Järfälla Kommun

200 brittiska lärare står i kö för att besöka skolor i Järfälla

Dela

Just nu sitter ett 20-tal brittiska lärare i skolbänkar runt om i kommunen. De är de första av ett stort antal lärare som vill komma till Järfälla för att få ta del av hur vi arbetar praktiskt och teoretiskt med bla utomhuspedagogik och genus i undervisningen. – Otroligt givande och intressant, säger Phil Hoyland, från Bridgley Primary School i Manchester. Vilken inspiration att ta med sig hem.

De brittiska lärarna är uppdelade i grupper där den ena inriktar sig på utomhuspedagogik och den andra arbetar pedagogiskt med frågor som rör diskriminering, likabehandling och jämställdhet.


Barn mår bra utomhus

– Våra barn har någon form av psykiska funktionshinder eller sociala problem. Vi har märkt att de behöver mycket värme och omtanke och mår bra av att vistas utomhus. Nu vill vi hämta inspiration, då ni har kommit så mycket längre inom det här området, säger Diane Hallworth, som jobbar med OPAL, Outdoor Play and Learning på Bridgley Primary School i Manchester.

Hennes kollega Phil Hoyland, tycker att det är fantastiskt intressant att vara i Sverige.
– Det finns så stora skillnader. Dels hur öppet det är på skolorna, hos oss är allting bakom lås och bom. Dels så får barnen göra så mycket mer de är friare i både undervisning och lek. Det är självklart något som vi kommer att ta med oss till vår skola.

Demokrati viktigt

Den andra gruppen tar del av hur Järfälla arbetar med frågor som rör genus.
– Det är högaktuella ämnen hos oss, då vi har haft flera allvarliga incidenter. Vi vill lära barnen hur man bemöter andra med respekt och tala med dem om samarbete, känslor, regler och empati. Vi vill arbeta bort traditionella könsroller och skapa ett bättre och öppnare samhälle, det är därför vi är här hos er, som jobbar med dessa frågor, säger Glyn Hawke, lärare på Rye Oak Primary i London. 

Elever blev lärare 

Under dagen fick han och hans kollegor bl a lyssna på Pernilla Segerberg, förstelärare på Berghemsskolan och dessutom höra eleverna berätta vad de tyckte om skolans sätt att arbeta.
– Jag tycker att det är bra. Vi får lära oss att man har rätt att få vara som man vill, oavsett om man är kille eller tjej. Som kille måste man t ex inte tycka om att spela fotboll om man inte vill, säger Viktor, 11 år.

Viktigt att mötas

Carl-Johan Westman, rektor tillika förskolechef på Skälby för- och grundskola på mötte några av lärarna under måndagen.
– Det finns såklart mycket vi kan lära av varandra genom att mötas, det är kunskap som inte kan inhämtas från en bok eller liknande. Flera av besökarna är nu intresserade av att inleda någon form av samarbete med oss, vilket såklart känns roligt och är en möjlighet till utveckling för alla inblandade, säger Carl-Johan Westman. Nu ser vi fram emot nästa besök.

Ta med sig erfarenheterna hem
Besöket avslutas under fredagen då de brittiska lärarna besöker dels Järfälla gymnasium för att ta del av skolans arbete med HBTQ. Den andra gruppen är i skogen, och följer med på Mulleskola. Sedan tar de med sig erfarenheter från veckan för att ta med sig till sina egna organisationer. 
– Det är väldigt inspirerande och utvecklande att vara här, säger Lynne Copper, från Nell Gwynn Primary.

Järfälla gymnasium

De brittiska lärarna besöker under veckan Aspnässkolan, Viksjö förskolor, Sandvikskolan, Kastanjens och Aspnäs förskolor. Besöket avslutas på Järfälla Gymnasium såsom HBTQ-certifierad skola i Järfälla.

Nyckelord

Kontakter

Christina Erenvidh
Samordnare och lärare på Järfälla Gymnasium
Tel: 070-440 17 01, 08-58028287
Email: christina.erenvidh@jarfalla.se

Bilder

Ladda ned bild
Viktor, 11 år, var en av flera elever som föreläste om hur de ser på bl a könsroller.
Viktor, 11 år, var en av flera elever som föreläste om hur de ser på bl a könsroller.
Ladda ned bild
Lynn Copper och Glyn Hawke från Rye Oak Primary i London.
Lynn Copper och Glyn Hawke från Rye Oak Primary i London.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla i nordvästra Stockholm är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Hela Järfälla växer, och det byggs nya attraktiva bostäder för 30-40 000 människor. Samtidigt planerar vi för tusentals nya jobb, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

Efterlängtad byggstart för Veddestabron i Barkarby18.3.2019 14:23:36 CETPressmeddelande

Idag tog Järfälla kommun och Trafikverket det första spadtaget för Veddestabron. Bron blir en viktig pusselbit i den nya staden som växer fram i Barkarby och en viktig del i den stora regionala infrastruktursatsning som görs här för resenärer i hela Stockholmsregionen: en ny stad och en ny kollektivtrafikknutpunkt där direkt anslutning mellan tunnelbana, buss, pendeltåg och regionaltåg gör att fler människor i regionen har möjlighet att bo, leva, arbeta och studera där de vill.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum