Enig revisionsgrupp lägger förslag till kyrkohandbok

– Revisionsgruppen har tittat närmare på alla synpunkter, och allt har prövats, säger Esbjörn Hagberg. Det har varit högt i tak, inspirerande och samtidigt ett oerhört ansvarsfullt arbete att ta vara på synpunkter och göra det bästa av att människor önskar helt olika saker. Kritiken har varit viktig att lyssna till, och visar att många är engagerade i detta.
Esbjörn Hagberg betonar att handboken ska överensstämma med Svenska kyrkans tro, lära och liv, och gestalta de olika traditioner som finns i kyrkan.
– Alla församlingar ska känna att kyrkohandboken är deras, och vårt uppdrag har varit att säkerställa en teologisk och uttrycksmässig spännvidd. Ingen kan tycka om allt, men det ska finnas tillräckligt mycket att tycka om för alla.
– Jag vill understryka att kyrkohandboken måste inrymma stor variation, säger Catharina Nyström Höög, språkprofessor och ledamot i revisionsgruppen. Språket styrs av den situation man verkar i, och här ska det fungera i många olika situationer. Vi har arbetat igenom texterna ända ner på skiljeteckensnivå.
Vägvalen har även i fråga om musiken i kyrkohandboken handlat om helheten i relation till mångfalden. Organisten Andreas Söderberg säger att revisionsgruppen har lyssnat in all kritik.
– Det har kommit in många kloka synpunkter och vi har gjort förändringar där vi funnit det möjligt. Ett par viktiga vägval som vi har gjort är till exempel att alla satser ska vara spelbara på orgel, men att det ska finnas ackordsymboler på alla satser, för att fungera i en gehörsbaserad tradition.
När de sista justeringarna har gjorts och slutförslaget har korrekturlästs, ska det överlämnas till kyrkostyrelsen (datum ännu ej fastställt). Därefter kommer kyrkostyrelsen, efter yttrande från kyrkomötets läronämnd och biskopsmötet, att arbeta fram en skrivelse för behandling och beslut i höstens kyrkomöte.
BAKGRUND
Arbetet med kyrkohandboken har varit en lång process där en av utgångspunkterna var en anpassning till bibelöversättningen år 2000.
År 2001 fattade kyrkomötet beslut om att ta fram kompletterande gudstjänstmusik av ”enkel, glad och folklig karaktär”.
I april 2006 beslutade kyrkostyrelsen om direktiv för den fortsatta översynen av kyrkohandboken, där tre viktiga uppgifter kvarstod:
- anpassning till Bibel 2000
- kyrkorättslig och anvisningsmässig anpassning till kyrkoordningen
- bearbetning av de liturgiska formuleringarna i syfte att finna ett mer inkluderande språkbruk
Kyrkostyrelsen 2006 sa också att gudstjänstordningarna ska återspegla Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära i en tid präglad av lokal gestaltning och stor alternativ rikedom.
År 2009 fattade kyrkostyrelsen beslut om en ”mer övergripande revision”.
Tidsplan och beslutsdokument med mera finns på www.svenskakyrkan.se/kyrkohandboken.
REVISIONSGRUPPEN
- Biskop emeritus Esbjörn Hagberg, ordförande
- Johannes Landgren, professor vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet (fr.o.m. 2 december 2016)
- Catharina Nyström Höög, professor i svenska vid Högskolan Dalarna, gästprofessor vid Uppsala universitet.
- Lena Sjöstrand, teologie doktor och domkyrkokaplan i Lund
- Jan Olof Aggedal, teologie doktor, kyrkoherde och kontraktsprost i Lomma (tidigare i slutförslagsgruppen)
- Carl Sjögren, domprost i Skara (tidigare i slutförslagsgruppen)
- Andreas Söderberg, organist i Nederluleå församling (tidigare i slutförslagsgruppen)
Bilder
Om
Följ Svenska kyrkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan
New guidance in the fight against sexual exploitation and abuse17.4.2025 09:45:11 CEST | Press Release
The Church of Sweden is launching guidance to prevent and combat sexual exploitation and abuse within the Church and its organisations. The guidance also provides advice on how to deal with situations where exploitation or abuse has taken place.
More than 25,000 people standing in church elections16.4.2025 18:24:36 CEST | Press Release
Registration for the church elections this autumn has now been concluded. A total of 546 nominating groups and more than 25,000 candidates are standing for election. 13,783 seats are to be filled at three levels.
Mer än 25 000 personer ställer upp i kyrkovalet16.4.2025 14:02:00 CEST | Pressmeddelande
Registreringen för höstens kyrkoval är nu avslutad. Totalt ställer 546 nomineringsgrupper och mer än 25 000 kandidater upp i kyrkovalet. Det är 13 783 platser på tre nivåer som ska tillsättas.
Ny vägledning i arbetet mot sexuella övergrepp2.4.2025 09:42:27 CEST | Pressmeddelande
Svenska kyrkan lanserar en vägledning för att förebygga och motverka sexuella övergrepp inom kyrkan och dess verksamheter. Vägledningen ger också råd om hur man ska hantera situationer där övergrepp har skett.
Six months to go until the church elections – 14,000 seats to be filled24.3.2025 15:15:06 CET | Press Release
Today it is exactly six months until the 2025 church elections. In September, around 4.7 million members of the Church of Sweden will be entitled to cast their votes. 13,783 seats will then be filled.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum