Sida

Sida tar avstånd från Trumps attack på aborträtten

Dela
USA:s president Donald Trump har beslutat att utländska civilsamhällesorganisationer som har finansiellt stöd från USA inte längre kan arbeta med abortfrågan, varken med egna medel eller medel från andra givare. Biståndsmyndigheten Sida har nu beslutat att de av Sidas partnerorganisationer som har stöd för att arbeta med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) men samtidigt accepterar presidentordern, inte längre kan få stöd från Sida för sina SRHR-insatser. Avtal kan komma att sägas upp och stöd fasas ut.

-Sidas SRHR-stöd kan vi inte kompromissa om. Det här handlar om att kvinnor själva ska ha rätt att bestämma när, och om, de vill ha barn och hur många barn de vill ha. Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är en förutsättning för att kunna gå i skolan och att kunna vara aktiv på arbetsmarknaden, säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin.

USA:s president Donald Trump tog som ett av sina första beslut att USA inte kan ge bistånd till utländska civilsamhällesorganisationer som på något sätt arbetar med abortfrågan – oavsett om det handlar om abortvård, om information eller politiskt påverkansarbete kopplat till abort, varken med egna medel eller medel från andra givare. Trumps presidentorder omfattar nästan allt hälsobistånd på runt 9,5 miljarder dollar per år som utbetalas av USA.

-Vi måste försvara SRHR och rätten till abort för flickor och kvinnor i fattiga länder och när nu USA genomför en politik som kommer att drabba de fattigaste länderna och de mest utsatta grupperna – kvinnor och flickor som är i behov av stöd och vård, så måste Sida försäkra sig om att svenska biståndsmedel fortsätter att gå till verksamhet som avtalat, säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin.

Konsekvenserna av Trumpadministrationens beslut blir mycket allvarliga för flickor och kvinnor i fattiga länder. Den icke-statliga organisationen Marie Stopes International beräknar att upp till 6,5 miljoner fler oönskade graviditeter, 2,2 miljoner fler osäkra aborter och 21 700 fler fall av mödradödlighet kan komma att äga rum mellan 2017 och 2020. Sida befarar dessutom att detta kommer att leda till ökad självcensur, att civilsamhällesorganisationer och vårdgivare väljer att undvika samtal och information om abort, i rädsla för att förlora amerikanska medel.

Sidas beslut innebär att myndigheten måste se över samarbeten där partners får bidrag från Sida för att arbeta med SRHR och om partners samtidigt har stöd från USA samt väljer att följa och skriver under Mexico City Policy. Detta kan då innebära att Sida måste fasa ut SRHR-stödet till organisationen och undersöka om någon annan organisation kan genomföra den berörda verksamheten.

-Den amerikanska policyn går stick i stäv med svensk position – från svenskt håll ser vi att information om och tillgång till säker abort är avgörande i arbetet för att minska mödradödligheten i världen. Globalt står osäkra aborter för cirka 13 procent av världens mödradödlighet, men i fattiga länder är den siffran avsevärt mycket högre och detta vill vi arbeta för att minska, säger Carin Jämtin.

Sida har sedan länge ett stort fokus på sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR, i utvecklingssamarbetet. Det handlar om sexualundervisning och upplysning, att öka tillgången till preventivmedel, ungdomskliniker osv. Och behovet är stort: Även om preventivmedelsanvändningen har ökat i fattiga länder under de senaste fem åren så saknar över 214 miljoner kvinnor i världen tillgång till preventivmedel för att kunna undvika oönskade graviditeter.

För att motverka effekterna av Mexico City Policy kommer Sida att ge stöd på ytterligare 170 miljoner kronor i år till organisationer som arbetar med preventivmedel och rådgivning, sex- och samlevnadsundervisning, mödrahälsovård och säker abort.

Inom Sidas hälsobistånd går så mycket som 60 procent till området sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Av det totala svenska utvecklingssamarbetet är det cirka 7 procent som går till SRHR. Sverige är ett land som kommit långt vad gäller jämställdhet, vi har sexualundervisning i skolorna sedan 1950-talet och vi har ett brett stöd för SRHR, inklusive rätten till abort. Rätten att bestämma över sin egen kropp, sexualitet och reproduktion är grundläggande.

FAKTA:

  • Fler än 800 kvinnor och flickor dör varje dag i samband med graviditet eller förlossning av orsaker som kan förebyggas – mer än 300 000 kvinnor och flickor varje år
  • 214 miljoner kvinnor och flickor i världen har inte tillräcklig tillgång till preventivmedel.
  • Varje år utförs 22 miljoner osäkra aborter, 98 procent är i låginkomstländer.
  • Osäkra aborter står för ungefär 13 procent av världens mödradödlighet men i fattiga länder är den siffran mycket högre.
  • Varje år blir två miljoner flickor under 15 år mödrar.
  • Mellan 1990 och 2015 minskade den globala mödradödligheten med 44 procent. Den här policyn riskerar att underminera de framgångar som gjorts.

För mer information kontakta Sidas pressansvariga på 08-698 55 55 eller press @ sida.se

Sida är Sveriges biståndsmyndighet och arbetar för att människor som lever i fattigdom själva ska kunna förbättra sina levnadsvillkor.

Nyckelord

Kontakter

Om

Sida
Sida
Rissneleden 110
174 57 Sundbyberg

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas presstjänst på:

08–698 55 55, press@sida.se eller https://www.sida.se/press

Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen.
I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

3,9 miljarder kronor till världens värsta humanitära kriser15.4.2025 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

305 miljoner människor är idag i behov av humanitärt stöd, en ökning med 81 procent sedan 2020 då 168 miljoner människor var i behov av humanitärt stöd. Samtidigt är humanitär verksamhet runtom i världen kraftigt försvagad av stora och plötsliga nedskärningar i biståndet. I genomsnitt är FN:s begäran om stöd finansierat till endast sju procent. Sverige genom Sida fördelar nu 3,9 miljarder kronor till partnerorganisationer för arbete i 30 humanitära kriser. Mest stöd går till kriser i DR Kongo, Sudan, Palestina, Etiopien, Afghanistan.

Sverige stöttar klimatinsatser i Asien och Oceanien med ny miljardgaranti27.2.2025 07:11:07 CET | Pressmeddelande

Sverige visar på fortsatt ledarskap för att motverka klimatförändringarna genom att ställa ut en garanti på 200 miljoner US dollar till Asiatiska utvecklingsbanken (AsDB). Garantin möjliggör för AsDB att låna ut upp till 900 miljoner US dollar till länder i Asien och Oceanien. Finansieringen ska gå till hållbara investeringar som minskar klimatpåverkan och främjar fattigdomsbekämpning i de mest utsatta områdena. Garantin innebär att Sida delar risk med AsDB när banken lånar ut pengar till klimatfinansiering.

Allt fler anser att biståndet bör öka18.12.2024 05:40:00 CET | Pressmeddelande

Stödet för det svenska biståndet är starkt och stabilt, och biståndsviljan fortsätter öka. Det visar den årliga opinionsmätningen om svenskarna inställning till bistånd, som görs på uppdrag av Sida. Där framgår det att allt fler, 19 procent av de som svarat, anser att biståndsanslaget bör höjas, vilket är den högsta siffran på 23 år. Samtidigt anser 30 procent att biståndet bör minska eller tas bort helt, vilket är en nedgång från förra årets 32 procent. En klar majoritet, 75 procent, anser att det är viktigt att Sverige bidrar till utvecklingen i fattiga länder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye