
Allt fler upptäcker Stadsarkivet

-Arkiven kommer ihåg oss och vi kommer ihåg tack vare arkiven. Stadsarkivet har jobbat hårt för att fler ska upptäcka nyttan med arkiv och har lyckats långt över förväntan. Nu ska vi nå ännu fler, säger Lennart Ploom, stadsarkivarie.
Kundanpassade öppettider, ett utökat programutbud med bland annat populärvetenskapliga historieföreläsningar, magasinsvisningar, ökad närvaro i digitala medier samt uppfräschade lokaler är några exempel på vad Stadsarkivet gjort för att bli mer kundanpassat och nå ut till fler. Stadsarkivet har också utvecklat olika tematiska visningar för skolklasser som bl a får veta mer om arkivens betydelse för insyn och demokrati.
-Det är fantastiskt roligt att så många fler vill komma till oss. Vi kommer att fortsätta utveckla vårt programutbud och vår läsesalsservice så att ännu fler ska känna sig välkomna hit, säger Ann-Sofi Forsmark, utvecklingschef på Stadsarkivet.
Många besökare kommer för att t ex forska om sin släkt, titta på hur det hus man bor i såg ut förr, granska rättsfall eller få kopior på skolbetyg eller läsa sin socialtjänstakt och mycket annat. Flera kommer också för att besöka Stadsmuseets Faktarum som finns på plats hos Stadsarkivet sedan i mars och som stärker erbjudandet mot kunderna ytterligare. Ungefär en tredjedel av besökarna kommer enbart för att ta del av programutbudet.
De vanligaste besökarna är släktforskare, historieintresserade, studenter, forskare, journalister och författare.
- Stadsarkivet har idag över 8 mil handlingar, den äldsta är från 1358 och den senaste skapas nu. Cirka 3 kilometer av de dryga 8 milen handlingar är idag digitaliserade.
- I Stadsarkivet finns drygt tre miljoner kartor och ritningar.
- I e-arkivet förvaras och underhålls handlingar digitalt.
- Varje år besvarar Stadsarkivet 20 000 frågor från människor som t.ex. behöver en lagfart, uppgift om en försvunnen släkting, ett gymnasiebetyg, en hälsojournal, en bouppteckning, en ritning o.s.v.
- Stadsarkivet är Nordens mest besökta arkiv och tar emot mer än 40 000 besökare per år.
- Stadsarkivet är en förvaltning i Stockholms stad med ansvar för att den information som skapas i Stockholm stad och län bevaras och finns tillgänglig för alla, nu och i framtiden.
Kontakter
Susanna UpplingKommunikationschef
Presskontakt
Bilder
Dokument
Om

Kungsklippan 6 eller Sjöviksvägen 126
Stockholm
+46 (0)8 508 28 300http://stadsarkivet.stockholm.se/
Stadsarkivet är Nordens mest besökta arkiv. Här finns information om staden och dess medborgare från 1400-talet fram till idag. Materialet förvaras i det sju våningar djupa bergrummet i Kungsklippan centralt i Stockholm och i de två tunnelrören insprängda i berget vid Liljeholmskajen. Totalt finns drygt 9 mil arkivmaterial. En mindre del av materialet är utlagt på internet.
· Stadsarkivet har idag cirka nio mil handlingar, den äldsta är från 1358 och den senaste skapas nu. Cirka tre kilometer av de nio milen handlingar är idag digitaliserade.
· I Stadsarkivet finns tre miljoner kartor och ritningar.
· I e-arkivet förvaras och underhålls handlingar digitalt.
· Varje år besvarar Stadsarkivet 22 000 frågor från människor som t.ex. behöver en lagfart, uppgift om en försvunnen släkting, ett gymnasiebetyg, en hälsojournal, en bouppteckning, en ritning o.s.v.
· Stadsarkivet är Nordens mest besökta arkiv och tar emot ca 44 000 besökare per år.
· Webbplatsen har varje år 230 000 besök.
· Stadsarkivet är en förvaltning i Stockholms stad med ansvar för att den information som skapas i Stockholm stad och län bevaras och finns tillgänglig för alla, nu och i framtiden.
Följ Stadsarkivet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stadsarkivet
Ett vårprogram fyllt av föredrag på Stadsarkivets två adresser28.1.2020 10:51:00 CET | Pressmeddelande
Nu drar vårens föreläsningssäsong i gång på Stadsarkivet som nu har publik verksamhet på två platser i staden: Stadsarkivet Kungsklippan och Stadsarkivet Liljeholmskajen.
Betongen i fokus på Stadsarkivet Liljeholmskajen24.10.2019 15:45:53 CEST | Nyheter
Idag öppnar en utställning med husmodeller på Stadsarkivet Liljeholmskajen. Den är skapad av studenter från Arkitektutbildningen på KTH och anknyter till den pågående Arkdes-utställningen ”Flygande betong - Byggelementen som förändrade världen”. Senare i höst blir det också föreläsningar som knyter an till betongtemat.
Nu inleds en fullspäckad höst på Stadsarkivet26.8.2019 11:10:35 CEST | Nyheter
Höstens publika program på Stadsarkivet gör bland annat flera nedslag i rösträttens historia och miljonprogrammens framväxt. Först ut är dock Augustprisbelönade författaren Fatima Bremmer med en föreläsning om Ester Blenda Nordströms spännande liv som hon skrivit om i boken Ett jävla solsken.
Idag invigdes Stadsarkivet Liljeholmskajen10.6.2019 16:11:39 CEST | Pressmeddelande
Stockholms stad invigde idag det nya Stadsarkivet Liljeholmskajen som blir ett centrum för kunskap om stadens bebyggelsehistoria och bebyggelseutveckling.
Stockholms byggnadshistoria lyfts fram på Stadsarkivet21.1.2019 10:32:15 CET | Pressmeddelande
Stadsarkivet riktar i vår i sin programverksamhet strålkastarna på Stockholms byggnadshistoria och bebyggelseutveckling. Först ut är dock Augustprisvinnaren Magnus Västerbro som kommer och pratar om sin bok ”Svälten” den 23 januari. Den välbesökta föreläsningsserien Stockholmsfolk fortsätter och premiären sker den 7 februari med Drottningens revansch.