Konsten att se sig själv

Charlotte Gyllenhammar utgår i sin föreläsning från sitt eget konstnärskap och arbetet med att se och att utforska sin position som seende. Ur vilka perspektiv närmar vi oss verkligheten? Kan vi träna oss i att se? Vad händer om vi vänder upp och ned på det vanliga och välbekanta?
Peter Gärdenfors föreläser om vårt förhållande till vårt jag. Det finns ingen hård kärna i jaget utan det är sammansatt av flera komponenter som samverkar på olika sätt beroende på situationen. Vi putsar ofta på våra bilder av oss själva och har lätt att lura oss själva. Modern teknik har också lett till att allt mer fokus läggs på vårt utseende och allt mindre på våra inre egenskaper.
Föreläsningarna inramas av musik bl.a. ur J.S. Bachs Musikalisches opfer framförd av Johanna Zetterqvist, tvärflöjt, Joakim Zetterqvist, violin och Viktor Nordliden, cello.
För mer information:
Domkyrkokaplan Lena Sjöstrand, 046-35 88 81
lena.sjostrand@svenskakyrkan.se
Domkyrkokamrerare Mats Persson, 046-15 56 10
mats.o.persson@svenskakyrkan.se
Om föreläsarna:
Charlotte Gyllenhammar är konstnär, verksam i Stockholm och utbildad i London, Stockholm och Göteborg. I dag arbetar hon främst med installation, film, fotografi och skulptur. Under en period var hon professor vid Konsthögskolan i Malmö. I oktober 2017, i samband med Lunds universitets 350-årsjubileum, invigdes hennes skulptur Meteorit i Lundagård. I sitt konstnärskap utforskar Charlotte Gyllenhammar frågor om identitet och konstnärligt skapande. Hon intresserar sig för förhållande mellan inre och yttre, privat och offentligt. Ofta utmanar hon vårt seende och får oss att se verkligheten ur ett nytt perspektiv. Ibland vänder hon helt konkret på tingen och på perspektivet som i hennes kanske mest kända verk från 1993 Dö för dig där hon hängde en 120 år gammal ek upp och ned över Drottninggatan i Stockholm. I Vertigo, en installation i Wanås från 2002, har hon under jord återskapat sin ateljé upp och ned. Gyllenhammar får oss genom sin konst att undersöka vårt seende och även att se oss själva som den som ser.
Peter Gärdenfors är professor i kognitionsvetenskap, verksam vid Filosofiska institutionen, Lunds universitet. I sin senaste bok ”Den svåra konsten att se sig själv” (2017) tar han sig an jaget ur både psykologiskt, filosofiskt, sociologiskt och evolutionärt perspektiv. Boken diskuterar frågor som finns det ett ”sant jag”, har man egentligen makt över sitt jag och sina handlingar och hur förändrar ny teknik synen på jaget. Gärdenfors är en av Sveriges mest internationellt kända forskare inom filosofi och kognitionsvetenskap. Han forskar på tänkandets och språkets evolution. Huvudområden är modeller av våra begrepp och om hur vi lär oss vad orden i språket betyder och dess tillämpningar inom robotik. Gärdenfors har gett ut flera böcker; till de senare hör ”Den meningssökande människan” (2006) och ”Lusten att förstå: om lärande på människans villkor” (2010)."
Fakta om stiftelsen Baculus Deperditus:
Den kräkla, biskopsstav, som skänktes till biskopen i Lund den 27 maj 1946 stals i Lunds domkyrka den 27 maj 2009. Försäkringsersättningen för den förlorade kräklan ligger till grund för stiftelsen Baculus Deperditus (Den förlorade kräklan). Stiftelsen ska årligen bjuda in till en föreläsning där aktuell forskning inom medicin möter perspektiv från teologi och humaniora.
Nyckelord
Kontakter
Camilla LindskogPressekreterare
Tel:046-15 55 23 , SMS 0734-33 89 83camilla.lindskog@svenskakyrkan.seBilder
Länkar
Om
Lunds stift är ett av Svenska kyrkans tretton stift. Biskop sedan 2014 är Johan Tyrberg. I stiftet, som omfattar Skåne och Blekinge, finns 166 församlingar och mer än 500 kyrkor. Stiftskansliets uppgift är att stödja och stimulera församlingsverksamheten, samt förvalta stiftets jord, skog och fonder. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige. Stiftsstyrelsen och egendomsnämnden är de verkställande organen. Genom domkapitlet prövas om beslut är fattade enligt kyrkoordningen.
Följ Lunds stift, Svenska kyrkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lunds stift, Svenska kyrkan
86,1 miljoner till underhåll av kyrkor i Skåne och Blekinge25.3.2025 11:02:12 CET | Pressmeddelande
Lunds stift tilldelas 86,1 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning och kyrkounderhållsbidrag för 2026. Omkring 78 miljoner kronor går till utvändiga renoveringar på flera kyrkobyggnader i Blekinge och Skåne.
Lunds stift riktar kritik mot skogsutredning31.1.2025 10:38:05 CET | Pressmeddelande
Svenska kyrkan är Sveriges femte största skogsägare genom förvaltningen av Prästlönetillgångarna. På kyrkostyrelsens uppdrag utfördes en utredning som undersöker hur Svenska kyrkan kan säkerställa en hållbar skogsförvaltning. Lunds stift svarar nu på betänkandet "Kyrkan och skogen – Ansvar, handling och hopp".
Biskopen visiterar Luggude-Åsbo kontrakt30.1.2025 07:07:00 CET | Pressmeddelande
I februari är det biskopsvisitation i Luggude-Åsbo kontrakt. Bland annat ska biskop Johan Tyrberg se så att Svenska kyrkans tro och lära följs, att ekonomin sköts ansvarsfullt och att konfirmandverksamheten fungerar. Det blir också flera möjligheter till möten mellan allmänheten och biskopen.
Prästvigning i Lunds domkyrka på söndag14.1.2025 07:07:00 CET | Pressmeddelande
Söndagen den 19 januari prästviger biskop Johan Tyrberg tre kandidater. Santal Sjöblom Timstedt och Elin Mannheimer vigs för tjänst i Svenska kyrkan och Patrik Bratt vigs för tjänst i EFS.
Julen är för alla16.12.2024 07:07:00 CET | Pressmeddelande
Ensamhet drabbar både yngre och äldre. Cirka 40 procent av kvinnor över 85 år och 30 procent av unga vuxna har erfarenhet av ensamhet och isolering. Men ingen ska behöva vara ofrivilligt ensam under julen. Svenska kyrkan bjuder in till många mötesplatser i julhelgen dit alla är välkomna: gudstjänster, konserter och julfiranden. Julen är för ALLA!
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum