Rekordstort humanitärt stöd från Sida till växande antal flyktingar
Antalet drabbade människor i behov av humanitärt stöd och skydd har ökat dramatiskt sedan 2010 från 53 miljoner till 128 miljoner i år enligt siffror från FN. Ungefär hälften av dem, 65 miljoner människor, är på flykt främst från krig och konflikt. Det är den högsta siffran sedan andra världskriget. 60 procent är internflyktingar och ungefär hälften är barn.
Majoriteten av det humanitära biståndet (80 procent) utförs i konfliktområden och 55 procent av världens flyktingar flyr från tre specifika konflikter: Syrien, Afghanistan och Sydsudan.
Också kostnaderna för att möta de växande humanitära behoven har ökat dramatiskt. FN:s appeller som är en begäran till länder och organisationer om finansiering, har fyrdubblats på tio år. Finansieringen följer däremot inte den brant stigande behovskurvan: under 2017 var bara 59,5 procent av appellerna finansierade.
– Trots en rekordstor budget på fyra miljarder kronor är vi i en svår situation och måste göra svåra prioriteringar. Vi måste sätta livräddande insatser främst även om mycket annat viktigt också behövs, säger Susanne Mikhail Eldhagen, chef för det humanitära biståndet på Sida.
Sverige är en stor givare och återfanns förra året på sjunde plats på listan över länder som ger mest humanitärt bistånd till FN-appellerna, efter USA, Tyskland, Storbritannien, Japan, Kanada och Norge.
Det humanitära stödet från Sverige har ökat från 4,9 miljarder kronor 2015 till 7,2 miljarder 2018, där Sida i dag står för drygt 4 miljarder och Utrikesdepartementet (UD) för nära 3,2 miljarder.
Sida ger stöd genom humanitära organisationer och fokuserar på 30 kriser världen över, 15 större och 15 mindre. I början av året betalas den största delen av stödet ut. Då får de största kriserna 2 149 miljoner kronor och de mindre får 228 miljoner. Resten betalas ut vid en halvårsöversyn och till en reservfond på 1,3 miljarder i beredskap för hastigt uppkomna kriser.
UD ger främst icke öronmärkt humanitärt stöd till FN-organisationer och Internationella Rödakorskommittén (ICRC).
Precis som tidigare år är det Syrien-krisen som får det största Sidastödet (350 miljoner kronor) följt av krisen i fyra länder runt Tchadsjön (Tchad, Niger, Nigeria och Kamerun som får 249 miljoner kronor), därefter Jemen. Den förvärrade situationen i Demokratiska republiken Kongo har lett till att stödet ökat rejält i år. En annan kris som får stort stöd pågår i Sydsudan och i de omkringliggande länderna som har tagit emot ett stort antal flyktingar.
1 352 miljoner behålls i en reservfond för hastigt uppkomna eller förvärrade kriser under året som exempelvis jordbävningar, översvämningar och torka. Reservfonden är viktig. En lärdom från torkan och svältkatastrofen på Afrikas horn under 2011, då 250 000 människor dog, är att agera snabbt på varningssignalerna innan katastrofen slagit till med full kraft.
– Det var därför som en del av förra årets reservfond betalades ut redan tidigt på året då en av de största matosäkerhetskriserna i modern tid uppstod i Nigeria, Somalia, Sydsudan och Jemen. Genom att vi agerade snabbt och gav stöd till matutdelning och annat så kunde vi hejda krisen från att förvärras och vi fick dessutom med oss många andra givare som agerade snabbt, säger Susanne Mikhail Eldhagen.
– Även när 600 000 rohingyas flydde från Myanmar till Bangladesh i en av de snabbaste flyktingkriserna i modern tid, var Sidas snabba agerande oerhört betydelsefullt. På kort tid fyrdubblade vi det humanitära stödet till mer än 200 miljoner kronor.
Samtidigt som behoven ökar blir det allt svårare att arbeta humanitärt.
– Vi ser i dag fler medvetna attacker mot humanitära mål som sjukhus, kliniker och skolor. I Nigeria har internflyktingar drabbats av ett stort antal självmordsbombare både på boenden och på marknaden. Under 2017 dödades mer 100 hjälparbetare i länder som Afghanistan, Sydsudan, Somalia och Syrien, säger Susanne Mikhail Eldhagen.
Attackerna har gjort att en del av finansieringen nu går till säkerhetsarrangemang och en insats kan i dag kosta tio gånger mer än för några år sedan. Pengar som istället kunde ha gått till andra viktiga stöd till behövande.
– Trots den förvärrade säkerhetssituationen är det viktigt att följa upp vårt stöd. Förra året gjorde vi mer än 40 uppföljningsresor till några av världens farligaste länder.
Svårigheten att skydda hjälparbetare leder till kriser av nya proportioner eftersom många människor under belägring helt enkelt inte kan nås när humanitära organisationer nekas tillträde.
– När konvojer med mat och mediciner inte får fri lejd för att nå människor i svåråtkomliga områden skapar det stora svårigheter. I Syrien har 420 000 människor funnits i belägrade områden, och 2,56 miljoner i områden som blivit svåra att nå. De har regelbundet blivit avskurna från humanitärt stöd, säger Susanne Mikhail Eldhagen.
Dagens kriser får sällan en politisk lösning, utan riskerar att permanentas. Enligt FN blir människor kvar i flyktingläger i 20 år i genomsnitt.
– Akuta humanitära situationer har omvandlats till kroniska kriser. Samtidigt som vi kämpar för att snabbt ge stöd till nya och förvärrade kriser i Myanmar, Demokratiska republiken Kongo och norra Nigeria måste vi samtidigt hantera kriser i Somalia, Sydsudan, Afghanistan och Centralafrikanska republiken som fortgår år efter år, säger Susanne Mikhail Eldhagen.
Humanitära biståndet i siffror
Kostnaderna för att möta de humanitära behoven har fyrdubblats på tio år. FN:s humanitära appeller för 2018 omfattar 22,2 miljarder USD. 2017 finansierades de humanitära appellerna till lite mer är hälften (59,5%). Det är för tidigt än att säga hur appellerna kommer att finanserias i år.
Sidas humanitära budget har ökat stadigt under de senaste åren.
2015 – 2 777 miljoner kronor
2016 – 2 975 miljoner kronor
2017 – 3 175 miljoner kronor
2018 – 4 050 miljoner kronor
Så här kanaliserades Sidas humanitära stöd 2017
Civilsamhällesorganisationer – 35 procent
FN-organisationer – 24 procent
Rödakorsrörelsen – 22 procent
Humanitära fonderna – 17 procent
Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB) – 3 procent
Nyckelord
Kontakter
Inga-Lill HagbergPressekreterare
Tel:0706-27 60 98Inga-lill.hagberg@sida.seOm
För mer information kontakta Sidas presstjänst på:
08–698 55 55, press@sida.se eller https://www.sida.se/press
Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen.
I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.
Följ Sida
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sida
3,9 miljarder kronor till världens värsta humanitära kriser15.4.2025 05:30:00 CEST | Pressmeddelande
305 miljoner människor är idag i behov av humanitärt stöd, en ökning med 81 procent sedan 2020 då 168 miljoner människor var i behov av humanitärt stöd. Samtidigt är humanitär verksamhet runtom i världen kraftigt försvagad av stora och plötsliga nedskärningar i biståndet. I genomsnitt är FN:s begäran om stöd finansierat till endast sju procent. Sverige genom Sida fördelar nu 3,9 miljarder kronor till partnerorganisationer för arbete i 30 humanitära kriser. Mest stöd går till kriser i DR Kongo, Sudan, Palestina, Etiopien, Afghanistan.
Ny utlysning för svenska civilsamhällesorganisationer12.3.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Sida öppnar i dag den 12 mars en ny utlysning inom strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med det civila samhället 2025-2029. Genom utlysningen vill Sida stärka civilsamhället i utvecklingsländer via en bredd av svenska samarbetspartners.
Finansiering till partner i 25 av världens svåraste humanitära kriser28.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Om det amerikanska humanitära biståndet inte återupptas kan 34 miljoner människor i 25 av världens mest akuta kriser stå utan livsavgörande humanitärt stöd. Sida betalar just nu ut finansiering för humanitär hjälp i världens svåraste kriser och ser över möjligheterna att omfördela resurser till följd av USAIDs biståndsstopp.
Sverige stöttar klimatinsatser i Asien och Oceanien med ny miljardgaranti27.2.2025 07:11:07 CET | Pressmeddelande
Sverige visar på fortsatt ledarskap för att motverka klimatförändringarna genom att ställa ut en garanti på 200 miljoner US dollar till Asiatiska utvecklingsbanken (AsDB). Garantin möjliggör för AsDB att låna ut upp till 900 miljoner US dollar till länder i Asien och Oceanien. Finansieringen ska gå till hållbara investeringar som minskar klimatpåverkan och främjar fattigdomsbekämpning i de mest utsatta områdena. Garantin innebär att Sida delar risk med AsDB när banken lånar ut pengar till klimatfinansiering.
Allt fler anser att biståndet bör öka18.12.2024 05:40:00 CET | Pressmeddelande
Stödet för det svenska biståndet är starkt och stabilt, och biståndsviljan fortsätter öka. Det visar den årliga opinionsmätningen om svenskarna inställning till bistånd, som görs på uppdrag av Sida. Där framgår det att allt fler, 19 procent av de som svarat, anser att biståndsanslaget bör höjas, vilket är den högsta siffran på 23 år. Samtidigt anser 30 procent att biståndet bör minska eller tas bort helt, vilket är en nedgång från förra årets 32 procent. En klar majoritet, 75 procent, anser att det är viktigt att Sverige bidrar till utvecklingen i fattiga länder.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum