Europaparlamentet

200 slumpmässigt utvalda EU-medborgare ska ta fram rekommendationer till EU:s klimatpolitik

Dela

Miljö, klimat och hälsa står på agendan när 200 slumpmässigt utvalda EU-medborgare, varav sex från Sverige, sammanträder i Europaparlamentet i Strasbourg den 1–3 oktober. Den första paneuropeiska medborgarpanelen i sitt slag ska diskutera och lägga fram rekommendationer för EU:s framtida miljö-, klimat- och hälsopolitik.

Syftet med Konferensen om Europas framtid är att forma EU:s framtida politik, genom att låta EU:s medborgare ta fram rekommendationer och påverka vilken riktning EU ska ta. Medborgarpanelerna är en viktig del av konferensen.

Sex personer från Sverige har slumpmässigt valts ut och kommer att representera Sverige i medborgarpanelen om klimat, miljö och hälsa, som sammanträder för första gången den 1–3 oktober i Strasbourg.

De 200 EU-medborgare från EU:s 27 medlemsländer som slumpmässigt valts ut att delta i medborgarpanelen ska diskutera hur EU kan bli bättre på att bekämpa klimatförändring, skydda miljön och främja hälsa.

De kommer även att beakta de idéer som EU-medborgarna föreslagit på den digitala plattformen, som är navet för Konferensen om Europas framtid. På den digitala plattformen finns tusentals idéer från medborgare runtom i Europa om hur EU-länderna kan använda resurser mer effektivt i den cirkulära ekonomin, säkerställa en rättvis omställning för alla invånare samt återställa den biologiska mångfalden och minska föroreningar m.m.

Panelen ska diskutera och lägga fram rekommendationer för vidare diskussioner med EU-institutionerna och med andra intressenter. En del av panelens diskussioner kommer att direktsändas på EbS+.

Totalt sammanträder fyra olika medborgarpaneler vid tre olika tillfällen i tre dagar vardera.

Bakgrund

Konferensen om Europas framtid invigdes i maj 2021. Europaparlamentet, medlemsländernas regeringar och Europeiska kommissionen har åtagit sig att lyssna på medborgarna och att inom sina respektive behörighetsområden följa upp de rekommendationer som ges.

Senast våren 2022 förväntas Konferensen om Europas framtid lägga fram de slutsatser som ska visa vägen framåt för Europa.

Mer information

För att komma i kontakt med de svenska paneldeltagarna och för att ta del av programmet, vänligen kontakta Europaparlamentets kontor i Sverige.

Ljud- och bildmaterial från medborgarpanelen.

Läs mer om medborgarpanelerna.

Läs mer om Konferensen om Europas framtid.

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

Inbjudan: Hemleverans av mat och paket - vad är priset egentligen?22.10.2021 08:20:00 CEST | Pressmeddelande

Få sushin levererad till din dörr, hämta boken du beställde i morse i boxen runt hörnet... Europa står mitt i en omställning där den digitala ekonomin präglas allt mer av nätplattformar där kunder kan köpa varor eller boka tjänster genom mellanhänder. Bra för oss som konsumenter och kunder, men hur ser arbetstider, löner och andra villkor ut för dem som utför tjänsterna? Välkomna till ett digitalt panelsamtal den 25 oktober!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum