Sida

Ett renare Östersjön när svenskstött reningsverk i Kaliningrad invigs

Dela

I dag tas ett viktigt steg för att förbättra vattenkvaliteten i Östersjön när det nya reningsverket i Kaliningrad invigs, delvis finansierat av biståndsmyndigheten Sida. Här finns stora miljövinster att göra då avloppsvattnet från runt 450 000 personer under många år i princip gått rakt ut i havet.

- Med det nya reningsverket på plats kommer vi att se stora förbättringar av vattenkvaliteten i sydöstra Östersjön, vårt gemensamma hav, säger Elsa Håstad, chef för avdelningen Europa och Latinamerika på Sida.

Utsläppen av orenat avloppsvatten kring Östersjön har under många år varit omfattande. Åren efter Sovjetunionens upplösning inleddes arbetet med att minska utsläppen från Ryssland, Polen och de baltiska staterna. Östersjöstaternas samarbetsorganisation HELCOM identifierade 160 så kallade Hot Spots, platser från vilka utsläppen var särskilt allvarliga, och som skulle åtgärdas. Den ryska staden Kaliningrad var en av dessa stora föroreningskällor där runt 450 000 invånare varit anslutna till ett reningsverk byggt på 1920-talet som varken var dimensionerat för eller haft den teknik som krävts för att rena utsläppen. Avloppsvattnet har fram tills nu i princip gått orenat ut i Kaliningradbukten och vidare ut i Östersjön. Det nya avloppsreningsverket som nu tas i drift kommer att resultera i stora förbättringar för vattenkvaliteten i sydöstra Östersjön.

- Att vi nu har ett stort modernt reningsverk på plats visar på hur viktigt det är med samarbete över gränserna, där Sida och Sverige varit en viktig samarbetspartner, säger Elsa Håstad.

Sida har, som största utländska bidragsgivare, varit med sedan 1996 och arbetat fram Kaliningrads nya reningsverk. Den totala kostnaden för reningsverket inklusive konsultkostnader är motsvarande 690 miljoner kronor, varav det svenska bidraget på 145 miljoner kronor använts för finansiering av utrustning och konsultinsatser som handlats upp enligt Sidas upphandlingsregler. Sverige har också bidragit med gåvomedel via den internationella miljöfonden NDEP

Övriga internationella finansiärer som medverkat i något skede av projektet är Nordiska Investeringsbanken (NIB), Nordiska Miljöfinansieringsbolaget NEFCO, Danmark samt den multilaterala miljöfonden NDEP som administreras av EBRD, Europeiska Banken för återuppbyggnad och utveckling.

Sverige har sedan slutet av 1990-talet gett stöd till ett drygt 30-tal VA-projekt i Östersjöregionen.

Vid invigningen deltar förutom Elsa Håstad också A.A. Alikhanov, guvernör för Kaliningrad regionen, A.V Tsybulsky, biträdande minister för ekonomisk utveckling i Ryssland, Vigaudas Usackas, EU:s ambassadör för Ryssland och Peter Ericson, Sveriges Rysslandsambassadör.

För mer information kontakta Sidas pressansvariga på 08-698 55 55 eller press @ sida.se

Sida är Sveriges biståndsmyndighet och arbetar för att människor som lever i fattigdom själva ska kunna förbättra sina levnadsvillkor.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Sida
Sida
Rissneleden 110
174 57 Sundbyberg

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas presstjänst på:

08–698 55 55, press@sida.se eller https://www.sida.se/press

Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen.
I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

3,9 miljarder kronor till världens värsta humanitära kriser15.4.2025 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

305 miljoner människor är idag i behov av humanitärt stöd, en ökning med 81 procent sedan 2020 då 168 miljoner människor var i behov av humanitärt stöd. Samtidigt är humanitär verksamhet runtom i världen kraftigt försvagad av stora och plötsliga nedskärningar i biståndet. I genomsnitt är FN:s begäran om stöd finansierat till endast sju procent. Sverige genom Sida fördelar nu 3,9 miljarder kronor till partnerorganisationer för arbete i 30 humanitära kriser. Mest stöd går till kriser i DR Kongo, Sudan, Palestina, Etiopien, Afghanistan.

Sverige stöttar klimatinsatser i Asien och Oceanien med ny miljardgaranti27.2.2025 07:11:07 CET | Pressmeddelande

Sverige visar på fortsatt ledarskap för att motverka klimatförändringarna genom att ställa ut en garanti på 200 miljoner US dollar till Asiatiska utvecklingsbanken (AsDB). Garantin möjliggör för AsDB att låna ut upp till 900 miljoner US dollar till länder i Asien och Oceanien. Finansieringen ska gå till hållbara investeringar som minskar klimatpåverkan och främjar fattigdomsbekämpning i de mest utsatta områdena. Garantin innebär att Sida delar risk med AsDB när banken lånar ut pengar till klimatfinansiering.

Allt fler anser att biståndet bör öka18.12.2024 05:40:00 CET | Pressmeddelande

Stödet för det svenska biståndet är starkt och stabilt, och biståndsviljan fortsätter öka. Det visar den årliga opinionsmätningen om svenskarna inställning till bistånd, som görs på uppdrag av Sida. Där framgår det att allt fler, 19 procent av de som svarat, anser att biståndsanslaget bör höjas, vilket är den högsta siffran på 23 år. Samtidigt anser 30 procent att biståndet bör minska eller tas bort helt, vilket är en nedgång från förra årets 32 procent. En klar majoritet, 75 procent, anser att det är viktigt att Sverige bidrar till utvecklingen i fattiga länder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye