E.ON Sverige AB

Staffan i Bro utsedd till Sveriges energismartaste person

Dela
Tvåbarnspappan, villaägaren och teknikentusiasten Staffan Johansson i Bro utanför Stockholm är Sveriges energismartaste person. I går kammade han hem första pris i E.ONs och Privata Affärers årliga tävling E-Prize.

När Staffan Johansson och hans fru för två år sen byggde hus omsattes ett stort teknikintresse till energieffektiv lyx, något som igår belönades med utnämningen Sveriges energismartaste person i samband med E.ONs och Privata Affärers tävling E-Prize 2014.

– Det här känns otroligt roligt! Vi vill bo bekvämt utan att bekymra oss för energiutgifterna. Det är något som jag tror att många vill och det är fullt möjligt om man använder tekniken på rätt sätt, säger Staffan Johansson. Vi har hittat många bra lösningar och välkomnar alla att sno så många de vill.

Familjens årliga energiförbrukning för tvåplansvillan på 192 kvm var beräknad till ca 10 000 kilowattimmar, men med hjälp av en elproducerande solcellsanläggning på taket och en bergvärmepump som även återvinner värmen i ventilationsluften, sjunker nettoförbrukningen till ca 3 000 kilowattimmar om året. För att spara ytterligare energi sugs tilluften i ventilationen till huset in vid söderfasaden.  


E-Prizejuryns motivering lyder:
Årets vinnare i E-Prize är Staffan Johansson som i sin moderna villa förenar högsta möjliga komfort med lägsta möjliga energiförbrukning. Staffan har med genomtänkta tekniska lösningar lyckats minimera hushållets behov av köpt energi till enbart 3 000 kilowattimmar om året.

Staffan Johansson tog emot priset vid Stora Placeringskvällen i Malmö den 27 maj.


Energifakta/Familjen Johanssons nya villa
Läge: Bro, utanför Stockholm
Byggår: 2011
Boyta: 193 kvm i två plan + 60 kvm garage/gäststuga
Hushåll: Två vuxna och två barn
Uppvärmning och el: Bergvärme 8 kW, FTX-ventilation, solcellspaneler 7 kW. 
Årlig energianvändning: 3 000 kWh netto (10 000 kWh inräknat egen solel)
Övrigt: Golvvärme på bottenplan och stora radiatorer på övervåningen. Radiatorerna är anpassade för att klara uppvärmningen med en låg framledningstemperatur, vilket är optimalt för värmepumpen. Energisnål belysning med ledlampor och energisnåla vitvaror som värmepumpstumlare. Egenbyggd medieserver som endast drar 12 watt.
Investeringskostnader: Energiteknik och uppvärmning, cirka 250 000 kronor.

Kort film om Staffan Johansson och familjens villa: 
Lågupplöst film 
Högupplöst film 


För mer information och bilder kontakta: 
Monika Broel-Plater, Projektledare för E-Prize på E.ON  
E-post: monika.broel-plater@eon.se, telefon: 0703 – 92 15 43

Mattias Hennius, Presschef på E.ON 
E-post: mattias.hennius@eon.se, telefon: 0705 – 19 18 92

Om E-prize
Tävlingen E-Prize är ett samarbete mellan E.ON och Veckans Affärer/Privata Affärer som vänder sig mot såväl företag som privatpersoner. Syftet är att belöna dem som på ett innovativt och effektivt sätt arbetar för att spara energi och på så vis bidrar till ett mer hållbart samhälle. 
Här hittar du mer fakta om E-Prize.

Nyckelord

Kontakter

E.ONs pressjour 040-25554024-timmarsservice för dig som är journalist. Telnr på denna sida är endast avsedda för journalister.Övriga hänvisas till Kundservice tel 020-222424 eller Felanmälan tel 020-880022.

Bilder

Om

E.ON Sverige AB
E.ON Sverige AB
Carl Gustafs Väg 1
205 09 Malmö

https://www.eon.se

Vi bygger det hållbara samhället

E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye