Sida kräver tillbaka pengar från zambisk jordbruksorganisation
- Vi anser att de brister som har identifierats är allvarliga och omfattande, och det är oacceptabelt att pengarna inte gått till det som vi avtalat om, säger David Wiking, biståndsråd på svenska ambassaden i Zambia.
Givargruppen som består av Sverige och Finland ger sedan flera år tillbaka stöd till Zambian National Farmers Union, ZNFU, i syfte att bygga upp en stark gemensam jordbruksorgansation som ska stödja småbönder att öka sin produktion och sina möjligheter att sälja sina varor. ZNFU är i dag Zambias största medlemsorganisation för drygt 78 000 bönder.
Hösten 2015 gjordes en revision där brister i organisationens redovisning upptäcktes, och samtidigt fick Finlands ambassad ett anonymt tips om att ZNFU använt biståndsmedel till annat än man avtalat om. Detta ledde till att den svenska ambassaden i Lusaka tillsammans med andra givare gav en lokal revisionsbyrå i uppdrag att göra en särskild granskning av organisationen med syftet att följa upp om biståndsmedel använts felaktigt.
- När granskningen var klar hade misstankarna mot organisationen stärkts, säger David Wiking.
Efter att en lokal revisionsbyrå gått igenom stödet så stärktes misstankarna mot ZNFU. Alla betalningar till organisationen frystes och man krävde att verksamheten skulle begränsas till ett minimum, och den internationella revisionsbyrån KPMG fick i uppdrag att göra en fördjupad revision. KPMGs revision är nu klar och visar bland annat att medel har använts felaktigt, att en person i ledningen fått högre ersättning än vad givarna godkänt, samt att trädgårdsarbete gjorts i anslutning till hans privata bostad. Sverige kommer nu att kräva tillbaka pengar från ZNFU, den exakta summan kommer att fästställas senare.
- Det är helt oacceptabelt att biståndsmedel hamnar i fel fickor, bistånd ska användas för att minska fattigdom och öka människors möjligheter att försörja sig och utveckla sina liv, säger David Wiking.
Ärendet utreds också av den zambiska myndigheten Drug Enforcement Commission, DEC, som hanterar misstänkta ekobrott som till exempel pengatvätt.
ZNFU har bidragit till ett mer hållbart och effektivt jordbruk i Zambia, vilket varit av vikt för att öka matsäkerheten i ett land där 4 av 10 barn lider av näringsbrist.. Under den tid Sverige gett stöd till organisationen har medlemstalen ökat, liksom medlemmarnas inkomster och produktivitet. Svenska ambassaden har ett avtal om stöd till ZNFU 2014-2017 på 47,5 miljoner kronor, varav 30 miljoner kr betalats ut. Ambassaden gav tidigare ett kärnstöd till ZNFU under åren 2009-2013 på 21,8 miljoner kronor.
ZNFU har förekommit i en tidigare korruptionsutredning under 2013, på lokal nivå inom organisationen. Utredningen visade att fem personer varit inblandade; två anhölls för stöld och fallet gick upp i domstol 2013. Sida bedömde att ZNFU vidtagit tillräckliga åtgärder för att undvika liknande händelser i framtiden, men ställde dock ett antal krav som skulle uppfyllas för att vidare utbetalning skulle ske. Dessa krav handlar om att anställa kassörer/redovisningsansvariga också på lokal/regional nivå vilket också gjordes.
Länk till tidigare artikel om korruptionsfallet:
Nyckelord
Kontakter
Fredrik SperlingPressekreterare
Tel:0702-54 92 86Fredrik.sperling@sida.seInga-Lill HagbergPressekreterare
Tel:0706-27 60 98Inga-lill.hagberg@sida.seDokument
Om
För mer information kontakta Sidas presstjänst på:
08–698 55 55, press@sida.se eller https://www.sida.se/press
Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen.
I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.
Följ Sida
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sida
3,9 miljarder kronor till världens värsta humanitära kriser15.4.2025 05:30:00 CEST | Pressmeddelande
305 miljoner människor är idag i behov av humanitärt stöd, en ökning med 81 procent sedan 2020 då 168 miljoner människor var i behov av humanitärt stöd. Samtidigt är humanitär verksamhet runtom i världen kraftigt försvagad av stora och plötsliga nedskärningar i biståndet. I genomsnitt är FN:s begäran om stöd finansierat till endast sju procent. Sverige genom Sida fördelar nu 3,9 miljarder kronor till partnerorganisationer för arbete i 30 humanitära kriser. Mest stöd går till kriser i DR Kongo, Sudan, Palestina, Etiopien, Afghanistan.
Ny utlysning för svenska civilsamhällesorganisationer12.3.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Sida öppnar i dag den 12 mars en ny utlysning inom strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med det civila samhället 2025-2029. Genom utlysningen vill Sida stärka civilsamhället i utvecklingsländer via en bredd av svenska samarbetspartners.
Finansiering till partner i 25 av världens svåraste humanitära kriser28.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Om det amerikanska humanitära biståndet inte återupptas kan 34 miljoner människor i 25 av världens mest akuta kriser stå utan livsavgörande humanitärt stöd. Sida betalar just nu ut finansiering för humanitär hjälp i världens svåraste kriser och ser över möjligheterna att omfördela resurser till följd av USAIDs biståndsstopp.
Sverige stöttar klimatinsatser i Asien och Oceanien med ny miljardgaranti27.2.2025 07:11:07 CET | Pressmeddelande
Sverige visar på fortsatt ledarskap för att motverka klimatförändringarna genom att ställa ut en garanti på 200 miljoner US dollar till Asiatiska utvecklingsbanken (AsDB). Garantin möjliggör för AsDB att låna ut upp till 900 miljoner US dollar till länder i Asien och Oceanien. Finansieringen ska gå till hållbara investeringar som minskar klimatpåverkan och främjar fattigdomsbekämpning i de mest utsatta områdena. Garantin innebär att Sida delar risk med AsDB när banken lånar ut pengar till klimatfinansiering.
Allt fler anser att biståndet bör öka18.12.2024 05:40:00 CET | Pressmeddelande
Stödet för det svenska biståndet är starkt och stabilt, och biståndsviljan fortsätter öka. Det visar den årliga opinionsmätningen om svenskarna inställning till bistånd, som görs på uppdrag av Sida. Där framgår det att allt fler, 19 procent av de som svarat, anser att biståndsanslaget bör höjas, vilket är den högsta siffran på 23 år. Samtidigt anser 30 procent att biståndet bör minska eller tas bort helt, vilket är en nedgång från förra årets 32 procent. En klar majoritet, 75 procent, anser att det är viktigt att Sverige bidrar till utvecklingen i fattiga länder.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum