Boksläpp av samtalsbok på meänkieli

Boken Ette tohtia olla oma itte – en samtalsbok om språk, tro och identitet i Tornedalen är skriven av Stefan Aro, präst i Övertorneå församling.
– Jag tackar Gud, för möjligheten att få skriva om det som mest har påverkat vår identitet och för modet att göra det på vårt eget språk, säger Stefan Aro som själv är uppvuxen i en meänkielispråkig familj i Kaunisvaara.
Intervjuerna är gjorda av Roland Asplund, journalist. Boken är både på svenska och meänkieli och ges ut av Luleå stift.
Under boksläppet medverkar författarna tillsammans med biskop Hans Stiglund och musikern Bo Lindberg. Det bjuds på kaffe och tornedalskt kaffebröd.
Tid: 23 maj 13.00–15.00
Plats: Stiftskansliet i Luleå, Stationsgatan 40
·
Boken innehåller:
- historia om hur meänkieli hanterats i norra Sverige
- attityder till meänkieli
- intervjuer av tornedalingar om deras relation till Tornedalen, sin tro, sitt språk och sin kultur
- inspiration till samtal kring tro, språk och identitet
- betraktelser
Från bokens baksidestext:
Att Sverige är mångkulturellt och flerspråkigt idag är egentligen inget nytt. I Tornedalen har människor med olika språk och kulturer levt sida vid sida i bortåt tusen år. Samiska och meänkieli har funnits längre än svenska i området.
Tornedalen är ett gränsland där olikheterna varit vardag och präglat livet i generationer. I början av 1900-talet drog starka politiska vindar in som medvetet ville försvenska och likrikta människors språk, kultur och identitet i Tornedalen. Försvenskningen kom att sätta djupa sår i många samer och tornedalingar. Svenska kyrkans pådrivande roll i processen väcker idag frågor om ansvar och skuld, men också om försoning och framtid.
Boken utmanar till reflekterande tillbakablickar och gläntar samtidigt på framtidsperspektiv. Tilltron till berättelsen och samtalet har alltid haft en stark ställning i den tornedalska miljön. Det gör det naturligt att tillsammans sätta sig ner för att fundera över språk, tro och identitet och dess betydelse igår, idag och imorgon i Tornedalen.
Nyckelord
Kontakter
Ritvaelsa SeppähäStiftsadjunkt för sverigefinskt och meänkielispråkigt arbete
Tel:070-377 29 53ritvaelsa.seppala@svenskakyrkan.seStefan AroKomminister
Övertorneå församling
Bilder
Om

Stationsgatan 40
972 32 Luleå
0920-26 47 00https://www.svenskakyrkan.se/luleastift
Luleå stift är ett av Svenska kyrkans 13 regionala stift. Luleå stift omfattar Norrbotten och Västerbotten, en tredjedel av Sveriges yta. Här finns 55 lokala församlingar och 196 kyrkor. Stiftet ska bland annat stödja församlingarna och förvalta egendomar som jord och skog. Biskop sedan 2018 är Åsa Nyström.
Följ Luleå stift, Svenska kyrkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Luleå stift, Svenska kyrkan
Möt Åsa Nyström i Förändringsresan5.5.2025 10:07:08 CEST | Pressmeddelande
Vi möter Åsa Nyström, biskop i Luleå stift och med lång erfarenhet av ledarskap inom Svenska kyrkan. Samtalet handlar om påskens hopp, kyrkomusikens betydelse och unga vuxnas plats i hennes hjärta.
Luleå stift tar steg för pastoral livskraft29.4.2025 09:28:06 CEST | Nyheter
Stiftsstyrelsen i Luleå stift har tagit två beslut som driver processerna framåt för pastoral livskraft i hela stiftet. Det handlar bland annat om ett nytt, gemensamt pastorat i stiftets södra inland.
Skog i Sorsele får stå kvar genom nytt projekt29.4.2025 09:02:32 CEST | Nyheter
Skog och mark i Luleå stift har tecknat ett avtal med företaget Eken Financing Value Added Forestry AB för att arrendera ut skogsmark till ett certifierat kolkreditsprojekt. Läs mer om vad det innebär.
Unga och biskopar på möte om fred10.4.2025 08:00:00 CEST | Nyheter
I sommar ges unga från hela landet möjlighet att delta i ett stort möte i Stockholm. Från Kiruna och Luleå kör gratisbussar när Svenska kyrkans biskopar bjuder in till ungdomsmöte för att fördjupa tron och dela hopp för framtiden.
Luleå stift vill ge plats för flera naturreservat8.4.2025 09:28:41 CEST | Nyheter
Rynkskinn, ullticka och den sällsynta tretåiga hackspetten har upptäckts på mark som Skog och mark i Luleå stift förvaltar i Västerbotten. Nu vill man att staten ska göra naturreservat i dessa områden.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum