Vårdföretagarna

​Vårdföretagarna utesluter assistansföretag från Örebro

Dela

Vårdföretagarna utesluter med omedelbar verkan två medlemsföretag inom Personlig Assistans, båda med säte i Örebro.

Företagen utesluts med omedelbar verkan då de fått sina tillstånd indragna av IVO (Inspektionen för vård och omsorg). En begäran från företagen om överklagan till Förvaltningsrätten har avslagits. Vårdföretagarna ställer krav på att medlem har aktuellt tillstånd från IVO.

-Medlemmar i Vårdföretagarna ska följa lagar och regler. Vi har utöver det branschens tuffaste uppförandekod. Vårdföretagarna ser ett stort behov av att IVO, Skatteverket, Polisen och andra berörda myndigheter tar sitt ansvar, samverkar bättre och agerar snabbare, säger Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör Vårdföretagarna.

Vårdföretagarna avslår ett tiotal medlemsansökningar och utesluter ett antal företag varje år på grund av att de inte lever upp till Vårdföretagarnas hårda krav för medlemskap.

Vårdföretagarna kräver att medlemmar företräder branschen på ett professionellt sätt. Medlemmar har ett ansvar för att branschens intressen skyddas och att invånare i Sverige har förtroende för välfärdsföretag. Vårdföretagarna arbetar för att höja branschens anseende, genom att värna om god affärssed. Branschens företag skall sträva efter att vara attraktiva arbetsplatser som skapar långsiktiga hållbara värden för kund och samhälle. Vårdföretagarna driver samverkan med myndigheter och andra organisationer för att göra det svårt för oseriösa och kriminella aktörer att verka i branschen.

Hårda krav på medlemskap
Medlem i Vårdföretagarna ska bland annat uppfylla:
• Företaget har kvalitetsledningssystem 
• Följer Vårdföretagarnas uppförandekod
• Öppenhet gentemot Vårdföretagarna och Vårdföretagarnas etikråd
• Då tillstånd krävs för att bedriva verksamhet ska företaget inneha sådant tillstånd
• Följer Vårdföretagarnas krav på transparens
• Tillämpar Vårdföretagarnas kollektivavtal
• Betalar in avgifter för alla anställda som omfattas av kollektivavtalade försäkringar 
• Tecknar kollektivavtalade försäkringar
• Företaget innehar registreringsbevis
• Företaget har inte restförda skatter och avgifter 
• Ägare med avgörande inflytande, styrelsens ledamöter, VD, övriga ledande befattningshavare och revisorer är lämpliga och fria från anmärkningar i sin yrkesutövning eller i sitt uppdrag.

Vårdföretagarnas uppförandekod och krav på medlemskap: https://www.vardforetagarna.se/medlemskap/uppforandekod_vardforetagarna

För mer information:
Anders Manell, presschef, 070-314 57 29

Nyckelord

Kontakter

Om

Vårdföretagarna
Vårdföretagarna
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.vardforetagarna.se

Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare

Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.

Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.

Läs mer på Vårdföretagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

Patienttoppen 2025: 73 av de 100  vårdcentraler i Sverige som har mest nöjda patienter är privat drivna. Av de 20 mest uppskattade vårdcentralerna drivs 15 i privat regi.10.3.2025 12:39:48 CET | Pressmeddelande

Vård­företagarna publicerar för fjortonde året i rad Patienttoppen, som är en analys av SKR:s nationella patientenkät för primärvården. Patientenkäten genomfördes i slutet av 2024 och omfattar 845 vårdcentraler i tio av Sveriges 21 regioner. Av dessa är 433 privat drivna, vilket motsvarar en andel om 51 procent.

Månadens vårdkörapport: 206 000 patienter har väntat längre än vårdgarantin inom specialistvården – här är regionerna där medianväntetiden ökat mest på ett år3.3.2025 11:04:47 CET | Pressmeddelande

I januari väntade 462 000 personer på ett första besök hos specialist, varav 141 000 väntat längre än vårdgarantins 90 dagar. Ytterligare 167 000 väntade på åtgärd eller operation, varav 65 000 väntat längre än vårdgarantin. Läget är i stort sett oförändrat jämfört med samma månad förra året. Detsamma gäller för medianväntetiden, alltså hur länge den typiska patienten sammantaget får vänta på ett första besök hos specialist och därefter på operation/åtgärd. Medianväntetiden skiljer sig kraftigt åt mellan regionerna, liksom utvecklingen det senaste året.

Månadens Assistansbarometer: Varför har färre kvinnor än män rätt till assistans?21.2.2025 08:51:06 CET | Pressmeddelande

Februari månads Assistansbarometer visar att i samtliga län har färre kvinnor än män personlig assistans. Den visar också stora skillnader mellan länen vad gäller andel kvinnor som har personlig assistans. I Jämtlands län hade endast 75 kvinnor per 100 000 kvinnor statlig assistansersättning i januari 2025. Det kan jämföras med Norrbottens län där 160 kvinnor per 100 000 kvinnor hade statlig assistans. Såväl antalet som andelen kvinnor med personlig assistans har minskat i samtliga län den senaste tioårsperioden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye