Linköpings kommun

Nu finns IT-guider i Linköping

Dela
IT-guide är ett vinna-vinna-koncept där unga nyanlända ungdomar boende i Linköping kommer att hjälpa besökare, främst seniorer, med internet, datorer och surfplattor på utvalda träffpunkter. Ungdomarna utvecklar sitt språk och sitt kontaktnät i lokalsamhället, medan besökarna får hjälp med att bli digitala medborgare.

Till en början kommer IT-guiderna att finnas på två mötesplatser, i Linköpings Stadsbibliotek och servicehuset i Skäggetorp, varje lördag klockan 11-14 med start den 14 april 2018. Där kan besökarna få hjälp med sina IT-frågor helt kostnadsfritt. Alla frågor är välkomna.

– Vårt mål är att kunna svara på de frågor besökarna har.  Kan vi inte svara på någonting första gången man besöker oss kollar vi upp det till nästa gång. På så sätt blir IT-guiderna riktiga IT-proffs efter ett tag, säger Morteza Akbari, utbildningsledare för IT-guiderna i Linköpings kommun.

Projektet IT-guide startade i Örebro 2010 och har växt till att nu finnas i över 15 kommuner runt om i Sverige. Det drivs i samarbete mellan kommunen och föreningen bakom IT-guide-modellen Enter Sweden. Modellen har fungerat utmärkt på andra håll och är ett smart sätt att skapa fina möten mellan generationer. Resultaten från andra kommuner visar att ungdomarna får värdefull kunskap genom mötet med äldre, vilket bidrar till deras integration i Sverige. De äldre får chans att bli mer digitalt delaktiga och får svar på frågor om sina smartphone, surfplattor och lär sig olika tekniska e-tjänster, såsom 1177 Vårdguiden, boka biljetter, e-böcker med mera.

– Andra kommuner menar att projektet kan göra att integrationen blir lyckad och vi är glada över att kunna erbjuda IT-guider till våra invånare, säger Johanna Palmstierna, planeringsledare på Omsorgskontoret vid Linköpings kommun.

För flera av ungdomarna är det första jobbet i Sverige. Tanken är att det ska leda till att ungdomarna snabbt kommer in i det svenska samhället och arbetslivet, dessutom får de eftertraktad kompetens inom såväl IT som serviceyrken.

– Ungdomarna vill ha många besökare, så alla är välkomna att lära sig mer och få svar på
sina frågor, både nybörjare och de som vill lära sig mer, påminner Morteza Akbari.

Läs mer om projektet IT-Guide

Tid: lördagar klockan 11-14
Plats: Linköpings stadsbibliotek, Östgötagatan 5 eller Attendo Skäggetorp, Skäggetorps centrum 4C

För mer information kontakta Morteza Akbari, Utbildningsledare Linköping, telefon 072-921 05 93 eller Morteza.akbari@it-guide.se

Kontakter

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det.

Tel:0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

Tel:0725-967863sonja.sandbacka@linkoping.se

Bilder

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 43
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping har 158 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Pressinbjudan: 17 parter signerar medborgarlöfte för Skäggetorp4.11.2024 13:00:00 CET | Pressinbjudan

Skäggetorp ska inte längre klassas som ett särskilt utsatt område. Det är det övergripande målet med det lokala medborgarlöftet mellan Linköpings kommun och polisen tilsammans med andra aktörer från civilsamhället och näringslivet. Medborgarlöftet presenterades i juni. Många organisationer och företag i området vill vara med och bidra, och nu träffas alla 17 parter för signering av medborgarlöftet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye