Film i Väst med på filmpolitiskt toppmöte i Göteborg

2017 införde regeringen en ny filmpolitik i Sverige. Att en statlig filmpolitik har ersatt den tidigare filmavtalsmodellen innebär den största förändringen av den svenska filmpolitiken på 50 år. Det finns ett betydande behov av en kvalificerad politisk diskussion om den nya filmpolitiken och vad den egentligen innebär. Den nya filmpolitiska situationen ställer också högre krav på de politiska beslutsfattarnas inblick i filmbranschens verklighet och villkor. Därför arrangerar Göteborg Film Festival, i samarbete med Västra Götalandsregionen, ett filmpolitiskt toppmöte.
Den 26 januari samlas nationella och regionala politiker och tjänstemän för ett möte med filmbranschens tyngsta aktörer och landets alla regionala produktions- och resurscentrum, för att under en heldag diskutera den framtida svenska filmpolitiken. Filmpolitiskt toppmöte 2018 är ett stängt arrangemang för särskilt inbjudna, men dagen kommer att livestreamas av Västra Götalandsregionen via www.vgregion.se/kultur
– Vi är den största svenska filmregionen och är gärna värd för detta första filmpolitiska samtal sedan den nya filmpolitiken fastställts av riksdagen. Den regionala och lokala nivån har stor betydelse för filmens utveckling och vi har många erfarenheter att bidra med, säger Conny Brännberg, (KD) ordförande för Kulturnämnden Västra Götalandsregionen.
De två seminariepunkter som Film i Väst deltar på är:
- Vem har det filmpolitiska ansvaret och inflytandet?
Den nya filmpolitiken innebär att den filmpolitiska makten koncentreras till staten. Tidigare garanterade filmavtalet inflytande för offentliga och privata branschaktörer i hela landet. För att även fortsatt upprätthålla, och i vissa fall öka, branschinflytandet infördes särskilda branschråd. Hur ser det nya filmpolitiska landskapet ut, vem har och tar ansvar och vad får det för konsekvenser att staten står som enda avsändare av filmpolitiken? Medverkande: Anna Serner (VD Svenska Filminstitutet), Susanne Jonsson (VD Filmpool Nord), Tomas Eskilsson(strategichef Film i Väst), Charlotta Denward (ordförande Film- och dramasektionen, Film&TV-Producenterna) - Var och hur ska vi göra filmen?
”Utveckling och produktion av värdefull svensk film sker kontinuerligt och i olika delar av landet.” Så lyder det första målet för den nya filmpolitiken. Svenska Filminstitutet har nu arbetat fram ett nytt stödsystem. Hur kommer det att påverka filmproduktionen och kan begreppet ”värdefull” också appliceras på arbetsvillkoren inom filmbranschen och på inspelningsplatserna? I många europeiska länder finns det lagstiftade produktionsrabatter, vilket påverkar konkurrenssituationen om inhemska och utländska filmproduktioner. Tillväxtverket presenterade i december en rapport som undersöker förutsättningarna för produktionsrabatter i Sverige. Hur skulle produktionsrabatter fungera i det svenska systemet och vad skulle de betyda för den svenska filmbranschen och dess internationella konkurrenskraft? Medverkande: Klas Rabe (områdesledare kulturella och kreativa näringar Tillväxtverket), Kristina Börjeson (chef Filmstöd, Svenska Filminstitutet), Olof Lavesson (kulturpolitisk talesperson, M), Gunilla Carlsson (kulturpolitisk talesperson, S), Mikael Fellenius, (VD Film i Väst)
För mer information: Camilla Larsson, Programchef, seminarier, Göteborg Film Festival, camilla.larsson@goteborgfilmfestival.se
Bild Alice Bah Kuhnke: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Nyckelord
Kontakter
Ulrika Grönérus MobilePress & Media Relations
Tel:+46(0)708-64 37 36ulrika.gronerus@filmivast.seBilder
Om
Film i Väst är en av Europas ledande regionala filmfonder och en av Nordens största och viktigaste finansiärer av film- och tv-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat mer än 1000 filmer och tv-drama.
Följ Film i Väst
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Film i Väst
Film i Väst presenterade åtta nya samproduktioner på presskonferens i Cannes15.5.2025 15:10:23 CEST | Pressmeddelande
Danska stjärnskådespelarna Sidse Babett Knudsen och Sofie Gråbøl i ny långfilm. Ny Jens Lapidus-dramaserie för SVT. Rojda Sekersöz regisserar bästsäljande bok. Stellan Skarsgård i animerad barnfilm. Filip Berg blir en av många Jävla karlar. Det var några nyheterna som Film i Väst presenterade på sin traditionsenliga presskonferens under Filmfestivalen i Cannes. Åtta nya samproduktioner presenterades tillsammans med de fem samproduktioner som ingår i årets Cannes-program. Sex av dem kommer att spelas in i Västra Götaland.
Tre samproduktioner tävlar om Guldpalmen i Cannes10.4.2025 12:07:54 CEST | Pressmeddelande
Tarik Salehs Eagles of the Republic, Joachim Triers Sentimental Value och Oliver Hermanus The History of Sound är uttagna i huvudtävlan vid filmfestivalen i Cannes, där de slåss om den åtråvärda Guldpalmen. Tarik Saleh och Joachim Trier har tidigare prisats i huvudtävlan i Cannes och Oliver Hermanus var dubbelt Oscarnominerad för sin film Living. Filmerna är samproducerade med Film i Väst.
Mikael Marcimain regisserar Linn Ullmanns hyllade roman för SVT28.1.2025 16:12:30 CET | Pressmeddelande
Nu blir Linn Ullmanns hyllade familjehistoria Det dyrbara en storslagen tv-serie i sex avsnitt på SVT. Serien regisseras av Mikael Marcimain (Händelser vid vatten, Jakten på en mördare). Produktionen genomförs av Miso Film i samproduktion med SVT, Film i Väst och flera nordeuropeiska public service-bolag. Serien förväntas ha premiär på SVT och SVT Play hösten 2026.
Tre Oscarnomineringar för Film i Västs samproduktioner23.1.2025 15:18:29 CET | Pressmeddelande
Göteborgsinspelade Flickan med nålen av Magnus von Horn har i dag Oscarnominerats i kategorin International Feature Film. Dessutom har Sebastian Stan nominerats för Bästa manliga huvudroll och Jeremy Strong för Bästa manliga biroll i Ali Abbasis film om den unge Donald Trump, The Apprentice. Båda är samproducerade med Film i Väst.
Åtta Guldbaggar för Film i Västs samproduktioner13.1.2025 22:52:57 CET | Pressmeddelande
Vid kvällens Guldbaggegala på Cirkus i Stockholm vann Film i Västs samproduktioner åtta Guldbaggar. Samproduktionerna var nominerade i 15 av 19 kategorier. Den svenska torpeden av Frida Kempff blev en stor vinnare med fyra Guldbaggar liksom Ernst De Geers Hypnosen med tre.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum