Linköpings kommun

Omsorgsnämnden: Funkisfestivalen arrangeras i Linköping

Dela
I höst kommer Linköpings kommun att arrangera en deltävling i Funkisfestivalen, som är en sångtävling för personer med funktionsnedsättning. "Nu hoppas vi på att få se en Linköpingsartist i finalen nästa år", säger Daniel Andersson (L), omsorgsnämndens ordförande.

Ärende 7: Funkisfestivalen till Linköping i höst

I höst arrangerar Linköpings kommun en deltävling i Funkisfestivalen. Arrangemanget är ett åtagande i samband med att kommunen blir medlem i den ideella föreningen Funkisglädje, som verkar för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i samhället.

Föreningen Funkisglädje bedriver stödjande arbete inom främst kultur, idrott och fritid för personer med funktionsnedsättning. Grundinställningen är att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i samhället. Linköpings kommun har samma synsätt något som bland annat uttrycks i kommunens funktionshinderpolitiska program "Ett delaktigt Linköping”.

– Verksamheten i Funkisglädje handlar om att alla människor ska kunna nå sin fulla potential utifrån sina förutsättningar, säger omsorgsnämndens ordförande Daniel Andersson (L). Alla ska kunna bli sitt bästa jag. Föreningen ger alla som vill chansen att bli stjärna.

Funkisfestivalen är Sveriges största melodifestival för personer över 15 år med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning inom LSS. Det är ett årligt återkommande evenemang sedan 2011. Inom föreningen kan medlemmarna också arrangera andra typer av evenemang som idrott, konst, teater eller annat. Genom medlemskapet får kommunen tillgång till ett nätverk i LSS-frågor med andra kommuner.

Planen är att genomföra deltävlingen i Linköping under oktober- november. Riksfinalen avgörs i april 2019.

– Nu hoppas vi på att få se en Linköpingsartist i finalen nästa år! säger Daniel Andersson.

Kristdemokraterna föreslog i en motion att Linköpings kommun ska söka medlemskap i Funkisglädje. Formellt ska kommunstyrelsen och kommunfullmäktige behandla motionen.

Ärende 19: Stödboende för ökad självständighet

Personer med psykisk funktionsnedsättning ska nå sin fulla potential, få ökad självständighet och möjlighet till eget boende. Ett kommande avtal mellan Leanlink och omsorgsnämnden fokuserar på att utveckla verksamheten för att denna grupp ska nå ökad självständighet.

Omsorgsnämnden har sedan ett antal år tillbaka avtal med Leanlink Råd och stöd som gäller stödboende i Ryd, Fogdegatan och centrum. Det rör sig om tre avtal om verksamhet för bostäder med särskild service för personer med psykisk funktionsnedsättning. De tre avtalen gäller till och med 31 mars nästa år.

När ett nytt uppdrag ska tas fram för verksamheterna får de som särskilt mål att utveckla självständighet och stärka de boendes hälsa och livssituation. 

– Varje individ ska få möjlighet att kunna nå sin fulla potential utifrån sina förutsättningar, säger omsorgsnämndens ordförande Daniel Andersson (L).

När de tre avtalen går ut mars nästa år är förslaget att ge Leanlink ett samlat verksamhetsuppdrag för de tre boendena. Fördelen med ett samlat verksamhetsuppdrag är att det ger en större flexibilitet när det gäller att fördela resurserna utifrån verksamheternas behov. I verksamhetsuppdraget ska också ingå fortsatt utvecklingsarbete för att stärka de boendes hela livssituation och psykiska hälsa. Målsättningen är att stöd och rehabiliteringsinsatser på sikt ska leda till ett mer självständigt liv i ordinärt boende.

Ett viktigt inslag i utvecklingsarbetet är att Leanlink har ett nära samarbete med andra aktörer så som exempelvis Region Östergötland samt kommunala verksamheter som exempelvis ansvarar för boendefrågor och arbetsmarknadsfrågor.

Vid dagens sammanträde väntas omsorgsnämnden ge kontoret i uppdrag att ta fram ett förslag till nytt samlat, utvecklingsinriktat verksamhetsuppdrag till Leanlink Råd och stöd.

Kontakter

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

Tel:0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

Tel:0725-967863sonja.sandbacka@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 43
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping har 157 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye