Myndigheten för press, radio och tv

217 medier ansöker om redaktionsstöd

Dela
När ansökningsomgången för det nya redaktionsstödet stängde hade totalt 217 ansökningar kommit in. Bland ansökningarna finns både dagstidningar och magasin, men även radio- och tv-kanaler och webbaserade medier. Ansökningarna ska nu handläggas och beslutas av mediestödsnämnden i december.

-Mediebranschen har drabbats extra hårt under pandemin och därför är vi väldigt glada över att kunna fördela ytterligare ca 500 miljoner kronor redan i höst, säger Charlotte Ingvar-Nilsson, generaldirektör på Myndigheten för press, radio och tv.

Redaktionsstöd kan lämnas till allmänna nyhetsmedier som har behov av ekonomiskt stöd för sin redaktionella verksamhet. För de medier som beviljas stöd kommer storleken på stödet att fastställas utifrån kostnaderna för den redaktionella verksamheten.

Av de inkomna ansökningarna så är drygt ett 100-tal dagstidningar, flera från gratistidningar och några radio- och tv-kanaler. Det har även kommit in ansökningar från nyhetssajter, bloggar och magasin. Ungefär 40 av de som sökt är medier som inte tidigare sökt något stöd hos MPRT.

Bakgrund

Regeringen har infört ett nytt stöd inom mediestödsförordningen (2008:2053) som kan ges till allmänna nyhetsmedier som har behov av ekonomiskt stöd för sin redaktionella verksamhet. Stödet kan sökas för alla typer av allmänna nyhetsmedier som dagspress, gratistidningar, webbaserade medier eller nyhetsverksamheten inom radio- och tv.

För i år har MPRT fått 500 miljoner kronor att fördela genom stödformen. Syftet med stödet är att förbättra förutsättningarna för nyhetsförmedling och blir ett permanent mediestöd.

Nyckelord

Länkar

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Myndigheten för press, radio och tv tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum