Göteborg & Co AB

17 nyheter från matstaden Göteborg – här är listan

Dela

Det fortsätter att koka i Göteborgs grytor och efter förra årets fantastiska siffra på 40 nyöppnade restauranger trots pandemin så är det inte slut där. Flera spännande restauranger har öppnat under årets första månader och ännu fler är på gång i Sveriges mest intressanta matstad och ölstad. Här är ett smakprov på allt som händer i matväg i Göteborg.

Moreno Pizza, Göteborg
Moreno Pizza, Göteborg

Nya restauranger

Spice Room, öppnade januari
Fine dining med indisk mat hör inte till vanligheten i Sverige. Men nu har konceptet kommit till Göteborg när gänget bakom Masala-restaurangerna nyligen öppnade upp Spice room på Magasinsgatan. Här kan du bland annat äta en 4- eller 6 rätters meny och prova spännande drycker som indisk gin, whisky och olika indiska viner som är svåra att hitta på egen hand.

BeerNfries, öppnade februari
BeerNFries, belägen på Södra Larmgatan 4 är ett av de senaste spännande tillskotten på krogkartan. Bland grundarna finns stjärnkocken Gustav Trägårdh och projektledaren Stefan Andreassen och Oscar Livh. Restaurangen specialiserar sig på så kallade ”dirty fries”, alltså pommes frites med olika ingredienser ovanpå och alkoholfri öl, bland annat en unik öl från Vegabryggeriet. Öppet endast dagtid.

Melody Club, öppnade mars
På Melody Club är det egentligen inte maten som står i fokus utan Göteborgs – och kanske även Sveriges – häftigaste karaokeupplevelse. Restaurang och bar utlovar glittriga cocktails och strålande mat med inspiration från alla världens klubbar och barer. Höga smaker, olika texturer, lekfullhet och en glädjedans för ögat är grundpelarna i alla rätter.

Angeli, öppnar i påsk
Den lilla, men omåttligt populära, naturliga vinbaren Bar La Lune får en efterlängtad storasyster i lokalen bredvid. Angeli, med spanska stengolv och en bar med plattor från Etna, kommer att rymma 28 sittande gäster och skylta med två stora vinkylar med plats för 800–900 flaskor.

Crêperie och logie, öppnar i mars
Denna månad öppnar Crêperie och logie en restaurang i Göteborg. Adressen blir Övre Husargatan och detta blir det fjärde creperiet i raden i Sverige då det populära konceptet redan finns i Åre, Stockholm och i Visby.

Moreno Pizza ,världens största pizzeria, öppnar 29 april
I en gammal 1940-talsbiograf, i trendiga stadsdelen Majorna öppnar Göteborgsfamiljen nu Moreno Pizza. Moreno Pizza sägs bli världens största pizzeria, med tre inbyggda vedeldade pizzaugnar, 20 pizzabagare och med plats för 350 gäster i restaurangen och 300 i baren. I Biergarten på taket finns plats för ytterligare imponerande 1000 personer.

Ilse Grön krog, öppnar april
Göteborgsfamiljen fortsätter att storsatsa och öppnar utöver Moreno Pizza även två andra restauranger samma vecka - Ilse grön krog och Bar Shtisel båda påKarl Johansgatan. Ilse Grön krog blir en vegetarisk bistro med influenser från kök i hela världen, med mottot att servera ”moffig” mat, certifierade naturviner och cocktails i skön miljö. Sofie Ekeberg och Christian Duivenvoorden, grundare och ägare av Artilleriet (Göteborgs kanske mest kända inredningsbutik), har fått fria händer att skapa restaurangens interiör, vilket borgar för något alldeles unikt.

Bar Shtisel, öppnar april
Detta kommer att bli en italiensk espressobar med judiska influenser öppet från tidig morgon till sen kväll. Öppnar lagom till Valborg på Karl Johansgatan 4.

Signum, öppnar i maj
Kocken Thomas Sjögren, som redan driver flera restauranger i regionen, öppnar nu en ny finkrog på Hällsnäs hotell 15 minuter utanför Göteborg. Den röda tråden i Signums meny med hela 18 rätter är fisk och skaldjur med fokus på lokalproducerade ingredienser. Kökspersonalen är en välmeriterad skara, både Markus Pettersson, köksmästare, och Hampus Fors, souschef, har ett förflutet på 28+, som behållit sin Michelinstjärna i 31 år.

Bulot, öppnar i maj
Internationelle stjärnkocken Gabriel Melim Andersson och Emil Bjelke öppnar sin nya restaurang Bulot på Norra Hamngatan i maj. De arbetar nära med lokala producenter och odlare och hållbarhet ligger dem varmt om hjärtat. Kan du inte vänta till maj? Ta sikte på trendiga Bar Bulot, pop-up-versionen i innerstadens stora saluhall som nu blir permanent och även snart med ny uteservering.

Ivans Pilsnerbar, öppnar i vår/sommar
Den färggladaste ölbaren i Göteborg? Åk till Ringön och se efter när Ivans Pilsnerbar slår upp dörrarna i vår. Redan efter påsk kommer det serveras lunch på den nybyggda uteplatsen och till sommaren öppnas det upp i full skala. Baren kommer att vara en explosion av färger, konst, elektronisk dansmusik och hantverksöl i toppkvalitet.

Poppels, öppnar i sommar
Hantverksbryggeriet Poppels, i Jonsered utanför Göteborg, gör några av Sveriges mest populära ölsorter. Förra året öppnade de en restaurang bredvid bryggeriet och i år är det dags för ett helt nytt stadsbryggeri i Platinan bredvid Göta älv, samma byggnad som även kommer att rymma Scandic Göteborg Central. Förutom bryggeriet planerar de även en bar och restaurang i lokalen.

Popsicle Cafe på Vrångö, öppnar till sommaren
Popsicle cafe på Donsö tar i sommar över Skärgårdens café & restaurang på Vrångö och ska utveckla det till en ny reseanledning i södra delen av Göteborgs skärgård. Samma härliga känsla som på Donsö utlovas med hembakat, handgjord glass och kvalitetsprodukter.

Gurras/Postgatan 16,  öppnar augusti
Stureplansgruppen expanderar med sin första året-runt-öppna restaurang i Göteborg. Krögare blir Gustav Trägårdh och planen är att restaurangen ska kallas för ”Gurras” även om arbetsnamnet just nu är detsamma som adressen – Postgatan 16. Lokalen ska rymma cirka 65 sittande matgäster och 25 vid barerna. Köket blir helt öppet och menyn med inspiration från hela världen.

Urban Food Space Gothenburg
Urban Food Space vill skapa utrymmen för ett mer hållbart svenskt livsmedelssystem. Platsen kommer att bestå av olika delar bland annat en testbädd för startups, en matmarknad, restaurang, en Food Academy, musikscen med mera – allt med 100% fokus på hållbarhet.

Matevenemang under våren

Gbg beer week, 1-9 april
Under GBG Beer Week arrangeras en lång rad event på bryggerier och krogar runt om i hela staden. Här får allt plats; smått och stort, lokalt och internationellt, brett och smalt. Under denna vecka är det lätt att förstå varför Göteborg är Sveriges självklara ölhuvudstad.  

Naturvinsfestivalen, 2 april
Avskalat är Nordens största och ledande festival med fokus på naturvin och hantverksmässigt framställd cider. I Auktionsverket Kulturarena på Tredje Långgatan presenterar Sveriges främsta importörer och producenter ett unikt utbud av produkter att provsmaka. Dessutom erbjuds även passande mat så som exempelvis crepes, utvalda delikatesser i form av ost, chark och choklad.

Öl & whisky mässan, 8-9 april
Öl & Whiskymässan arrangeras på Svenska Mässan i Göteborg. Här samlas cirka 160 utställare från hantverksbryggerier, whiskydestillerier, whisky- och ölimportörer, bryggmästare och en rad olika delikatessföretag. Mässan lockar mellan 20.000-25.000 besökare.

Kontakter

Bilder

Moreno Pizza, Göteborg
Moreno Pizza, Göteborg
Ladda ned bild
BeerNFries, Gustav Trädgård
BeerNFries, Gustav Trädgård
Ladda ned bild
Poppels citybryggeri, Platinan
Poppels citybryggeri, Platinan
Ladda ned bild
Stora Saluhallen Göteborg. Fotograf Peter Kvarnström
Stora Saluhallen Göteborg. Fotograf Peter Kvarnström
Ladda ned bild

Om

Göteborg & Co AB
Göteborg & Co AB
Box 29
401 20 Göteborg

+46 (0)31-368 40 00http://goteborgco.se

Göteborg & Co:s mål är att få fler att upptäcka och välja Göteborg.
Bolagets uppdrag är att i bred samverkan leda och driva utvecklingen av Göteborg som hållbar destination, så att alla som lever och verkar här gynnas av en växande besöksnäring.

Göteborg & Co är moderbolag i klustret Turism,Kultur & Evenemang där Liseberg, Got Event och Göteborgs Stadsteater ingår. Göteborg & Co är en del av Göteborgs Stad.

Ladda ner bilder från vår mediabank.

Följ Göteborg & Co AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborg & Co AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum