Sida ger stöd till nytt reningsverk i Montenegro
Stödet till reningsverket går via fonden Western Balkans Investment Framework (WBIF), som finansierar investeringar genom lån från utvecklingsbanker, egna insatser från länderna på Balkan, och stöd från EU och andra givare. WBIF har ett 80-tal medlemmar och under 2017 delar Sida ordförandeskapet i fonden med EU-kommissionen. I veckan hölls ett styrkommittémöte på Sida, där det fokuserades på EU-närmande, att knyta Balkan närmare EU-länderna på transport- och energiområdet, inkluderande tillväxt och miljöinvesteringar. Statssekreterare Ulrika Modéer talade om vikten av att inkludera länderna på Balkan i Europa. På mötet togs också ett beslut om stöd till en första miljöinvestering.
- Det här får stor betydelse för miljön eftersom avloppsrening i Podgorica saknas i dag. Genom att vara ordförande i fonden kan vi driva på och öka fokuset på miljö- och klimatfrågor som är mycket viktiga för oss, säger Elsa Håstad.
Stödet från WBIF om 9 miljoner euro möjliggör ett lån från tyska utvecklingsbankenKfW på 35 miljoner euro och en total investering om 50 miljoner euro. Även en anläggning för förbränning av avloppsslam ingår i projektet, som är Montenegros högst prioriterade miljöinvestering för att minska utsläppen till den känsliga Skadarsjön som gränsar till Albanien och till Adriatiska havet. Stödet från WBIF gör det möjligt att nå EU-standard till en rimlig kostnad för invånarna. Det är även viktigt för att skynda på arbetet med att leva upp till europeiska åtaganden om miljöskydd. Miljökraven för EU-närmandet är höga, kostar mycket att genomföra och tar tid. Därför är det viktigt att projekt som detta genomförs och att fler länder följer efter.
WBIF beslutade även om stöd till 12 insatser och projekt på Balkan, och då i Albanien, Bosnien och Hercegovina, Kosovo, Makedonien, Montenegro, Serbien med 11,3 miljoner euro från EU och bilaterala givare. Detta ska resultera i förbättrade järnvägs- och vägförbindelser, säkrare elleveranser och effektivare energianvändning, mer förnybar energi, modernare infrastruktur för utbildning, inom hälsosektorn och i kriminalvården.
- Genom fonden får vi en möjlighet att få större utväxling på Sidas stöd och på samma gång driva viktiga frågor om energieffektivitet, förnybar energi, tydliga miljöeffekter men även integrering av jämställdhet inom EU:s bistånd till investeringar på västra Balkan, säger Elsa Håstad.
WBIF består av EU-kommissionen, internationella finansieringsinstitutioner samt regionala organisationer, och aktiva bilaterala givare som Sverige, Norge, Tyskland, Österrike, Frankrike, Italien, Slovenien och Luxemburg. Fonden har utvecklats till en verklig möjlighet att samfinansiera investeringar, där mottagarländerna, EU, bilaterala givare, och medverkande utvecklingsbanker har gemensam syn på prioriteringar, upplägg och villkor. Givarna har varit drivande i att öppna upp WBIF för miljöinvesteringar.
Investeringarna som helhet förväntas finansieras av länderna och med lån från internationella finansieringsinstitutioner: EIB, EBRD, CEB och KfW och med gåvostöd från EU-kommissionen och från enskilda länder.
För mer information kontakta Sidas pressansvariga på 08-698 55 55 eller press @ sida.se
Sida är Sveriges biståndsmyndighet och arbetar för att människor som lever i fattigdom själva ska kunna förbättra sina levnadsvillkor.
Kontakter
Fredrik SperlingPressekreterare
Tel:0702-54 92 86Fredrik.sperling@sida.seInga-Lill HagbergPressekreterare
Tel:0706-27 60 98Inga-lill.hagberg@sida.seDokument
Om
För mer information kontakta Sidas presstjänst på:
08–698 55 55, press@sida.se eller https://www.sida.se/press
Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen.
I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.
Följ Sida
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sida
3,9 miljarder kronor till världens värsta humanitära kriser15.4.2025 05:30:00 CEST | Pressmeddelande
305 miljoner människor är idag i behov av humanitärt stöd, en ökning med 81 procent sedan 2020 då 168 miljoner människor var i behov av humanitärt stöd. Samtidigt är humanitär verksamhet runtom i världen kraftigt försvagad av stora och plötsliga nedskärningar i biståndet. I genomsnitt är FN:s begäran om stöd finansierat till endast sju procent. Sverige genom Sida fördelar nu 3,9 miljarder kronor till partnerorganisationer för arbete i 30 humanitära kriser. Mest stöd går till kriser i DR Kongo, Sudan, Palestina, Etiopien, Afghanistan.
Ny utlysning för svenska civilsamhällesorganisationer12.3.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Sida öppnar i dag den 12 mars en ny utlysning inom strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med det civila samhället 2025-2029. Genom utlysningen vill Sida stärka civilsamhället i utvecklingsländer via en bredd av svenska samarbetspartners.
Finansiering till partner i 25 av världens svåraste humanitära kriser28.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Om det amerikanska humanitära biståndet inte återupptas kan 34 miljoner människor i 25 av världens mest akuta kriser stå utan livsavgörande humanitärt stöd. Sida betalar just nu ut finansiering för humanitär hjälp i världens svåraste kriser och ser över möjligheterna att omfördela resurser till följd av USAIDs biståndsstopp.
Sverige stöttar klimatinsatser i Asien och Oceanien med ny miljardgaranti27.2.2025 07:11:07 CET | Pressmeddelande
Sverige visar på fortsatt ledarskap för att motverka klimatförändringarna genom att ställa ut en garanti på 200 miljoner US dollar till Asiatiska utvecklingsbanken (AsDB). Garantin möjliggör för AsDB att låna ut upp till 900 miljoner US dollar till länder i Asien och Oceanien. Finansieringen ska gå till hållbara investeringar som minskar klimatpåverkan och främjar fattigdomsbekämpning i de mest utsatta områdena. Garantin innebär att Sida delar risk med AsDB när banken lånar ut pengar till klimatfinansiering.
Allt fler anser att biståndet bör öka18.12.2024 05:40:00 CET | Pressmeddelande
Stödet för det svenska biståndet är starkt och stabilt, och biståndsviljan fortsätter öka. Det visar den årliga opinionsmätningen om svenskarna inställning till bistånd, som görs på uppdrag av Sida. Där framgår det att allt fler, 19 procent av de som svarat, anser att biståndsanslaget bör höjas, vilket är den högsta siffran på 23 år. Samtidigt anser 30 procent att biståndet bör minska eller tas bort helt, vilket är en nedgång från förra årets 32 procent. En klar majoritet, 75 procent, anser att det är viktigt att Sverige bidrar till utvecklingen i fattiga länder.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum