Vårdföretagarna

Kvaliteten i andra hand när kommunerna upphandlar äldreboenden visar ny undersökning

Dela

Kommunala upphandlingar av äldreboenden uppvisar stora brister. Det visar en genomgång av alla genomförda upphandlingar av äldreboenden - 70 stycken - som kommunerna genomfört under 2011 och första halvåret 2012. Undersökningen har utförts av konsultföretaget Health Navigator på uppdrag av bl a Vårdföretagarna och Svenskt Näringsliv.

95 procent av de krav som kommunerna ställer på utförarna handlar strukturer och processer. Det kan innebära att viss bemanningsnivå och att kvalitetsledningssystem finns. Endast fem procent av kraven gäller vilka resultat som faktiskt uppnås, som nivå på kundnöjdhet hos brukarna eller frekvensen trycksår på boendet. Priset blir i praktiken oftast avgörande även i upphandlingar där kvaliteten är tänkt att väga tungt.

De privata företagen är konkurrenskraftiga när det gäller kvalitet. I två tredjedelar av fallen har ett privat företag högst kvalitetsbetyg i utvärderingarna.

Prisspridningen mellan vinnande anbud i de olika upphandlingarna är mycket stor. Från 1000 kr per plats och dygn till 1800 kronor. Det går dock inte att bedöma om prisskillnaderna motsvarar kvalitetsskillnader.

-  Undersökningen visar att kommunerna handlar upp äldreomsorg utan krav på resultat, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.

-  Det finns dock stora möjligheter att stärka kvalitén och förbättra resursutnyttjandet i äldreomsorgen genom klokare upphandlingar. Kommunerna bör ställa fler krav på resultat, det vill säga uppnådd kvalitet, och färre på strukturer och processer. Eftersom utförarna styr mot kraven kommer detta att leda till högre kvalitet. Det öppnar också för innovationer hos utförarna och utveckling av äldreomsorgen. Dessutom bör kommunerna ge kvalitet högt värde vid utvärderingar av anbud där pris och kvalitet vägs samman, säger Håkan Tenelius.

-  Det är också viktigt att utförarna också har drivkrafter att höja kvalitén under själva avtalsperioden, säger Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitiska frågor på Svenskt Näringsliv. Därför är det viktigt att det finns valfrihet för brukaren och att utförarna inte är garanterade platser. En annan åtgärd kan vara bonus om t ex ett mål avseende kundnöjdhet överträffas, och avdrag om kundnöjdhetsresultaten inte är tillfredsställande. Förlängning av avtal bör också bara ske om kommunen är nöjd med kvalitetsutfallet, avslutar Anders Morin.  

Läs rapporten "Stora möjligheter att stärka kvaliteten i äldreomsorgen genom bättre upphandlingar" här

För frågor, kontakta:

Håkan Tenelius, Vårdföretagarna
näringspolitisk chef
tel: +46 (0)8 762 69 24
hakan.tenelius@almega.se
www.vardforetagarna.se 
Vårdföretagarbloggen

Anders Morin, Svenskt Näringsliv
ansvarig välfärdspolitik
tel +46 (0)8 553 43048
mobil +46 (0)70 568 8087
anders.morin@svensktnaringsliv.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Vårdföretagarna
Vårdföretagarna
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.vardforetagarna.se

Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare

Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.

Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.

Läs mer på Vårdföretagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

Patienttoppen 2025: 73 av de 100  vårdcentraler i Sverige som har mest nöjda patienter är privat drivna. Av de 20 mest uppskattade vårdcentralerna drivs 15 i privat regi.10.3.2025 12:39:48 CET | Pressmeddelande

Vård­företagarna publicerar för fjortonde året i rad Patienttoppen, som är en analys av SKR:s nationella patientenkät för primärvården. Patientenkäten genomfördes i slutet av 2024 och omfattar 845 vårdcentraler i tio av Sveriges 21 regioner. Av dessa är 433 privat drivna, vilket motsvarar en andel om 51 procent.

Månadens vårdkörapport: 206 000 patienter har väntat längre än vårdgarantin inom specialistvården – här är regionerna där medianväntetiden ökat mest på ett år3.3.2025 11:04:47 CET | Pressmeddelande

I januari väntade 462 000 personer på ett första besök hos specialist, varav 141 000 väntat längre än vårdgarantins 90 dagar. Ytterligare 167 000 väntade på åtgärd eller operation, varav 65 000 väntat längre än vårdgarantin. Läget är i stort sett oförändrat jämfört med samma månad förra året. Detsamma gäller för medianväntetiden, alltså hur länge den typiska patienten sammantaget får vänta på ett första besök hos specialist och därefter på operation/åtgärd. Medianväntetiden skiljer sig kraftigt åt mellan regionerna, liksom utvecklingen det senaste året.

Månadens Assistansbarometer: Varför har färre kvinnor än män rätt till assistans?21.2.2025 08:51:06 CET | Pressmeddelande

Februari månads Assistansbarometer visar att i samtliga län har färre kvinnor än män personlig assistans. Den visar också stora skillnader mellan länen vad gäller andel kvinnor som har personlig assistans. I Jämtlands län hade endast 75 kvinnor per 100 000 kvinnor statlig assistansersättning i januari 2025. Det kan jämföras med Norrbottens län där 160 kvinnor per 100 000 kvinnor hade statlig assistans. Såväl antalet som andelen kvinnor med personlig assistans har minskat i samtliga län den senaste tioårsperioden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye