Region Jönköpings länRegion Jönköpings län

16,9 miljoner till ny satsning - så ska länet möta det ökade behovet av el

Dela
För att säkra konkurrenskraften i länet startar Energikontor Norra Småland nu ett nytt projekt delvis finansierat med EU-medel. Tillsammans med Länsstyrelsen och Gnosjö kommun får de 16,9 miljoner kronor för att arbeta för ett hållbart och tillförlitligt energisystem.
Carlos Pettersson är verksamhetsledare vid Energikontor Norra Småland. Foto: Johan W Avby
Carlos Pettersson är verksamhetsledare vid Energikontor Norra Småland. Foto: Johan W Avby

Stora förändringar kommer krävas av det svenska energisystemet om vi ska uppnå klimat och energipolitiska mål. Den ökade efterfrågan på el och överföringskapacitet som klimatomställningen innebär måste hanteras. Vi behöver redan idag planera för hur vi möter denna utmaning.

– Länets kommuner behöver ihop med sina energibolag ta ledarskap i frågan. Vi behöver möjliggöra energiomställning både i offentliga och privata verksamheter. Det krävs också samverkan för att till exempel hitta sätt att minska belastningen på elnätet och lagra energi, säger Carlos Pettersson, verksamhetsledare på Energikontor Norra Småland.

Projektet, som går under namnet EFFEKT, kommer att fokusera på att öka analysunderlag, kunskap, samverkan och innovationsgrad hos kommuner, energibolag och näringslivet i Jönköpings län. Genom en kraftsamling ska projektet möta det ökade behovet av ett hållbart och tillförlitligt energisystem med förnybar energiproduktion och minskad belastning på elnätet.

Energikontor Norra Småland kommer att driva projektet tillsammans med Länsstyrelsen i Jönköpings län och Gnosjö kommun. Gnosjö kommun är pilot för en satsning inom projektet som handlar om att hitta innovativa lösningar för att möta industrins utmaningar med energiförsörjning. Erfarenheterna är tänkta att ge ringar på vattnet i övriga länet.

Kontakt

Carlos Pettersson
072-5545841
carlos.pettersson@rjl.se

Kontakter

Bilder

Carlos Pettersson är verksamhetsledare vid Energikontor Norra Småland. Foto: Johan W Avby
Carlos Pettersson är verksamhetsledare vid Energikontor Norra Småland. Foto: Johan W Avby
Ladda ned bild

Om

Region Jönköpings län
Region Jönköpings län
Box 1024
551 11 JÖNKÖPING

010-241 00 00http://www.rjl.se/

Om Region Jönköpings län

Vi ansvarar för att alla invånare i Jönköpings län har tillgång till en bra sjukvård och förutsättningar för en god hälsa. Vi arbetar också med kultur, kollektivtrafik, tillväxt, infrastruktur och en hållbar utveckling i hela länet. Region Jönköpings län är en politiskt styrd organisation med nära 11 500 medarbetare.

Följ Region Jönköpings län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Jönköpings län

Utbildningar och arbeten – vad väljer länets unga?9.5.2023 14:24:18 CEST | Pressinbjudan

Vad styr ungdomars val av gymnasieprogram och hur tänker de kring arbetsliv och fortsatta studier? På uppdrag av Region Jönköpings län har Ungdomsbarometern sammanställt en rapport baserad på Sveriges största ungdomsstudie, och kompletterande fokusintervjuer med gymnasieelever från Jönköpings län. Rapporten presenteras vid ett lunchseminarium onsdag den 10 maj på Tekniska högskolan, Jönköping.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum