
13,7 miljoner kronor till Göteborgsforskare för att ta fram morgondagens cancerbehandling

— I tider av ekonomisk instabilitet känns det otroligt bra att vi, tack vare våra generösa givare, kan fortsätta finansiera svensk cancerforskning. Det är spännande tider för cancerforskningen där otroligt mycket hoppfullt händer, säger Klas Kärre, ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd.
Totalt är det 31 forskare som finansieras till ett värde av 124,3 miljoner kronor. Tre av dessa forskare återfinns vid Göteborgs universitet. Elinor Bexe Lindskog är en av dem. Hon är kirurg och specialiserad inom tjock- och ändtarmscancer, den fjärde vanligaste cancerformerna i Sverige. Tack vare framgångsrik forskning överlever i snitt 80-90 procent av de som drabbas om sjukdomen upptäcks i ett tidigt stadium. Då räcker det, i de flesta fall, med kirurgi som avlägsnar tumören. Men för de patienter vars cancer upptäcks i ett senare stadie är prognosen inte fullt lika bra.
— När cancern spritt sig i bukhinnan erbjuds idag vissa patienter behandling med omfattande kirurgi och cellgifter i buken. Men komplikationer är vanliga och risken att dö i sjukdomen är ändå hög. Vi måste helt enkelt hitta sätt att förbättra behandlingen för de här patienterna, säger Elinor Bexe Lindskog.
Bexe Lindskog ska nu studera immunförsvaret i den spridda cancern i bukhinnan för att se om immunterapi kan vara en möjlig behandling. Immunterapi är när patientens eget immunförsvar aktiveras till att attackera och döda cancercellerna.
— Att hitta nya metoder är viktigt för att öka överlevnaden hos dessa patienter. Utöver detta vill vi också titta på varför vissa patienter får återfall, trots att deras cancer upptäcks i något av de tidigaste stadierna. På så sätt skulle vi kunna identifiera vilka patienter som behöver komplettera sin kirurgi med cellgiftsbehandling för att minska risken för återfall, säger Bexe Lindskog.
Forskning som gör skillnad
Cancerfonden beviljar pengar till forskning cirka två gånger per år. I urvalsprocessen får alla ansökningar konkurrera med varandra. De mest lovande ansökningarna väljs ut av Cancerfondens forskningsnämnd. I år gör Cancerfonden även en extra satsning på vårdforskning. Vårdforskning fokuserar på att höja livskvalitet för drabbade både under och efter behandling. Något som blir allt viktigare i takt med att fler överlever cancer.
Sedan 1950-talet har Cancerfonden samlat in och delat ut pengar till den främsta cancerforskningen i Sverige. Då, på 50-talet, överlevde en av tre. Idag överlever två av tre.
Så fördelas pengarna, lärosäte för lärosäte
Karolinska Institutet: 13 forskare (54,9 miljoner kronor)
Uppsala Universitet: 7 forskare (22,7 miljoner kronor)
Lunds Universitet: 5 forskare (21,9 miljoner kronor)
Göteborgs universitet: 3 forskare (13,8 miljoner kronor)
Stockholms universitet: 1 forskare (6,3 miljoner kronor)
Umeå universitet: 2 forskare (4,6 miljoner kronor)
Här finns en fullständig lista över samtliga forskare som beviljats medel.
Kontakter
Jens PetersenCancerfonden
Tel:076 814 74 26jens.petersen@cancerfonden.seBilder


Om

Cancerfondens vision är att besegra cancer
Genom att finansiera den främsta forskningen, sprida kunskap om cancer och påverka beslutsfattare i viktiga frågor, arbetar vi för att färre ska drabbas och fler ska överleva. Cancerfonden är en fristående, ideell organisation utan statligt stöd. Vårt arbete är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Sedan 1951 har vi delat ut 12 miljarder kronor till de främsta forskningsprojekten i Sverige.
#tillsammansmotcancer
Följ Cancerfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden
Cancerklyftan i Sverige: så ser det ut i Västra Götalandsregionen2.6.2023 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
För att besegra cancer måste cancerklyftorna i Sverige minska. Idag besöker Cancerfonden Västra Götalandsregionens politiska styre för att diskutera de ojämlika förutsättningarna för att upptäcka och överleva cancer för boende i regionen.
Vad säger du till någon som blivit allvarligt sjuk?1.6.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vad skulle du säga till någon som blivit allvarligt sjuk? En ny undersökning från Demoskop på uppdrag av Cancerfonden visar att fyra av tio tycker det är jobbigt och svårt att bemöta någon på jobbet eller i sociala sammanhang som fått ett allvarligt sjukdomsbesked. Av de som drabbats av en allvarlig sjukdom upplever också fyra av tio att de har mindre kontakt med omgivningen.
Cancerklyftan i Sverige: så ser det ut i region Norrbotten29.5.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
För att besegra cancer måste cancerklyftorna i Sverige minska. Idag besöker Cancerfonden Region Norrbottens politiska styre för att diskutera de ojämlika förutsättningarna för att upptäcka och överleva cancer för boende i regionen.
Tre gånger fler cancerfall till följd av rökning hos lågutbildade än högutbildade25.5.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Rökning orsakar tre gånger så många cancerfall hos personer med kort utbildning än personer med lång utbildning. Det visar nya siffror som Cancerfonden presenterar idag tillsammans med förslag på hur Sverige kan bli tobaksfritt till 2040.
Cancerfondens forskningsnämnd får ny ordförande24.5.2023 15:30:00 CEST | Pressmeddelande
Professor Malin Sund, vid Umeå universitet, efterträder professor Klas Kärre, som ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd. Valet av ny ordförande skedde på Cancerfondens huvudmannamöte som hölls onsdagen den 24 maj.