Musikalen Luthers ungar i Göteborgs domkyrka 30 september

Med anledning av att Bokmässans tema Bildning har sina rötter i reformationen ges musikalen Luthers ungar i Göteborgs domkyrka. Den framförs av Härlanda Diskantkör och Härlanda Barnkör II under ledning av Birgitta Mannerström-Molin. Medverkar gör också solister, skådespelare, dansare och musiker.
Musikalen utspelar sig år 1539 i Wittenberg, en alldeles vanlig dag tillsammans med Martin Luther, Katharina och deras fem barn. Med sånger som Åsknatten, Nunnan i tunnan, Soli Deo Gloria, gyckelspel om avlatsbrev och utbildning för alla, barnens påhittade lek ”Bannbulla” och samtal kring bordet berättas händelser ur Luthers liv och reformationshistorien.
Musikalen kommer sedan urpremiären (29/10 2016 i Immanuelskyrkan i Stockholm) att ha framförts minst 114 gånger innan årets slut, på 104 olika platser, en del av dem utomlands. Luthers ungar håller detta på att bli Sveriges mest spelade musikal 2017. Innan årets slut kommer uppskattningsvis 30.000 åhörare ha sett musikalen.
– Det är i alla fall Sveriges tveklöst största ensemble, säger Karin Runow som komponerat och skrivit manus.
– Varje enskild uppsättning engagerar 20-150 personer i alla åldrar. Kör, drama, musiker, ljud, ljus, scen, kläder. Det är inte ovanligt att musikalen sker i samarbete mellan flera församlingar och pastorat. Ett räkneexempel med 50 medverkande per uppspelningsplats ger en ensemble på 5.200 personer!
Musikalen spelas i kyrkor, församlingshem, domkyrkor, kulturhus och på festivaler. Den har spelats på Teologifestivalen i Uppsala, Världens fest i Västerås och under Linköpings synodalmöte på Linköpings konsert och kongress. Nu är den aktuell i Göteborgs domkyrka lördag 30/9 kl.18.30 i samband med Bok och biblioteksmässan.
Tid: 30 september kl.18.30
Plats: Göteborgs domkyrka
Kompositör och manusförfattare: Karin Runow, Sollentuna
Arrangör: Kultursamverkan Svenska kyrkan
Kontakt: Karin Runow, 0708-96 66 80 karin.runow@svenskakyrkan.se
Torgny Lindén, pressekreterare, 0706- 33 12 87
En rik mångfald av verksamhet ryms inom Svenska kyrkan. Den grundläggande uppgiften utförs i första hand av församlingarna.
Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet som helhet. Stiftet leds av biskopen och stiftsstyrelsen. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet arbetar också med krisberedskapsfrågor. Till nytta för församlingarna förvaltar stiftet kyrklig jord och skog, de sk Prästlönetillgångarna, vars avkastning bidrar till de ekonomiska förutsättningarna för Svenska kyrkans arbete.
Göteborgs domkyrka är hela stiftets kyrka. Den ligger vid Kungsgatan i centrala Göteborg och invigdes 1815.
Stiftskansliet ligger vid Lilla Bommen, i det karaktäristiska höghuset som brukar kallas "Läppstiftet".
Nyckelord
Kontakter
Torgny LindénKommunikatör
Tel:0706-331287torgny.linden@svenskakyrkan.seBilder
Om

Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg
031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift
Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 168 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.
Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.
Följ Göteborgs stift, Svenska kyrkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift, Svenska kyrkan
Insamlingsgala med Sofia Källgren och biskop Susanne 5 april2.4.2025 13:54:10 CEST | Pressmeddelande
Lördagen den 5 april hålls en insamlingsgala med artisterna Sofia Källgren och Patrik Wingård, biskop Susanne Rappmann och biolog Stefan Edman med flera i Kville kyrka i Bohuslän. Galan är en del av Svenska kyrkans fasteinsamling till Act – Från dina händer till där det händer.
Upptäck vetenskap och tro på Vetenskapsfestivalen 1-6 april26.3.2025 07:10:00 CET | Pressmeddelande
Den 1–6 april 2025 är det dags för Internationella Vetenskapsfestivalen i Göteborg – en av Europas största populärvetenskapliga festivaler. Svenska kyrkan bjuder in till spännande och tankeväckande programpunkter där vetenskap och tro möts. Under temat Framtider utforskar vi existentiella frågor, samhällsutmaningar och hållbara lösningar för framtiden.
Boksläpp 10 april: Ögonblick – I Aron Jonasons fotspår24.3.2025 07:17:02 CET | Pressmeddelande
Välkommen att fira utgivningen av boken Ögonblick - I Aron Jonasons fotspår med samtal, presentationer, mingel och musik torsdag 10 april kl. 18.00-20.00 i Judiska Församlingens lokaler i Göteborg. Boken handlar om Aron Jonason, fotograf, tidningsman och göteborgsvitsens fader – Ett kapitel i Göteborgs judiska historia. OBS Anmäl deltagande senast 31/3!
Göteborgs stift fyller Kongresshallen på lördag27.2.2025 06:50:00 CET | Pressmeddelande
1 500 deltagare från hela Göteborgs stift fyller stora Kongresshallen på Svenska mässan när stiftet bjuder in till Stiftsfest lördagen den 1 mars. Medverkar gör biskop Susanne Rappmann, Västanå Musik & Teater, Emil Jensen med flera. Stiftsfesten föregås av en Präst- och diakondag som samlar 550 deltagare den 28 februari. Medverkar då gör biskop Susanne och Sofia Camnerin, generalsekreterare i Sveriges kristna råd, m fl.
Författarsamtal med Lena Andersson13.2.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Välkommen att lyssna till ett samtal mellan Fredrik Ivarsson, stiftsprost i Göteborg, och författaren Lena Andersson på Göteborgs stadsbibliotek, tisdag 18 februari 2025 kl. 18.00.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum