Spendrups Bryggeri AB

Spendrups inviger Sveriges största klimatsmarta bryggeri

Dela
Lagom till starten av skid-VM öppnar Sveriges största och mest nyskapande bryggerisatsning. Det gör Spendrups Bryggeri närapå självförsörjande på bioenergi och minskar företagets CO2- utsläpp betydligt. Samtidigt lanseras VM-ölet Spendrups 2015 , ett KRAV-märkt öl som producerats med den förnybara energin.

Spendrups har under de senaste åren miljardsatsat på bryggeriet i Dalarna, vars nya drav-anläggning är en av de första i världen och gör bryggeriet unikt i Sverige . Förbränning av egen organisk restprodukt, drav, kommer att stå för cirka hälften av bryggeriets energibehov och minskar företagets CO2-utsläpp med 80 procent per liter dryck. Resten av energiförsörjningen kommer från el, som redan idag görs av förnybara källor. Bryggeriet invigs idag av Maria Norrfalk, Dalarnas landshövding och Fredrik Spendrup, vd Spendrups Bryggeri.

– Jag är väldigt stolt över att kunna inviga Sveriges största och mest klimatsmarta bryggeri. Dravförbränningsanläggningen kommer att göra Spendrups Bryggeri närapå självförsörjande på bioenergi och näst intill oljeoberoende, helt i linje med vår vision om en produktion fri från fossil koldioxid, säger Fredrik Spendrup, vd Spendrups Bryggeri.

I bryggeriet kommer bland annat det nya ekologiska ölet Spendrups 2015 produceras med förnybar energi och naturen i åtanke. Ölet lanseras särskilt för skid-VM i Falun, som Spendrups med sitt hållbarhetsengagemang är en naturlig dryckesleverantör till. Spendrups 2015 kommer att säljas på lokala restauranger i Dalarna under en begränsad period. Det är bryggt i Dalarna för att avnjutas i Dalarna.

- Vi arbetar aktivt för att genomföra VM på ett resurssnålt sätt med minsta möjliga utsläpp och påverkan på miljön . Spendrups nya bryggerisatsning och VM-öl passar väl in i skid-VM:s hållbarhetsfokus, säger Kent Lövgren ansvarig för sales & marketing på skid-VM.

Mer information om den nya anläggningen finns på: www.spendrups.se 

Om dravförbränning 
Spendrups verksamhet ger upphov till stora mängder restprodukter. Huvuddelen av detta utgörs av drav, en organisk restprodukt (d v s korn-rester eller malt) från ölframställningen. Årligen producerar Spendrups ca 160 miljoner liter öl, vilket ger drav-restprodukter om ca 30 000 ton/år. 
Spendrups är miljöcertifierat enligt ISO 14001.

För mer information, kontakta: 
Claes Åkesson, miljö- och hållbarhetsdirektör, Spendrups Bryggeri, 
tfn 46 8 672 7843, claes.akesson@spendrups.se 
Annika Molander, kommunikationsdirektör, Spendrups Bryggeri, 
tfn 46 8 672 7830, annika.molander@spendrups.se

Spendrups Bryggeri grundades 1897. Vi är ett bryggeri med ett brett sortiment. Engagemanget och passionen är lika stor nu som då. För oss är alltid hantverket och dryckesupplevelsen i fokus. Bland våra varumärken finner du Spendrups Bryggeri, Norrlands Guld, Mariestads, Heineken, Loka, Schweppes, Briska, El Coto, Gallo m fl. Familjeföretaget Spendrups är ett svenskt och oberoende bryggeri som förenar starka traditioner med nytänkande. Vi är idag ca 850 medarbetare och omsätter ca 3,0 MDKR. I Spendrupskoncernen ingår dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri och Hellefors Bryggeri. www.spendrups.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Spendrups Bryggeri AB
Spendrups Bryggeri AB
Sankt Eriksgatan 121
11343 Stockholm

08-672 77 00http://spendrups.se

Spendrups är ett svenskt familjebryggeri som förenar starka traditioner med nytänkande. Bryggeriet grundades 1897 i Grängesberg och drivs av familjen Spendrup i fjärde generationen. Vi finns på ett antal orter i Sverige med huvudkontor i Stockholm och produktion i Grängesberg, Hällefors, Stockholm och Visby. För oss står alltid hantverket och dryckesupplevelsen i fokus. I vårt breda sortiment finns varumärken som Mariestads, Norrlands Guld, Melleruds, Loka, Trocadero, Briska och vin- och spritproducenter som El Coto, Cantina Zaccagnini, Plantation och Tamnavulin. Spendrups har 1 100 medarbetare och omsätter cirka 5 MDKR årligen. I Spendrupskoncernen ingår dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri, OMAKA, Grythyttans Glöggfabrik och Hellefors Bryggeri. Våra anläggningar är certifierade enligt internationella standarderna ISO 14001 och FSSC 22000 avseende miljö respektive kvalitet och livsmedelssäkerhet.www.spendrups.se

Följ Spendrups Bryggeri AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Spendrups Bryggeri AB

Lampa som drivs av saltvatten eller urin – Salt Tech vinner familjen Spendrups stipendium för sin unika innovation19.3.2025 12:27:31 CET | Pressmeddelande

Familjen Spendrup vill uppmuntra och stödja unga entreprenörer i Sverige genom ett årligt återkommande stipendium som har delats ut till tidigare UF-elever sedan 2008. I år går stipendiet till William Asefaw som driver Salt Tech. Företaget har en unik lösning med en lampa som drivs av saltvatten eller urin – som en av lösningarna på elfattigdomen i världen.

Spriten som blir över vid tillverkning av alkoholfri öl kommer till användning5.2.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande

Alkoholfri öl har ökat i popularitet de senaste åren i takt med att tillverkningsmetoderna förfinats. På Spendrups bryggs ölet som ett vanligt öl innan det avalkoholiseras och i samband med den processen uppstår en restprodukt i form av 78-procentig etanol som nu kan återanvändas som insatsvara i en rad olika produkter såsom t.ex. spolarvätska. Men på sikt finns planer att använda etanolen som biobränsle vid fabriken i Grängesberg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye