Myndigheten för press, radio och tv

20 miljoner kronor delas ut i varannandagsstöd

Dela

Mediestödsnämnden har fattat beslut om stöd för tidningsdistribution med anledning av övergången till utdelning av post varannan dag för 2022. Stödet finns för att bidra till att tidningsföretagen kan dela ut tidningen till läsaren på rätt dag.

Mediestödsnämnden har beslutat att fördela stöd till 27 olika nyhetstidningar som får dela på knappt 20 miljoner kronor. Stödet ges till allmänna nyhetstidningar under en övergångsperiod för att kompensera för ökade distributionskostnader efter övergången till postutdelning varannan dag. Det är ett rättighetsstöd och kan lämnas till tryckta nyhetstidningar för de exemplar som delas ut i områden där det inte finns morgondistribution av dagstidningar.

- Det är glädjande att vi kan lämna det här stödet som bidrar till att tidningsläsare runt om i landet kan få sin morgontidning på rätt dag, säger Charlotte Ingvar-Nilsson, generaldirektör vid MPRT.

Bakgrund

Under år 2021 och 2022 har Postnord gått över till utdelning av post varannan dag. Från och med den 2 maj 2022 har förändringen införts i hela landet. Det påverkar framför allt de tidningsläsare som bor i områden där Postnord är den enda distributören av nyhetstidningar och som då inte längre kan ta del av en daglig tidning. Stödet kan sökas årligen under en femårsperiod.

Från och med den 1 augusti 2022 är det möjligt för mediestödsnämnden att lämna stöd för upp till fem dagar i veckan när postutdelning inte erbjuds på ett ändamålsenligt sätt.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Mediestödsnämnden är ett självständigt beslutande organ som fördelar statens stöd till dagspressen. Nämnden prövar ansökningarna om press- och mediestöd och beslutar om en tidning har rätt till stöd. 

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Nyhetsmedier spelar en viktig roll i det svenska samhället16.12.2022 11:42:47 CET | Pressmeddelande

Det finns ett stort intresse för att ta del av nyheter i Sverige. Trots konkurrensen från ett ökat medieutbud förblir vanan att ta del av nyheter relativt intakt. Sättet man gör det på har dock förändrats. Myndigheten för press, radio och tv:s nya rapport Svenska nyhetsvanor 2022 ger en samlad bild av våra nyhetsvanor. Den visar på en gradvis rörelse från papper och tablå till digitala nyhetsmedier.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum