1177 Vårdguiden

1177 Vårdguiden ökar snabbast i Norden

Dela

1177 Vårdguidens webbplats växer snabbast i en ny jämförelse av hälsoportalerna i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Jämförelsen kommer från norska myndigheten Direktoratet for e-helse, och visar att det finns portaler till vården i alla fyra länderna, 1177 Vårdguiden i Sverige, Helsenorge i Norge, Sundhed.dk i Danmark och Kanta i Finland.

Rapporten visar angående Sverige:

  • 1177 Vårdguiden är den tjänst som har högst kännedom bland invånarna (83%)
  • Sverige i topp vad gäller både besök och login per capita
  • Sverige utmärker sig genom att fler unga än äldre använder webbplatsen
  • Sverige har en större variation mellan vad som erbjuds inom ramen för 1177 Vårdguiden i de olika regionerna.
  • Invånare kan ta del av patientjournaler i olika utsträckning, I Sverige har samtliga regioner anslutit sig till systemet för att läsa journal via 1177.se, men vilken typ av journaler som kan läsas skiljer sig åt i regionerna.

-Det bekräftar att folk känner stor nytta av 1177.se, både att läsa artiklar om deras vård eller hälsa, men också att logga in och utföra vårdärenden. Nu pågår ett arbete med att utveckla första linjens digitala vård, där 1177 Vårdguiden kommer spela en viktig roll som den första kontakten med vården, säger Anette Thalén, enhetschef vid Inera. Inera ansvarar för 1177 Vårdguiden på uppdrag av Sveriges regioner.

I april 2019 var det över 4 miljoner inloggningar i 1177.se, för att till exempel läsa sin journal, boka eller omboka vårdbesök, eller förnya recept. Webbplatsen hade över tio miljoner besök. I Sverige har offentliga aktörer inom e-hälsa kommit överens om Vision e-hälsa 2025, som innebär att år 2025 ska Sverige vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter.

Utdrag från jämförelsen, ”Komparativ analys: Nationella hälsoportaler i Norden”:

Sverige har det högsta antalet besök per capita, och en stark årlig tillväxt. Ökningen av besök till den svenska öppna webbplatsen kan bero på flera faktorer:

  • Det breda utbudet av information om symtom, sjukdomar och behandlingar som är tillgängliga, liksom katalogen av alla vårdgivare i landet.
  • När en invånare googlar symtom, behandlingar eller vårdgivare, är 1177.se oftast ett av toppresultaten.
  • De flesta regioner hänvisar till 1177.se för hälsorelaterad information
  • Hälso- och sjukvårdens personal hänvisar ofta till information på 1177.se och rekommenderar patienter att läsa vidare där.

Mer information om jämförelsen finns här

Om

1177 Vårdguiden
1177 Vårdguiden
Tjärhovsgatan 21
118 93 Stockholm

1177https://www.1177.se/

1177 Vårdguiden

Hela Sveriges samlingsplats för råd, information, inspiration och e-tjänster
inom hälsa och vård. En dygnet-runt-öppen tjänst från Sveriges 
regioner. Finns på webben, 1177.se, och på telefonnumret 1177. Välkommen!

Följ 1177 Vårdguiden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från 1177 Vårdguiden

Julens toppsökningar på 1177.se19.12.2018 08:55:00 CETPressmeddelande

Allt fler besöker 1177.se för att läsa om sin hälsa eller sjukdom samt använda digitala tjänster. I november hade webbplatsen över 11,2 miljoner besök, en ökning från 8,8 miljoner besök under samma månad förra året. 1177 Vårdguiden har undersökt vilka som är de mest besökta sidorna mellan jul och nyår de senaste tre åren. Dessa kommer i topp: Magsjuka Influensa Lunginflammation Halsfluss Feber På 1177.se samlas kunskap och tjänster inom hälsa och vård från alla Sveriges landsting och regioner. Innehållet på 1177.se kvalitetssäkras av en redaktion och faktagranskas av läkare, sjuksköterskor och andra experter från hälso-och sjukvården. I våras belönades 1177 Vårdguiden med Språkrådets pris för ett ”klart och begripligt språk”, och nyhetssajten IDG:s pris för bästa webbplats i hälsokategorin. - Vi vill att besökarna ska känna sig stärkta och kunna påverka sin hälsa eller vård. Det är viktigt att det finns kvalitetssäkrade och lättillgängliga råd så att man själv kan ta kloka beslut, säge

Åtta tips om du vill sluta röka1.6.2018 07:42:00 CESTNyheter

Är du en av de som röker eller snusar regelbundet? Du vet säkert redan att det är farligt, och varför. Här kommer några konkreta tips: Bestäm ett datum för när du ska sluta röka. Stärk din motivation att sluta röka. Du kan till exempel samla information och göra en lista över anledningar till att sluta. Testa ditt röksug genom att anteckna varje gång du röker en cigarett och vad du gör just då. Sätt sedan betyg på hur viktig just den cigaretten är. Var det en nödvändig, utsökt god cigarett? Eller var det en onödig cigarett som inte betydde så mycket egentligen? Skapa rökfria zoner. Sluta röka helt och hållet på de ställen där du tillbringar din mesta tid, till exempel jobbet, skolan eller hemma. För dig som är vuxen, testa appen Rökfri – du får tips om övningar och ger dig den kunskap du behöver för att bli rökfri. Appen är gratis och laddas enkelt via App store eller Google Play. Råd och stöd förbättrar möjligheterna att bli rökfri. Du kan få råd och stöd hos Sluta-röka-linjen. Ring 0

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum