Kungl. Patriotiska Sällskapet

Näringslivsmedalj till Saeid Esmaeilzadeh och Ashkan Pouya, Serendipity Group

Dela
KUNGL. PATRIOTISKA SÄLLSKAPETS näringslivsmedalj – en belöning för framstående entreprenörskap – har den 23 april 2018 tilldelats nio mottagare. Medaljen överlämnades av Prins Daniel vid Sällskapets årshögtid på Riddarhuset. Läkaren och författaren Anders Hansen höll högtidstalet Hjärnstark – Om att optimera sin hjärna.
Ashkan Pouya och Saeid Esmaeilzadeh flankerar prins Daniel.
Ashkan Pouya och Saeid Esmaeilzadeh flankerar prins Daniel.

– Syftet med Näringslivsmedaljen är att hedra företagsledare som med ägarinflytande utvecklat framgångsrika företag och därigenom arbetat för ett välmående Sverige samt även att inspirera nya entreprenörer, sammanfattar Kungl. Patriotiska Sällskapets ordförande Erik Norberg. Medaljen har delats ut årligen sedan 1984.

Hur känns det att få medaljen?
– Det känns fantastiskt kul, säger Ashkan Pouya, rakt på sak. Det är en mycket stor ära att få motta denna utmärkelse. Det känns hedrande och roligt att få bekräftelse för det arbete vi gör inom Serendipity Group, förklarar Saeid Esmaeilzadeh.

Sällskapets Motivering
Saeid Esmaeilzadeh och Ashkan Pouya har gjort en lång resa tillsammans, inte bara på olika vägar från Iran till Sverige. De båda har tillsammans förenat områdena entreprenörskap, forskning och teknik till ett vinnande koncept. De har kallat affärsprocessen för ”en kreativ dans” mellan olika människor och idéer, en improviserad dans som åstadkommer serendipity, en lyckträff, en snilleblixt. År 2004 startade Esmaeilzadeh och Pouya företagsgruppen Serendipity Group och idag består den av ett tiotal bolag som sysselsätter över 1700 personer – företag inom medtech, biotech, avancerade material och djurhälsa. Om allt detta och mer därtill kan man läsa i boken Miljardmakarna.

Vilket råd vill du ge en ung entreprenör idag?
– Det viktigaste steget är det första. När du tar det första steget på vägen, så visar vägen ofta var du ska sätta ner ditt nästa steg, säger Ashkan Pouya med en filosofisk formulering. Han har också påpekat att mod är en överdriven entreprenöriell kvalitet; riskkalkylering är minst lika viktig.
– Mitt råd är att de ska identifiera något som jag kallar för ”sweet spot” – något de brinner för, något de är bra och på och något som är bra för omvärlden, säger Saeid Esmaeilzadeh.

2018 års mottagare av Näringslivsmedaljen – för framstående entreprenörskap
Konrad Bergström, Zound Industries Int., Stockholm
Gustaf Douglas, Boxholms Skogar AB, Boxholm
Saeid Esmaeilzadeh och Ashkan Pouya, Serendipity Group, Stockholm
Bo Hilleberg, Hilleberg the Tentmaker AB, Östersund
Jessica Löfström, Expandera Mera Byggbemanning, Stockholm
Carin Stoeckmann, Byggmästar'n i Skåne AB, Helsingborg
Karin Söderlind, House of Dagmar, Stockholm
Dan Tervaniemi, Rasta Group AB, Askim

För ytterligare information
Ständig sekreterare Kjell Blückert 08-611 62 12, 0727-403 951, kjell.bluckert@kungligapatriotiskasallskapet.se
Biträdande sekreterare Anette Jonsson 0709–301 269, anette.jonsson@kungligapatriotiskasallskapet.se

Nyckelord

Bilder

Ashkan Pouya och Saeid Esmaeilzadeh flankerar prins Daniel.
Ashkan Pouya och Saeid Esmaeilzadeh flankerar prins Daniel.
Ladda ned bild
2018 års mottagare av Näringslivsmedaljen.
2018 års mottagare av Näringslivsmedaljen.
Ladda ned bild

Om

Kungl. Patriotiska Sällskapet
Kungl. Patriotiska Sällskapet
Eriksbergsgatan 12A
114 30 Stockholm

08 - 611 12 62https://kungligapatriotiskasallskapet.se/

Kungl. Patriotiska Sällskapet är sedan över 250 år en samlingspunkt för personer med engagemang i näringsliv, statsförvaltning, vetenskap och kultur. Gustav III skrev under stadgarna 1772.

Sällskapet förvaltar fonder på en halv miljard kr och delar årligen ut ca 15 Mkr i bidrag till forskning, utbildning och sociala ändamål.

Med Sällskapets medaljer premieras uppskattade arbetsinsatser och betydande gärningar. Med Näringslivsmedaljen uppmärksammas årligen nydanande insatser i näringslivet. 

Följ Kungl. Patriotiska Sällskapet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungl. Patriotiska Sällskapet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum