Våra val i samtiden bygger framtiden
Det moderna träbyggandet är här för att stanna. Det är av största vikt för att Sverige ska kunna lösa bostadsförsörjningen och samtidigt nå de högt satta klimatmålen. Men för att nå längre och fortsätta driva utvecklingen mot fossilfrihet 2030 behövs handelskraftiga konstruktörer, byggaktörer och politiker som vågar gå den väg som många arkitekter redan valt - att välja trä framför tradition – i hela Sverige.
Träpriset, som nu fyller 50 år, har sedan starten 1967 positionerat sig som en av Sveriges största arkitekturtävlingar och delas vart fjärde år ut till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä och som speglar och utvecklar tiden vi lever i. Men priset syftar inte bara till att belöna en enskild byggnad. Det vill också lyfta och synliggöra alla de fördelar som materialet trä erbjuder när det gäller såväl minskad klimatpåverkan som arkitektoniska möjligheter. Bakom priset står Svenskt Trä, vars verksamhet syftar till kunskapsspridning om trä som konstruktions- och byggmaterial.
Trots att trä under drygt 100 år, på grund av byggregler, fått stå tillbaka för premierandet av andra material så är det ett material som alltid varit nära och närvarande. Alla de byggnader runt om i Sverige som tilldelats Träpriset under dess 50-åriga historia är några av många kvitton på det. Den utveckling vi ser idag, där trä och träbyggande har möjlighet att bidra till samhällsbyggandet med full potential, tog fart år 1994 då förbudet mot trähus i fler än två våningar avskaffades. 2004 togs nästa viktiga steg då regeringen införde en nationell träbyggnadsstrategi. Under denna tid har utvecklingen tagit stora kliv framåt. Industrin har snabbt anpassat sig, utvecklats och möjliggjort ett modernt och industriellt träbyggande. Samtidigt har den politiska övertygelsen om träets fördelar gjort sig mer och mer gällande, både på lokal och nationell nivå. Träbyggande är gränsöverskridande vilket bland annat bevisas av att såväl närings- och innovationsminister Mikael Damberg som bostadsminister Peter Eriksson, betonar vikten av att vidareförädla vår skogsråvara till byggnader.
Det är inte en överdrift att säga att vi befinner oss i en ny era där övergången till ett mer hållbart samhälle är beroende av ett bioekonomiskt samhällsbyggande. Hotet mot klimatet är här och nu och att bygga med trä ger direkt effekt på klimatet. Det hållbara svenska skogsbruket, där varje träd som avverkas ersätts med två nya utgör en fantastisk resurs som låter hållbarhet och djärv, nyskapande arkitektur gå hand i hand och som ger oss möjlighet till en helt ny typ av samhällsbyggande. Vi har alltså både resurserna och kunskaperna.
Förutom klimatet har det moderna industriella träbyggandet många andra fördelar. Kostnadseffektiva produktionsprocesser, hög kvalitet, färre transporter och kortare byggtider. Fördelar som är av största vikt när det gäller att hantera den utbredda bostadsförsörjningen. Under de 50 år som Träpriset har delats ut har denna kunskap ökat, mycket tack vare duktiga arkitekter som vågar och tänjer gränser. Denna kunskap ökar ständigt och har på senare år också genererat ny kunskap, bland annat genom det internationella projektet wood2new. Resultaten från denna forskning visar bland annat att trä minskar både stress- och smärtnivåerna hos patienter och ger snabbare inlärning i förskolor och skolor.
Närheten mellan träbyggnadsindustrin och akademin är precis som arkitekternas nytänkande en viktig del av den utveckling som vi ser idag och något som kommer fortsätta prägla det moderna byggandet. Men för att ta byggandet vidare in i framtiden måste kunskap och samarbete fortsätta delas och byggas. Vi måste redan idag börja tänka stort och visa handlingskraft om vi vill att morgondagens samhälle ska bli hållbart. Våra val i samtiden är det som bygger framtiden.
För mer information:
Alexander Nyberg, arkitekt, Svenskt Trä
072-561 72 36 alexander.nyberg@svenskttra.se
Presskontakt:
Camilla Carlsson, kommunikationschef, Svenskt Trä
072-702 79 65, camilla.carlsson@svenskttra.se
Nyckelord
Kontakter
Camilla CarlssonKommunikationschef
Tel:072 702 79 65camilla.carlsson@svenskttra.seOm
Svenskt Trä sprider kunskap om trä, träprodukter och träbyggande för att främja ett hållbart samhälle och en livskraftig sågverksnäring. Det gör vi genom att inspirera, utbilda och driva teknisk utveckling.
Svenskt Trä representerar svensk sågverksindustri och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ-, KL-trä- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.
Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.
Följ Svenskt Trä
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä
Undvik vanliga felet när du rengör trallen10.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Våren är här och det är dags att ge din trall lite extra omsorg. Att ta hand om sin trall är viktigt för att den ska hålla så länge som möjligt. Många gör dock misstaget att använda högtryckstvätten för hårt vilket kan förkorta virkets livslängd, varnar branschorganisationen Svenskt Trä.
Bastufeber – så bygger du din egen bastu12.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Att basta är hetare än någonsin efter Kaj:s vinst med ”Bara bada bastu” i Melodifestivalen. Branschorganisationen Svenskt Trä förklarar vad du ska tänka på när du bygger din egen bastu.
Svenskt Trä prisar deltagare i Ung Svensk Form med kunskapsresa för hållbar arkitektur och design5.2.2025 14:57:11 CET | Pressmeddelande
Sveriges största designtävling för unga formgivare, Ung Svensk Form, har sedan 1998 varit en unik plattform för att sammanföra unga innovativa arkitekter och formgivare med media och publik. Som stolt samarbetspartner och stipendiegivare delar Svenskt Trä med sig av inspiration och kunskap om trä.
Positiva signaler ger hopp för limträbranschen, trots nedgång 20243.2.2025 14:57:50 CET | Pressmeddelande
Limträbranschen upplevde en utmanande period under 2024, där de totala leveranserna minskade med 16,9 % jämfört med föregående år. Framför allt var det projektbalken, som används i större byggprojekt, som stod för det största tappet med en minskning på 23,4 %. Lagerbalken, som säljs via bygghandeln, sjönk mer marginellt med 2,6 %. Trots detta skymtades ljusare tider sista kvartalet, då lagerbalken återhämtade sig kraftigt med en ökning på närmare 21 % jämfört med föregående år.
Årets limträbyggnader förnyar och förädlar befintliga miljöer4.12.2024 08:09:00 CET | Pressmeddelande
När limträbranschen sammanfattar det gångna året lyfts projekt som adderar hållbarhet, funktion och estetiska värden till befintliga byggnader. De tre utvalda projekten för 2024 visar hur limträ, med sina unika egenskaper, bidrar till ett cirkulärt byggande som banar väg för ett mer hållbart samhälle.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum