En fjärdedel av all personlig assistans utförs av nära anhöriga
Personlig assistent är en stor yrkesgrupp där de nära anhöriga står för över en fjärdedel av all utförd assistans. För assistansmottagare upp till och med 18 år utför nära anhöriga drygt 50 procent av all utförd assistans. Den största gruppen assistenter till nära anhöriga är föräldrar, framför allt bland barnen, och en majoritet av dem arbetar minst 20 timmar per vecka, men många över 40 timmar.
– Det har saknats kunskap om vilka som arbetar som personliga assistenter och i vilken utsträckning. Med den här studien hoppas vi inspirera till mer forskning på området. Det är viktigt inte minst för att ta reda på hur valet av assistenter påverkar till exempel målet med den personliga assistansen och LSS, säger Marie Axelsson, chef för avdelningen funktionsnedsättning på Försäkringskassan.
Analysen visar också att för barn med funktionsnedsättning är det betydligt vanligare att mamman arbetar som assistent än att pappan gör det.
– Drygt hälften av alla mammor till barn med assistansersättning arbetar mer än 40 timmar per vecka som personlig assistent. Motsvarande siffra för papporna är en tredjedel. Dessutom är det fler pappor än mammor som inte alls arbetar som personliga assistenter till sina barn, säger Martin Hurtig, analytiker på Försäkringskassan.
För mer information
Kontakta presstjänsten på 010-116 98 88.
Läs hela analysen i Korta analyser 2018:2 https://www.forsakringskassan.se/statistik/publikationer/korta-analyser
Nyckelord
Länkar
Om
Följ Försäkringskassan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan
Omvårdnadsbidrag går oftast till kvinnor19.9.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Kvinnor ansöker oftare om omvårdnadsbidrag än män – och i tre av fyra föräldrapar är kvinnan ensam mottagare av omvårdnadsbidrag. Familjens inkomst har viss betydelse för hur omvårdnadsbidraget fördelas, visar en ny analys från Försäkringskassan.
Vabbandet skiljer sig mycket mellan olika yrken5.9.2023 09:02:11 CEST | Pressmeddelande
Andelen som vabbar är högst för hantverksyrken inom bygg och tillverkning och lägst bland chefer. Inom samtliga yrkesgrupper vabbar kvinnor oftare och tar ut fler dagar än män – skillnaden varierar mellan olika yrkesgrupper, visar en ny analys från Försäkringskassan.
Sjukfrånvaro i Europa – så sticker Sverige ut30.8.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Jämfört med andra europeiska länder har Sverige både hög sysselsättningsgrad, relativt sett starka trygghetssystem och därtill en historiskt sett låg och stabil sjukfrånvaro. Dessa tre politiskt fastslagna mål kan delvis vara i konflikt med varandra men i Sverige tyder utfallet på att de går att kombinera – det visar en ny analys från Försäkringskassan som jämfört sjukfrånvaron och sjukförsäkringssystemen i ett antal europeiska länder.
Miljoner fler vab-dagar – efter pandemin29.6.2023 09:00:05 CEST | Pressmeddelande
Under covid-19 ökade uttaget av vab kraftigt och sedan dess fortsatt att ligga på förhöjda nivåer. 2022 betalades det ut 1,9 miljoner fler dagar jämfört med år 2019 visar en ny rapport från Försäkringskassan.
Pandemins inverkan på socialförsäkringen klingar av men vissa mönster består27.6.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Pandemins effekter på socialförsäkringen avtog 2022. Det märks bland annat genom att antalet mottagare av sjukpenning i stort återgick till 2019 års nivåer. Däremot är det fortfarande färre som går till tandläkaren än före pandemin och rekordmånga föräldrar är hemma med sjuka barn. Det visar årets upplaga av rapporten Socialförsäkringen i siffror som presenteras i dag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum