Skördetider är äppeltider. Ny äppelcider från Briska med smak av Elstar-äpplen

För att inspirera hemmakockar inför höstens fester har Årets Kock, i samarbete med Spendrups, exklusivt tagit fram recept på svenska smårätter med Briska äppelcider som utgångspunkt. Smakerna från matjessill, sotad lax, och kantareller tillsammans med den ofiltrerade äppelcidern är en perfect match.
Briska görs alltid av ett friskt, fruktigt och balanserat äpplevin. Tillsammans med en balanserad sötma och hög juicehalt ger det Briskas alldeles egna smakprofil. Den adderade musten, pressad från färska äpplen, är ofiltrerad och ger Briska äppelcider den fina äppelsmaken. Det är en elegant, krispig och fyllig cider.
-
Briska äppelcider är en cider med karaktär och där vi adderat äppelmust från färskpressade äpplen som ger en frisk, ofiltrerad och mustig cider. Med stor omsorg och tanke har vi fått fram en cider, varsamt kolsyrat, som passar utmärkt till fördrink med lite svenska smårätter som tar fram den fina äpplesmaken, säger Anna Lidström, marknadschef för cider inom Spendrups.
Briska äppelcider finns i Systembolagets beställningssortiment med start den 1 oktober. ./.
Fakta Elstar äpplen
Elstar-äpplet är en korsning mellan Ingrid-Marie och Golden Delicious. Fruktköttet är vitt, krispigt, aromatiskt och saftning och lite sötsurt. Det är ett uppskattat dessertäpple som är gott att äta som det är men kan också användas till äppelmos och matlagning. Elstar skördas i september och lagras tills den får den goda smaken efter några månader.
Om Briska
Briska är ett Spendrups-varumärke som skapades på Kiviks Musteri i ett nära samarbete mellan Spendrups Bryggeri och Kiviks Musteri. Kiviks kunskap och expertis gör att Briska cider får sin angenäma smak och karaktär. Briska cider är en halvsöt, naturligt fruktig och uppfriskande dryck som finns i flera smaker. http://www.briska.se/
Förpackning:
Typ : 33 cl glasflaska.
Färg : Ljust solgul och ”cloudy” då musten är ofiltrerad
Doft : Solvarma gula äpplen med toner av äppelblom och citrus
Smak : Elegant, krispig och fyllig smak av sötsyrliga Elstaräpplen. Smakrik och aromatisk med mycket karaktär från den ofiltrerade äppelmusten.
Alkoholhalt: 4,5 %
Pris på Systembolaget: 15:50 kronor
Art. nr systembolaget: 89799-03
Svenska smårätter framtagna av Årets Kock
4 portioner
Matjessill från Norröna med äggula, krondillsinlagd gurka, gräddfil samt kavring
Sötman från matjessillen och krondillsgurka kommer att mötas upp av sötman i cidern.
150 g god matjessill
4 st ägg
1 st gurka
0,5 dl ättika
1 dl socker
1dl vatten
1 st krondillsblomma
2 msk brynt smör
1 dl gräddfil
1 bit hel kavring
Skär matjessillen i 12 lika stora bitar. Koka äggen i 6 minuter från kokande vatten, kyl ner. Skala äggen och pilla försiktigt bort vitan så det att det bara blir krämig gula kvar.
Koka upp socker, ättika och vatten med krondillsblomman. Skiva ner halva gurkan i den kalla lagen och låt stå, gärna över natten. Frys kavringen och skiva den tunt. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olja och baka dem på 150 grader tills de blivit gyllene och frasiga. Lägg gulan i mitten av en tallrik. Lägg matjessillen, gräddfil, krondillsgurka och kavring runt om. Garnera med lite hyvlad gurka och dill. Slå till sist över det varma och brynta smöret.
Sotad lax med variation på jordärtskocka, forellrom och frasigt vildris
Sötman i cidern kommer att lindra hettan i rätten och äppelsmaken gifter sig med ingefäran.
150 g gravad lax i bit
1 tsk cayennepeppar
6 stora jordärtskockor
0,5 dl ättika
1 dl socker
1 dl vatten
1 bit färsk ingefära
½ chili
½ dl vildris
1 dl brynt smör
1 msk japansk soja
1 litet knippe koriander
2 msk forellrom eller annan god rom
Skär laxen i 20 små bitar, krydda dem med cayennepeppar. Sota den i torr panna så en yta blir sotig. Skiva jordärtskockorna tunt, spola 1/3 del i kallt vatten så de blir krispiga. Hetta upp 5 dl matolja i en kastrull eller fritös till 130 grader. Fritera 1/3 dl jordärtskocksskivor i oljan tills de blivit krispiga och gyllene. Hetta sedan upp oljan till 210 grader och fritera vildriset lite i taget tills det poppar och blivit frasigt. Koka upp ättika, socker och vatten med riven ingefära och skivad chili. Sila lagen över den sista 1/3 delen jordärtskocksskivor, Låt dra till servering. Koka upp sojan med det brynta smöret. Arrangera allt på tallrik och garnera med koriander och forellrom.
Stekta och råa kantareller, svartrot, svampkräm, brioche och parmesan
De höstiga och jordiga tonerna från svampen lirar bra med äppelsmaken tillsammans med citronen från svartroten
500 g torra och fina kantareller
2 skivor brioche
2 st svartrötter
1 dl citronjuice
½ dl socker
½ dl vatten
1 ägg
1 dl matolja
1 liten bit parmesan
smörgåskrasse
Dra några av kantarellerna i mindre strimlor. Stek resterande kantareller i en klick smör. Ta 1 msk av de stekta kantarellerna, mixa med en äggula och tillsätt oljan droppvis till en hård majonnäs. Smaksätt med salt och lite vitvinsvinäger. Tvätta och hyvla den ena svartroten tunt, lägg i kallt vatten så den blir krispig. Skala den resterande svartroten och skiva, koka upp citronjuice, socker och vatten. Slå lagen över de tunt skivade svartrötterna och låt ligga och dra. Rosta briochen i små bitar i ugnen på 150 grader tills de är gyllene. Lägg ut allt vackert på en tallrik och riv lite parmesan över.
För ytterligare informaton kontakta:
Anna Lidström, marknadschef - cider, Spendrups, anna.lidström@spendrups.se , 0701-82 78 73
Rose-Marie Hertzman, presschef, Spendrups, rose-marie.hertzman@spendrups.se , 070-283 02 75
Kontakter
Spendrups Bryggeri
Tel:+46 8 672 77 00 +46 8 618 35 60infomaster@spendrups.seRose-Marie HertzmanPresschef, Spendrups
Tel:070-283 02 75rose-marie.hertzman@spendrups.seBilder
Dokument
Om
Spendrups är ett svenskt familjebryggeri som förenar starka traditioner med nytänkande. Bryggeriet grundades 1897 i Grängesberg och drivs av familjen Spendrup i fjärde generationen. Vi finns på ett antal orter i Sverige med huvudkontor i Stockholm och produktion i Grängesberg, Hällefors, Stockholm. För oss står alltid hantverket och dryckesupplevelsen i fokus. I vårt breda sortiment finns varumärken som Mariestads, Norrlands Guld, Melleruds, Loka, Trocadero, Briska och vin- och spritproducenter som El Coto, Cantina Zaccagnini, Plantation och Tamnavulin. Spendrups har 1 100 medarbetare och omsätter cirka 5 MDKR årligen. I Spendrupskoncernen ingår dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri, OMAKA, Grythyttans Glöggfabrik och Hellefors Bryggeri. Våra anläggningar är certifierade enligt internationella standarderna ISO 14001 och FSSC 22000 avseende miljö respektive kvalitet och livsmedelssäkerhet.www.spendrups.se
Följ Spendrups Bryggeri AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Spendrups Bryggeri AB
Spendrups uppmärksammar Julmustens dag i Ludvika20.11.2025 14:05:00 CET | Pressmeddelande
Inför Julmustens dag 24 november visar en färsk Novusundersökning att julmusten är den alkoholfria dryck som svenskarna mest förknippar med julen. Hela 89 procent nämner julmust – långt före glögg, öl och andra alternativ. På Spendrups bryggeri i Grängesberg produceras varje år cirka 6 miljoner liter av den unika drycken.
Krušovice presenterar Krušo Combo – en hyllning till tjeckiskt hantverk, smak och kvalitet18.11.2025 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Det tjeckiska ölmärket Krušovice lanserar konceptet “Krušo Combo” – en hyllning till över 400 år av bryggarhantverk och tidlös smak. Sedan 1581 har Krušovice stått för kvalitet och tradition, och med Krušo Combo möter ölet nu matens värld i inspirerande kombinationer som lyfter både dryck och rätt.
Magic Rock Saucery 3,9% 33 cl burk återkallas22.10.2025 16:14:36 CEST | Pressmeddelande
Spendrups återkallar Magic Rock Saucery 3,9 % burk 33 cl. Vi har fått in reklamationer på överjästa burkar vilket kan orsaka explosion och därmed skada. Vi återkallar därför produkten. Produkten har levererats till Systembolag över hela landet. Konsumenter som har köpt Magic Rock Saucery 3,9 % 33 cl burk ombedes kontakta Spendrups Konsumentkontakt. Konsumenter uppmanas att hantera produkten med försiktighet. Vi tar händelsen på största allvar och har i dialog med tillverkaren inlett en utredning för att vidta åtgärder för att liknande inte ska inträffa framöver samt beklagar det inträffade.
Ta del av Spendrups breda vintersortiment med både älskade klassiker och spännande nyheter21.10.2025 14:00:00 CEST | Pressmeddelande
Med julen runt hörnet är det dags att förbereda för säsongens traditioner. För många svenskar är julölen en självklar del av firandet. I år presenterar Spendrups ett mångsidigt vintersortiment med både älskade klassiker som Mariestads Julebrygd och spännande nyheter som till exempel Mariestads Vinterale – perfekt till vinterns alla högtider.
Heineken® går samman med Joe Jonas och globala influencers för att motverka digital överbelastning och få socialt umgänge “off socials”2.9.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Initiativet grundar sig i en ny rapport som visar hur den ökande digitala belastningen påverkar människor världen över. Mer tid framför skärmen gör att de sociala batterierna töms och leder till att vi umgås mindre i verkligheten, och alltmer sällan bokar in att träffas IRL.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum





