Får du det du betalar för på restaurangen?

Under två dagar i mars besökte livsmedelsinspektörer från 24 kommuner inom Stockholms län, samt Nyköping, 311restauranger och kaféer på temat ”Får du det du betalar för?”. Det man kontrollerade var att det som stod på menyn också serverades. Det vill säga att dyra livsmedel inte bytts ut mot billigare eller att det som presenterades som svenskt, ekologiskt eller Kravmärkt verkligen var det.
- Många kunder är beredda att betala lite mer för att få vissa varor, till exempel svenskt kött. De ska inte bli lurade utan få det de betalar för. Alternativet är förstås att ändra menyn så den blir sanningsenlig, säger Daniel Persson chef för livsmedelskontrollen i Stockholms stad.
De varor som kontrollerades var parmaskinka, oxfilé, parmesanost, olivolja, fetaost och produkter som marknadsfördes med svenskt ursprung, Kravmärkta eller ekologiska. Restaurangerna fick visa upp aktuella varor i förråden eller följesedlar som visar vad de köpt in.
Några resultat från kontrollerna
- Varor som presenterades som ekologiska eller Kravmärkta var nästan alltid det.
- Oxfilén var i 96 procent av fallen (vid 142 av 151 kontroller) verkligen oxfilé.
- Nötkött som sas vara svenskt fick nedslag vid 25 procent av fallen (vid 6 av 24 kontroller).
- Parmaskinkan kunde inte visas vara parmaskinka vid 41 procent av kontrollerna (35 av 85).
- Parmesanosten kunde inte visas vara parmesanost vid 37 procent av kontrollerna (48 av 137).
Serveringar som inte följer reglerna kommer att följas upp vid nya kontroller.
Fakta – Ofta förekommande fel
Feta
Fetaost förväxlas med ost som liknar fetaost, men är gjord på komjölk. Feta får endast användas om ost som tillverkats i Grekland och som är gjord av fårmjölk eller en blandning av fårmjölk och getmjölk.
Parmesan
Parmesanost förväxlas med andra italienska hårdostar. Det är också vanligt att Grana Padano förväxlas med Parmesanost.
Parmaskinka
Parmaskinka förväxlas med annan lufttorkad skinka. Parmaskinka/Prosciutto di Parma får endast användas om skinka som tillverkats enligt speciella traditionella metoder i provinsen Parma. Endast skinka som märkts med symbolen med en ”hertigkrona” med ordet Parma får kallas parmaskinka/ Prosciutto di Parma. Ingen annan lufttorkad skinka får kallas parmaskinka i menyn.
Mobilapp visar hur restaurangerna klarar sina kontroller
Kolla restaurangen innan besöket. I appen Livsmedelskollen visas resultat från Miljöförvaltningen i Stockholms stads inspektioner. Här går det också att lämna klagomål på livsmedelsverksamheter och anmäla misstänkta matförgiftningar. Appen finns för nedladdning i Appstore och i Google play.
stockholm.se/livsmedelskollen
Kontakter
Daniel Persson, chef för livsmedelskontrollen Miljöförvaltningen i Stockholm stad
e-post: daniel.peter.persson@stockholm.se tel: 08-508 287 58
Bilder

Om
I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.
Vi är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.
Följ Stockholms stad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad
Framgång för Stockholms stads kommunala skolor i UF-mästerskapen20.3.2025 13:43:33 CET | Pressmeddelande
Stockholms stads kommunala gymnasieskolor visade imponerande resultat i de regionala UF-mästerskapen. Elevernas engagemang och företagsanda belönades med flera topplaceringar – inklusive två förstaplatser.
Ny bok: "1800. Skådespelaren, tecknaren Axel Fredrik Cederholm och landskapet"20.3.2025 11:08:21 CET | Pressinbjudan
Stockholmia förlag bjuder in till boksläppet av den nya boken "1800. Skådespelaren, tecknaren Axel Fredrik Cederholm och landskapet" på Stadsmuseet i Stockholm den 27 mars 2025, kl. 08.15 -10.00
Välkommen till samtal om medier, konflikter och desinformation20.3.2025 06:55:00 CET | Pressinbjudan
I dagens digitala landskap är det lättare än någonsin att sprida information, men också att sprida desinformation och rykten. Hur kan medier, myndigheter och allmänheten navigera i det nya informationslandskapet och undvika att bli offer för desinformation och påverkanskampanjer?
Stockholms stad säljer Liljeholmsbadet (igen)17.3.2025 10:51:05 CET | Pressmeddelande
Nu påbörjar Stockholms stad arbetet med att utse en lämplig aktör som vill förvärva Liljeholmsbadet, i Liljeholmsviken på Södermalm. Badet som varit i bruk sedan 1930-talet har varit mycket omtyckt, men stängt sedan 2016.
Nytt underhållsprogram för Eriksdalsbadet13.3.2025 10:59:00 CET | Pressmeddelande
Stockholms stad har tagit fram ett nytt underhållsprogram för Eriksdalsbadet. Åtgärderna gör det möjligt att hålla badet öppet under tiden som dess framtid på längre sikt utreds.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum