informationen från NVR är det som ligger till grund för covidbevis på vaccination.
Covidbevis skickas automatiskt till din digitala brevlåda efter du har hämtat det. Covidbevis går också att spara ner och skriva ut.
Hur snabbt efter att jag blivit vaccinerad kan jag få ut mitt covidbevis?
Vaccinationen måste först rapporteras in i Nationella vaccinationsregistret (NVR). Det kan därför ta cirka sju dagar efter vaccinationen innan du kan få ditt covidbevis. E-tjänsten Covidbevis.se öppnar den 1 juli och det går inte att förbeställa eller få ut bevis innan dess.
Kom ihåg att i vissa fall kan du få ut ditt covidbevis innan det kan användas för inresa i ett land. I dag finns det till exempel länder som kräver att det har gått 14 dagar efter den sista dosen av en vaccination för att beviset ska godtas. Du behöver därför kontrollera regelverket i det landet du ska resa till.
Behöver man ha fått två doser innan man kan söka om ett covidbevis eller räcker det med en dos?
I ditt covidbevis står det vilket vaccin och hur många doser du har fått. När du har fått din första dos kan du få ett covidbevis.
Reglerna om du behöver en eller två doser vaccin i ditt covidbevis kan skilja sig åt mellan olika länder. Det är landet som du ska besöka som beslutar vilka krav som gäller där. Därför måste du i god tid innan du reser själv ta reda på vad som gäller, se UD:s app Resklar och Ambassadernas webbplats Sweden Abroad.
För att ha fullgott skydd så behöver du ta bägge doserna. Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats om vaccinationer.
Vad ingår i covidbevis?
EU:s digitala covidbevis är ett dokument – digitalt eller på papper – som visar att du har fått vaccin mot covid-19, att du har testat negativt eller har tillfrisknat från covid-19.
I e-tjänsten Covidbevis.se kan du från 1 juli få ett bevis på vaccination.
Från mitten av juli går det också att få bevis på negativt test – om företaget där du testat dig är ansluten till tjänsten Covidbevis.
Senast den 12 augusti går det också att få bevis om tillfrisknande.
Vad gäller för barn (0-18 år)? Behöver de covidbevis för att kunna resa inom Europa?
EU-länderna bestämmer själva hur de utformar sina regler. Därför är det viktigt att du tar reda på vad som gäller i det land som ni planerar att resa till eller passera genom. UD har aktuell information om vad som gäller i olika länder.
Just nu vaccinerar Sverige endast vissa barn under 18 år, till exempel vissa riskgrupper. Efter den 1 juli kan vårdnadshavare söka ett covidbevis via en blankett på myndighetens hemsida. Blanketten skriver du ut och fyller i och skickar till E-hälsomyndigheten. Vaccinering av barn från det år man fyller 16 år kommer att påbörjas i augusti i Sverige.
Ungdomar som har fyllt 16 år och har e‑legitimation kan själva hämta sitt covidbevis på Covidbevis.se.
Jag kan inte använda en e-legitimation, hur gör jag då?
Om du inte har möjlighet att använda en e-legitimation så kan du från den 1 juli beställa ett vaccinationsbevis från E-hälsomyndigheten. Det gör du genom att skriva ut, fylla i och posta en blankett till myndigheten. Därefter postar myndigheten ditt vaccinationsbevis till din folkbokföringsadress. Tänk på att beställa ditt vaccinationsbevis i god tid före din resa.
Blanketten kommer att finnas på E-hälsomyndighetens webbplats från 1 juli.
Om du inte kan skriva ut blanketten så går det bra att mejla eller ringa oss så skickar vi den till dig.
Ring på 0771-766 200 eller mejla på covidbevis@ehalsomyndigheten.se
Behöver jag betala för mitt covidbevis?
Nej, det är kostnadsfritt.
Fler frågor och svar om Covidbevis hittar du här:
Nyckelord
Kontakter
Kontakta vår presstjänst
Tel:010-106 07 98presstjanst@ehalsomyndigheten.seBilder
Om
E-hälsomyndigheten skapar ett bättre informationsutbyte inom hälsa, vård och omsorg. Det gör vi genom att leda regeringens initiativ inom e-hälsoområdet och erbjuda effektiva, kvalitetssäkrade tjänster till professionerna och privatpersoner.
Följ E-hälsomyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från E-hälsomyndigheten
Ny komponent i den digitala infrastrukturen ökar vårdinformationssystemens förmåga att kommunicera5.11.2024 09:33:03 CET | Nyheter
E-hälsomyndigheten ser ett behov av att öka vårdinformationssystemens förmåga att kommunicera med varandra. Det skulle bland annat göra det möjligt att automatiskt i högre grad föra över information till nationella kvalitetsregister från vårdens it-system. E-hälsomyndigheten föreslår därför att myndigheten får i uppdrag att utveckla en komponent för så kallad tjänsteadressering.
Region Skåne är tredje regionen som ansluter till Nationella läkemedelslistan15.10.2024 10:28:40 CEST | Pressmeddelande
Region Skåne har börjat införa Nationella läkemedelslistan i sitt primärvårdsystem och fortsätter med övriga system under hösten och vintern. Allt fler vård- och apoteksaktörer ansluter sig till Nationella läkemedelslistan och på E-hälsomyndighetens webbplats kan du följa utvecklingen.
Fortsatt intensivt arbete för att införa Fritidskortet14.10.2024 13:56:30 CEST | Pressmeddelande
E-hälsomyndigheten håller med om lagförslagen om ett statligt fritidskort som Socialdepartementet skickat ut för remiss. Fritidskortet är en digital tjänst som ska göra det möjligt för fler barn och unga att delta i fritidsaktiviteter.
Nu påbörjar Region Stockholm anslutningen till Nationella läkemedelslistan9.10.2024 13:46:03 CEST | Pressmeddelande
Region Stockholm inför Nationella läkemedelslistan i sitt vårdinformationssystem under hösten 2024. Stockholm är därmed den andra regionen i Sverige där medarbetarna ser aktuell information om en patients förskrivna och uthämtade läkemedel direkt i sitt eget system.
Nato övade storskalig patientflytt under kris26.9.2024 09:45:42 CEST | Pressmeddelande
Sverige har blivit medlem i Nato och vi är inne i beredskapsveckan. Nyligen var E-hälsomyndigheten med på en omfattande Natoövning. Fokus för övningen var att pröva Sveriges förmåga som värdland vid en storskalig evakuering av skadade.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum