Nytt förslag till kyrkohandbok på remiss våren 2016

Kyrkohandboken innehåller bl a ordningar för Svenska kyrkans gudstjänster. Det nu reviderade förslaget har ett särskilt fokus på barn och unga. Foto: Magnus Aronson/IKON.
Kyrkohandboken består av gudstjänstordningar med böner och andra texter samt musik.
– Att fira gudstjänst är centralt i kyrkans och församlingarnas liv. Därför är det en stor händelse när vi gör förändringar i kyrkohandboken, det sker inte särskilt ofta. Att kyrkostyrelsen nu skickar ut det reviderade förslaget på remiss är en viktig milstolpe i detta arbete, säger biskop Per Eckerdal, vice ordförande i styrgruppen för kyrkohandboksarbetet.
– Det är ett grundligt reviderat förslag som går ut på remiss. Speciellt glad är jag över att det går ut så brett. Det är viktigt att kyrkohandboken växer fram med stor delaktighet från församlingarna i Svenska kyrkan, säger biskop Per Eckerdal.
Barn och unga-perspektiv
Det reviderade förslaget är en omarbetning av 2012 års förslag, som provades i församlingar under ett kyrkoår (1 advent 2012 – domssöndagen 2013). Utifrån de 636 remissvaren som inkom i februari 2014 har en omfattande bearbetning gjorts i fråga om teologin, språket och musiken.
– Det gäller bland annat hur treenigheten uttrycks, eller texter om Jesus Kristus. Språkligt har alla texter gåtts igenom, och bearbetningar har gjorts i bland annat bön om förlåtelse, förböner, nattvardsböner och böner i dopgudstjänsten, säger prästen och forskaren Boel Hössjer Sundman i projektledningen.
I bearbetningen har särskilt fokus lagts på hur handboksförslaget fungerar ur ett barn och unga-perspektiv.
– Det handlar till exempel om större flexibilitet i gudstjänstfirandet, inte minst med små barn, säger prästen Ingegerd Sjölin, teologisk sekreterare i projektledningen. Dopgudstjänsten har bearbetats och konfirmandernas möjlighet till delaktighet har stärkts i konfirmationsgudstjänsten. Musiken har också bearbetats för att stärka församlingssång med barn genom till exempel växelsång och "härmning", s k responsorial sång.
Musiken i kyrkohandboken
Den musikaliska bearbetningen har gett större utrymme för församlingarnas traditioner och situation. Det innebär exempelvis större flexibilitet i psalmval i begravningsgudstjänst och dopgudstjänst.
En nyhet är möjligheten att använda annan musik än den som finns i kyrkohandboken, något som flera remissinstanser efterfrågat.
– Det öppnar för ökad variation och användande av fler musikaliska genrer. Med "annan musik" menas inte bara relativt ny liturgisk musik utan det kan också handla om exempelvis gregorianskt eller annat tidigt material, säger Henrik Tobin, musikexpert i projektledningen.
Till hjälp för remissinstanserna finns delar av Gudstjänstmusik A till E på ljudfiler som kommer att publiceras på kyrkohandbokswebben, där också handboksförslaget finns i sin helhet.
I fråga om den välkända liturgiska musiken har vi strävat efter att inte äventyra former och uttryck som idag fungerar i Svenska kyrkans församlingar. Därför har inga genomgripande förändringar gjorts här, utan fokus har legat på åtgärder som främjar den praktiska användbarheten, säger Henrik Tobin.
VAD HÄNDER NU?
Remisstid: 1 januari till 15 maj 2016. Det reviderade förslaget sänds ut till alla remissinstanser – alla kyrkoråd, domkapitel och stiftsstyrelser samt ett 40-tal andra grupper – och publiceras i sin helhet på kyrkohandbokswebben.
På webben blir det också möjligt att lyssna på inspelade delar av "Gudstjänstmusik A till E".
Efter remisstiden sker analys och bearbetningar utifrån remissvaren, hösten 2016 och våren 2017. En skrivelse med förslag till beslut om ny kyrkohandbok kan därefter gå från kyrkostyrelsen i juni 2017, för behandling i kyrkomötet samma höst.
Om kyrkomötet beslutar om en ny kyrkohandbok kan den tas i bruk 2018, eventuellt till påsk.
Nyckelord
Bilder
Om
Följ Svenska kyrkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan
New hymn suggestions to be trialled15.5.2025 11:37:15 CEST | Press Release
Out of over 9,000 suggestions for new hymns, 233 are now on the shortlist and will be trialled in the Church of Sweden’s parishes. As of today, all suggestions are available on the Church of Sweden’s website. The 233 hymn suggestions now being circulated for comment have been collated in one edition for congregational singing and one for accompaniment. The image is a montage.
Biskopsmötet: ”Kriget har sedan länge passerat all rimlig proportionalitet”14.5.2025 15:25:30 CEST | Pressmeddelande
Uttalande av Svenska kyrkans biskopar, som är samlade i Uppsala, om kriget i Gaza.
Ärkebiskop Martin deltar vid påve Leo XIV:s installationsmässa14.5.2025 11:59:36 CEST | Pressmeddelande
Söndagen den 18 maj närvarar ärkebiskop Martin Modéus vid påve Leo XIV:s installationsmässa på Petersplatsen, Vatikanstaten.
Nu ska förslagen till nya psalmer provsjungas14.5.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Över 9000 förslag på nya psalmer har blivit till 233 stycken som nu ska provsjungas i Svenska kyrkans församlingar. Alla förslag finns från i dag att ta del av på Svenska kyrkans webbplats.
Ärkebiskop Martin Modéus välkomnar påve Leo XIV8.5.2025 19:29:58 CEST | Pressmeddelande
Uttalande av ärkebiskop Martin Modéus med anledning av valet av påve Leo XIV:
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum