Puran Chen gör Sveriges Bästa Gin & Tonic

I finalen skulle deltagarna imponera på juryn med tre varianter av GT mixade med Schweppes tonic. Vinnare blev Puran Chen, som är 26 år och bor i Stockholm. Han är utbildad läkare och doktorerar på Karolinska Institutet. Puran har aldrig jobbat i bar men har ett stort intresse för matlagning och att blanda cocktails. Hans vinnande drink är en spin off på klassikern Old Fashioned.
“Vinnardrinken med Schweppes Premium Tonic döpte jag till “Hint of Fashion” som anspelar på den klassiska drinken Old Fashioned. Jag använde en ekfatslagrad gin med tydlig Bourbon-karaktär, tillsatte Bitter och balanserade med en annan gin med mer klassisk smak av enbär så att det fortfarande kändes som en Gin & Tonic.”, säger Puran Chen.
Juryn, Pelle Tamleht, krogrecensent samt Chris Raheira-Hellström och Therese Härdinggård, bartenders, var imponerade av den höga kvalitet som tävlingen höll och ambitionsnivån hos finalisterna. Till slut föll ändå valet av vinnare på Puran Chen med motiveringen:
”Med smakfull innovation, originalitet och en imponerade teknisk nivå tog Puran oss i juryn med storm. Samtliga drinkar höll hög nivå, men han visade också prov på spetskompetens med sin kombination av de klassiska drinkarna Old Fashioned och Gin & Tonic. En solklar vinnare, helt enkelt .”
Puran Chen kommenterar själv varför han tror att just han vann med orden:
“Jag höll det enkelt, och med undantag för vinnardrinken så försökte jag uppgradera basingredienserna snarare än att skapa något helt nytt. Det jag fokuserade mest på var att ha ett fungerande helhetskoncept som kändes tilltalande, spännande och logiskt.”
Med ett växande intresse för mixologi vill Schweppes inspirera konsumenterna att blanda nya drinkar och utveckla spännande smakkombinationer i både nya drinkar och klassiker.
”Schweppes har tillverkat tonic sedan 1870. Tävlingen är en hyllning till tonic och den klassiska drinken Gin & Tonic, en odödlig klassiker som överlever alla trendcykler. Och tonic är inte bara en mixer i drinkar, den är även god att dricka utan alkohol”, säger Anna Lidström, marknadschef för Schweppes på Spendrups.
Den vinnande Gin & Tonicen: Hint of Fashion
“Hint of Fashion, var nyskapande i och med att jag vågade blanda två olika sorters gin, varav den ena var en ekfatslagrad gin, men samtidigt familjär för en GT-älskare”, säger Puran Chen.
Här är receptet:
Hint of Fashion
Ingredienser
4,5 cl (3 tsk) ekfatslagrad gin
1,5 cl (1 tsk) gin, med tydligt inslag av enbär
2 droppar Bitter
10 cl Schweppes Premium Tonic (Original)
apelsinskal
maraschinokörsbär
Gör så här:
Använd ett Old-Fashioned glas (även kallat whiskeyglas/rocksglas/tumbler). Lägg i en stor, kubisk isbit (gärna putsad så att den ser ut som en rubin) som är helt genomskinlig (dvs inga sprickor). Tillsätt båda ginsorterna och droppa försiktigt i 2 droppar Bitter rakt ner i ginen (undvik att droppa på isen, då man riskerar att frysa fast Bittern). Rör om försiktigt ett varv med en sked. Tillsätt Schweppes Premium Tonic. Tillsätt inte mer än 12 cl (max 2 gånger den totala gin-mängden) då de subtila ekfatssmakerna riskerar att försvinna. Toppen på isbiten ska vara “fri". Ta ett apelsinskal och spruta oljorna över glaset genom att snabbt “vika” skalet mellan fingrarna med utsidan mot glaset. Vrid till apelsinskalet till en spiral och lägg den på den stora iskuben. Placera sedan ett maraschinokörsbär inne i spiralen. Servera.
Kommentar:
Namnet anspelar på drinkarnas urfader, Old-fashioned, som är en whiskeydrink. Tanken till att blanda två sorters gin är att balansera upp bourbon-karaktären med den klassiska enbärssmaken som gin förknippas med. Det är extremt viktigt att vara försiktig med Bittern och inte tillsätta mer än 2 droppar per 16 cl drink (6 cl gin) – annars riskerar enbärssmaken att försvinna. Använd aldrig smaksatt tonic till denna drink. Balans mellan ekfatet, enbär och Bittern är nyckeln bakom en lyckad Hint of Fashion .
För mer information och produktprover, vänligen kontakta:
Anna Lidström, marknadschef Schweppes, Spendrups 070-182 78 73
anna.lidstrom@spendrups.se
Emma Lind, PR-konsult på Kelly and Pling
073 553 72 82
emma.l@kellyandpling.com
Om Schweppes
Schweppes har tillverkat tonic sedan 1870. Tonic uppfanns under 1600-talet av indianer i Peru som medicin mot malaria. Huvudingrediens var kinin – bark från quiquinaträdet eller kinabark – kryddan som smaksätter tonicen. När britterna koloniserade landet under 1800-talet började man blanda ut tonicen med socker, vatten och gin, som i sin tur resulterade i en drink som kom att kallas Gin & Tonic. År 1870 var Schweppes först i världen med att kolsyra tonic.
För inspiration och tips, kolla in Drinkgeneratorn på drinkgeneratorn.se där över 100-tals drinkrecept finns samlade.
Nyckelord
Kontakter
Rose-Marie HertzmanPresschef, Spendrups
Tel:070-283 02 75rose-marie.hertzman@spendrups.seSpendrups Bryggeri
Tel:+46 8 672 77 00 +46 8 618 35 60infomaster@spendrups.seBilder
Om
Spendrups är ett svenskt familjebryggeri som förenar starka traditioner med nytänkande. Bryggeriet grundades 1897 i Grängesberg och drivs av familjen Spendrup i fjärde generationen. Vi finns på ett antal orter i Sverige med huvudkontor i Stockholm och produktion i Grängesberg, Hällefors, Stockholm och Visby. För oss står alltid hantverket och dryckesupplevelsen i fokus. I vårt breda sortiment finns varumärken som Mariestads, Norrlands Guld, Melleruds, Loka, Trocadero, Briska och vin- och spritproducenter som El Coto, Cantina Zaccagnini, Plantation och Tamnavulin. Spendrups har 1 100 medarbetare och omsätter cirka 5 MDKR årligen. I Spendrupskoncernen ingår dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri, OMAKA, Grythyttans Glöggfabrik och Hellefors Bryggeri. Våra anläggningar är certifierade enligt internationella standarderna ISO 14001 och FSSC 22000 avseende miljö respektive kvalitet och livsmedelssäkerhet.www.spendrups.se
Följ Spendrups Bryggeri AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Spendrups Bryggeri AB
Lampa som drivs av saltvatten eller urin – Salt Tech vinner familjen Spendrups stipendium för sin unika innovation19.3.2025 12:27:31 CET | Pressmeddelande
Familjen Spendrup vill uppmuntra och stödja unga entreprenörer i Sverige genom ett årligt återkommande stipendium som har delats ut till tidigare UF-elever sedan 2008. I år går stipendiet till William Asefaw som driver Salt Tech. Företaget har en unik lösning med en lampa som drivs av saltvatten eller urin – som en av lösningarna på elfattigdomen i världen.
Svenskarnas favoriter från Spendrups nu på norska butikshyllor11.3.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
I höstas aviserade Spendrups ett samarbete med Stordalen-ägda dryckesgruppen Belmonte Beverage Group AS. Nu är samarbetet synligt på de norska butikshyllorna med svenska brygder anpassade för den norska marknaden.
Melleruds & Årets Kock Michael Andersson presenterar det perfekta pilsnersnacket6.2.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Årets Kock 2024, Michael Andersson, har i samarbete med Melleruds skapat det perfekta tilltugget – pilsnersnack med matjescrème, exklusivt framtaget för att avnjutas tillsammans med en iskall Melleruds pilsner. Med sin enkla tillagning och eleganta presentation blir det en given succé vid minglet, middagsbjudningar och andra festliga tillställningar.
Spriten som blir över vid tillverkning av alkoholfri öl kommer till användning5.2.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Alkoholfri öl har ökat i popularitet de senaste åren i takt med att tillverkningsmetoderna förfinats. På Spendrups bryggs ölet som ett vanligt öl innan det avalkoholiseras och i samband med den processen uppstår en restprodukt i form av 78-procentig etanol som nu kan återanvändas som insatsvara i en rad olika produkter såsom t.ex. spolarvätska. Men på sikt finns planer att använda etanolen som biobränsle vid fabriken i Grängesberg.
Spendrups ingår samarbete med Dala Industrisupport för att säkerställa kompetens inom automation29.1.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Spendrups och Dala Industrisupport har inlett ett strategiskt samarbete för rekrytering och utbildning av automationstekniker och lanserar nu ett nytt traineeprogram inom automation. Programmet riktar sig till personer som vill kombinera utbildning och arbete för att utvecklas till kvalificerade automationstekniker.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum