Spendrups Bryggeri AB

Nu släpps ölet som bara kan avnjutas i Dalarna

Dela
Lagom till starten av skid-VM i Falun lanseras ölet Spendrups 2015 , ett KRAV-märkt öl tillverkat av ekologiska ingredienser. Ölet produceras i Dalarna, i Sveriges mest klimatsmarta bryggeri.

Det nya ölet produceras i Grängesberg, i Sveriges mest klimatsmarta bryggerilösning som invigs idag. Tack vare unik teknik återanvänds de korn- och maltrester som blir kvar när ölet har bryggts och i och med detta blir Spendrups ett av de första bryggerier i världen som är närapå självförsörjande på bioenergi och minskar företagets CO2-utsläpp med 80 procent per liter dryck.

– Vid framtagningen av Spendrups 2015 har vi använt vår nya miljövänliga teknik. Tekniken i kombination med vår långa tradition av ölframställning i Grängesberg har resulterat i ett smakrikt öl baserat på ekologiska råvaror och med naturen i åtanke. Det är bryggt i Dalarna för att avnjutas i Dalarna , säger Richard Bengtsson, bryggmästare på Spendrups Bryggeri.

Spendrups 2015 lanseras särskilt för skid-VM i Falun, som Spendrups med sitt hållbarhets-engagemang är en naturlig dryckesleverantör till.

– Vi arbetar aktivt för att genomföra VM på ett resurssnålt sätt med minsta möjliga utsläpp och påverkan på miljön . Spendrups nya bryggerisatsning och VM-öl passar väl in i skid-VM:s hållbarhetsfokus, säger Kent Lövgren ansvarig för sales & marketing på skid-VM.

Fakta: 
” Spendrups 2015” finns till försäljning från och med den 2 februari.

Färg: Ljust gyllengul. 
Doft: Framträdande frisk maltig doft med lätt humlearom 
Smak: Fyllig och rund maltighet balanserad med en lätt markerad beska. 
Malt: Ekologisk Pilsnermalt 
Humle: Ekologisk Perle (tysk) 
Alkoholhalt: 4,5 vol % 
Jäsning och lagring: Spendrups 2015 är ett underjäst lageröl. Huvudjäsningen sker i 8 dagar vid 13 C. Därefter sker mognaden i lagertank under 4 veckor vid - 1 C. 
Övrigt: 100 % ekologisk! KRAV-märkt 

* dravförbränning - vår klimatsmarta bryggerilösning:

Spendrups verksamhet ger upphov till stora mängder restprodukter. Huvuddelen av detta utgörs av drav, en organisk restprodukt (d v s korn-rester eller malt) från ölframställningen. Årligen producerar Spendrups ca 160 miljoner liter öl, vilket ger drav-restprodukter om ca 30 000 ton/år. 
Spendrups är miljöcertifierat enligt ISO 14001.

För mer information och intervjuförfrågan kontakta: 
Annika Molander, kommunikationsdirektör, Spendrups Bryggeri, 
tfn +46 8 672 7830, annika.molander@spendrups.se

Richard Bengtsson, chefbryggmästare, Spendrups Bryggeri, 
tfn +46 8 736 68 74, richard.bengtsson@spendrups.se

Spendrups Bryggeri grundades 1897. Vi är ett bryggeri med ett brett sortiment. Engagemanget och passionen är lika stor nu som då. För oss är alltid hantverket och dryckesupplevelsen i fokus. Bland våra varumärken finner du Spendrups Bryggeri, Norrlands Guld, Mariestads, Heineken, Loka, Schweppes, Briska, El Coto, Gallo m fl. Familjeföretaget Spendrups är ett svenskt och oberoende bryggeri som förenar starka traditioner med nytänkande. Vi är idag ca 850 medarbetare och omsätter ca 3,0 MDKR. I Spendrupskoncernen ingår dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri och Hellefors Bryggeri. www.spendrups.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Spendrups Bryggeri AB
Spendrups Bryggeri AB
Sankt Eriksgatan 121
11343 Stockholm

08-672 77 00http://spendrups.se

Spendrups är ett svenskt familjebryggeri som förenar starka traditioner med nytänkande. Bryggeriet grundades 1897 i Grängesberg och drivs av familjen Spendrup i fjärde generationen. Vi finns på ett antal orter i Sverige med huvudkontor i Stockholm och produktion i Grängesberg, Hällefors, Stockholm och Visby. För oss står alltid hantverket och dryckesupplevelsen i fokus. I vårt breda sortiment finns varumärken som Mariestads, Norrlands Guld, Melleruds, Loka, Trocadero, Briska och vin- och spritproducenter som El Coto, Cantina Zaccagnini, Plantation och Tamnavulin. Spendrups har 1 100 medarbetare och omsätter cirka 5 MDKR årligen. I Spendrupskoncernen ingår dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri, OMAKA, Grythyttans Glöggfabrik och Hellefors Bryggeri. Våra anläggningar är certifierade enligt internationella standarderna ISO 14001 och FSSC 22000 avseende miljö respektive kvalitet och livsmedelssäkerhet.www.spendrups.se

Följ Spendrups Bryggeri AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Spendrups Bryggeri AB

Lampa som drivs av saltvatten eller urin – Salt Tech vinner familjen Spendrups stipendium för sin unika innovation19.3.2025 12:27:31 CET | Pressmeddelande

Familjen Spendrup vill uppmuntra och stödja unga entreprenörer i Sverige genom ett årligt återkommande stipendium som har delats ut till tidigare UF-elever sedan 2008. I år går stipendiet till William Asefaw som driver Salt Tech. Företaget har en unik lösning med en lampa som drivs av saltvatten eller urin – som en av lösningarna på elfattigdomen i världen.

Spriten som blir över vid tillverkning av alkoholfri öl kommer till användning5.2.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande

Alkoholfri öl har ökat i popularitet de senaste åren i takt med att tillverkningsmetoderna förfinats. På Spendrups bryggs ölet som ett vanligt öl innan det avalkoholiseras och i samband med den processen uppstår en restprodukt i form av 78-procentig etanol som nu kan återanvändas som insatsvara i en rad olika produkter såsom t.ex. spolarvätska. Men på sikt finns planer att använda etanolen som biobränsle vid fabriken i Grängesberg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye