Region Örebro län

16 patienter testas som en försiktighetsåtgärd på Folktandvården Karlskoga

Dela
Folktandvården i Karlskoga upptäckte att tandborttagningsinstrument som var körda i diskmaskin och steriliserade uppvisade kvarstående orenheter som skulle kunna vara blod dvs patienter kan ha utsatts för möjlig smitta.

Så snart detta upptäcktes tog Folktandvården kontakt med enheten för Vårdhygien och smittskydd på Region Örebro län. Deras bedömning var att det var en mycket liten risk för smitta av hepatit B, men att patienter som varit i kontakt med instrumenten skulle kontaktas.

Alla 16 patienter som fått en tand borttagen den 22 och 23 maj på Folktandvården Karlskoga är nu kontaktade. Som en försiktighetsåtgärd erbjuds dessa patienter blodprov och vaccin mot hepatit B på sin vårdcentral.

- Vi ser mycket allvarligt på detta. Vi behöver undersöka varför våra hygienrutiner på Folktandvården Karlskoga har brustit i detta fall, säger Idakajsa Sand, Folktandvårdsdirektör.

Folktandvården gör en intern utredning och kommer noggrant kartlägga varför detta har hänt. Folktandvården ser också över riktlinjer och rutiner samt informera samtliga medarbetare, så att detta inte kan hända igen.

Folktandvården kommer att göra en Lex Maria-anmälan av händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Nyckelord

Kontakter

Idakajsa Sand
Folktandvårdsdirektör Region Örebro län
Telefon: 072-143 01 05


Mats Petersson
Cheftandläkare Folktandvården Region Örebro län
Telefon: 070-367 98 38

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

EU utser forskare vid USÖ att leda kampen mot allt mer svårbehandlad gonorré8.6.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den sexuellt överförbara sjukdomen gonorré ökar i förekomst och riskerar att bli obehandlingsbar på grund av antibiotikaresistens. Professor Magnus Unemo vid Laboratoriemedicinska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro (USÖ) och hans forskargrupp har nu utsetts av EU:s smittskyddsmyndighet (ECDC) att agera yttersta expertis i kampen mot spridningen av sjukdomen och relaterad antibiotikaresistens.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum