Rekordmånga deltagare på seminarium och boklansering
”Nu vill hela världen bygga i trä”
Träbyggandet har stark medvind i Sverige och globalt. Träbyggnadsboomen märktes också på det rekordstora intresset för Svensk Träs Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä, den här gången på temat KL-trä. De cirka 600 besökarna lyssnade till experter på området och fick den helt nya KL-trähandboken med sig hem.
När Svenskt Trä bjöd in projektörer, konstruktörer, arkitekter och studenter till seminarium i Stockholm om byggande i korslimmat trä var intresset större än någonsin.
− Branschens vilja och behov av att mötas, diskutera och lära sig mer bara växer. Den här gången noterade vi bland annat att många arkitekter kom. I samband med seminariet lanserade vi dessutom vår nya handbok om korslimmat trä, KL-trä, säger Johan Fröbel på Svenskt Trä.
Internationella utblickar
Nick Milestone, vd på brittiska B&K Structures, och Konrad Merz, medgrundare av schweiziska Merz Kley Partner, gav internationella utblickar kring både konstruktionstekniska och kommersiella möjligheter med KL-trä.
− Vi har många affärskontakter i USA, Australien och Asien, och faktum är att nu vill hela världen bygga i trä. Det är en stor möjlighet också för svenska aktörer, sa Nick Milestone.
Konrad Merz höll med:
− När vi för 20 år sedan började prata om att använda trä i större konstruktioner var det få som var intresserade. Nu är inte problemet att få uppdrag, utan att hitta duktiga ingenjörer så vi kan bygga i den takt våra kunder vill.
Kunskap ger bra ekonomi
Om någon oroade sig över om råvaran räcker till den stora efterfrågan, hade Carina Håkansson, vd på Skogsindustrierna, lugnande besked: vi avverkar bara runt 1 procent av beståndet och volymen skog ökar i Sverige.
Anders Gustafsson, forskare på RISE och huvudförfattare till KL-trähandboken, gav en kort introduktion till KL-trä som konstruktionsmaterial. Han deltog också i ett panelsamtal med Emelie Westergren, arkitekt på White, Daniel Wilded, produktchef KL-trä på Martinson Group, och Gustav Ahlford, vd på Walloxstrand.
Den sistnämnde berättade om byggandet av IFU Arena i Uppsala, framför allt hur han fick parterna att förstå att alternativet med KL-trä och limträ skulle rymmas inom samma budget som motsvarande projekt med stål.
− Eftersom jag hade erfarenheter av träbyggande visste jag hur vi skulle jobba och vilka ekonomiska jämförelser som var relevanta, med resultatet att projektet blev en ekonomisk succé. Med rätt kunskap är det enkelt att slå hål på myten om att träbyggande är dyrare, menade han.
Trä för hälsan
Henrik Danielsson, teknisk doktor på Lunds Tekniska Högskola, gav de mer tekniskt orienterade en grundlig genomgång av dimensionering av KL-träkonstruktioner. Jan Dahlkvist, marknadsutvecklingschef på NCC, berättade om hur NCC vill utveckla kompetens på träbyggnadsområdet. Och Terje Strand, vd på Woodcon, och Sigbjørn Faanes, design manager på Veidekke delade med sig av tips på hur man skapar lönsamma projekt med trä.
− Allt handlar om planering och samarbete, menade de.
Under seminariet berättade också Tomas Nord, universitetslektor vid Linköpings Universitet och Kristine Nore, forskare på Norsk Treteknisk Institutt, om projektet Wood2New.
Där försöker de bland annat mäta hur trä påverkar människors välbefinnande, men också hur trä generar värme genom att lagra fukt. Kristine Nore menade att en träpanel kan fungera som en naturlig värmeväxlare och att det kan vara dags att omvärdera kombinationen trä och fukt, medan Tomas Nord skickade med uppmaningen.
− Bygg med trä för hälsans skull!
Fakta
Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä hölls den 23 maj. Ett tips för den som vill lära mer om möjligheterna med trä är att läsa KL-trähandboken som lanserades på seminariet och Limträhandbok Del 1-3 från Svenskt Trä. Håll också utkik efter fler kunskapsdagar och föreläsningar som Svenskt Trä arrangerar. Nästa seminarium hålls i Malmö 18 oktober. Mer information på svenskttra.se.
För mer information:
Johan Fröbel, chef teknik och distribution, Svenskt Trä
Tel 0702-89 79 68
johan.frobel@svenskttra.se
Presskontakt:
Camilla Carlsson, kommunikationsansvarig, Svenskt Trä
Tel 072-702 79 65
camilla.carlsson@svenskttra.se
Nyckelord
Kontakter
Camilla CarlssonKommunikationschef
Tel:072 702 79 65camilla.carlsson@svenskttra.seOm
Svenskt Trä sprider kunskap om trä, träprodukter och träbyggande för att främja ett hållbart samhälle och en livskraftig sågverksnäring. Det gör vi genom att inspirera, utbilda och driva teknisk utveckling.
Svenskt Trä representerar svensk sågverksindustri och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ-, KL-trä- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.
Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.
Följ Svenskt Trä
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä
Undvik vanliga felet när du rengör trallen10.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Våren är här och det är dags att ge din trall lite extra omsorg. Att ta hand om sin trall är viktigt för att den ska hålla så länge som möjligt. Många gör dock misstaget att använda högtryckstvätten för hårt vilket kan förkorta virkets livslängd, varnar branschorganisationen Svenskt Trä.
Bastufeber – så bygger du din egen bastu12.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Att basta är hetare än någonsin efter Kaj:s vinst med ”Bara bada bastu” i Melodifestivalen. Branschorganisationen Svenskt Trä förklarar vad du ska tänka på när du bygger din egen bastu.
Svenskt Trä prisar deltagare i Ung Svensk Form med kunskapsresa för hållbar arkitektur och design5.2.2025 14:57:11 CET | Pressmeddelande
Sveriges största designtävling för unga formgivare, Ung Svensk Form, har sedan 1998 varit en unik plattform för att sammanföra unga innovativa arkitekter och formgivare med media och publik. Som stolt samarbetspartner och stipendiegivare delar Svenskt Trä med sig av inspiration och kunskap om trä.
Positiva signaler ger hopp för limträbranschen, trots nedgång 20243.2.2025 14:57:50 CET | Pressmeddelande
Limträbranschen upplevde en utmanande period under 2024, där de totala leveranserna minskade med 16,9 % jämfört med föregående år. Framför allt var det projektbalken, som används i större byggprojekt, som stod för det största tappet med en minskning på 23,4 %. Lagerbalken, som säljs via bygghandeln, sjönk mer marginellt med 2,6 %. Trots detta skymtades ljusare tider sista kvartalet, då lagerbalken återhämtade sig kraftigt med en ökning på närmare 21 % jämfört med föregående år.
Årets limträbyggnader förnyar och förädlar befintliga miljöer4.12.2024 08:09:00 CET | Pressmeddelande
När limträbranschen sammanfattar det gångna året lyfts projekt som adderar hållbarhet, funktion och estetiska värden till befintliga byggnader. De tre utvalda projekten för 2024 visar hur limträ, med sina unika egenskaper, bidrar till ett cirkulärt byggande som banar väg för ett mer hållbart samhälle.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum