Region Örebro län

105 miljoner kronor till länets kulturliv

Dela

Länets kulturaktörer kommer att tilldelas 105 miljoner kronor i stöd under året. Det beslutade Region Örebro läns kulturnämnd vid dagens sammanträde.

Inom ramen för kultursamverkansmodellen gör Region Örebro län och staten gemensam sak för att stötta det kulturella livet i länet.

- Vi utgår från vår regionala kulturplan där mål och uppdrag för de kommande åren finns definierade och så fördelar vi pengarna mellan de aktörer som hjälper oss att utveckla länets kulturscen, säger Torbjörn Ahlin (C), ordförande i kulturnämnden.

Jämfört med år 2020 har Region Örebro län valt att göra en uppräkning på 2,4 procent. Även staten gör en uppräkning men den stannar på 1,3 procent. De 105 miljoner kronor som i år betalas ut innebär en ökning på nästan 5,5 miljoner kronor jämfört med förra året.

Bland de aktörer som får stöd finns Länsteatern, Stadra teater, ArkivCentrum, The Non-Existent Center, Örebro läns museum och Opera på Skäret.

Under 2021 görs flera satsningar inom områden som är i lite extra behov av utveckling och stöd.

- Satsningen på litteratur och stärkt biblioteksverksamhet är en viktig del för att främja läsandet i hela länet, säger Eva-Lena Jansson (S), vice ordförande i kulturnämnden.

- Tack vare stödet från statens kulturråd och egna prioriteringar kan vi bland annat främja litteraturverksamheten, stödja scenkonsten och utveckla filmen. Ett område där vår region legat efter, säger Malin Silén (KD), ledamot i kulturnämnden.

Covidrelaterat stöd

Dessutom har staten aviserat ytterligare stöd till de aktörer som ryms inom samverkansmodellen under det kommande året. Det är ett stöd som blir covidrelaterat.

Kontakt

Torbjörn Ahlin, kulturnämndens ordförande, telefon: 073-84 27 454

Eva-Lena Jansson, vice ordförande i kulturnämnden, telefon: 070-241 13 01

Malin Silén, ledamot i kulturnämnden, telefon: 076-337 97 79

Nyckelord

Kontakter

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum