Socialdemokraterna

Socialdemokratisk miljardsatsning för en nära och öppen vård

Dela
Alla ska ha en nära och tillgänglig vård, oavsett vem man är eller var man bor. Därför presenterar Socialdemokraterna två förslag för att fortsätta arbetet med att förbättra vården och ta den närmare människor, de nya satsningarna är på 2,3 miljarder. Det handlar till exempel om att investera i mer personal, längre öppettider på vårdcentralerna och närakuter samt starta mobila vårdteam.

Denna mandatperiod har Socialdemokraterna investerat över 13 miljarder i hälso- och sjukvården. En välfungerande nära vård är en viktig del i att bygga ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige.

Socialdemokraterna vill satsa 2 miljarder kronor för att fler ska kunna anställas på vårdcentralerna och på närakuter. Pengarna ska kunna användas till ökade öppettider på vårdcentralerna, närakuter och på jourvårdcentraler som är öppna kvällar, nattetid och helger. Dessutom vill Socialdemokraterna investera 300 miljoner per år på vårdguiden 1177 för att människor ska få svar snabbare och för att utveckla 1177:s digitala tjänster. Svensk vård är i behov av fortsätta investeringar, för Socialdemokraterna går det alltid före skattesänkningar för de som har mest.

- I Sveriges ska du få rätt vård i rätt tid och på rätt plats. Vi behöver stärka vårdcentralerna med bättre öppettider och fler anställda. Satsningar på en nära vård som finns där när du behöver den är en viktig del av att bygga ett starkt samhälle och ett tryggare Sverige, säger Annika Strandhäll (S).

Förutom satsningen på närakuter och vårdcentraler vill Socialdemokraterna göra en stor satsning på vårdguiden 1177. Socialdemokraterna vill fortsätta att utveckla 1177 så att den blir den naturliga vägen in för att få kontakt med vården.

- Om du upptäcker symtom ska du lätt kunna få bra hjälp och råd snabbt. 1177 används frekvent redan idag, men telefonköerna måste kortas och tillgängligheten på nätet och via mobilen måste förbättras. Om du behöver veta var väntetiderna är som kortast, eller var närmsta vårdcentral ligger ska 1177 kunna ge ett snabbt svar, säger Annika Strandhäll (S).

Socialdemokraterna föreslår att:

  • Två miljarder kronor satsas från staten för att stödja omställningen till en mer nära vård, bland annat för att stärka vårdcentralerna, införa patientkontrakt i vården, få fler och mer tillgängliga närakuter i storstäderna samt att öka tillgängligheten till nära vård. Majoriteten av pengarna kommer att gå till landsting och regioner. En miljard är nya pengar, en miljard är den nuvarande patientmiljarden som Socialdemokraterna lovar att förlänga och göra om.
  • 1177 på nätet ska bli en bättre och en enklare portal för digital tillgänglighet. Både för kommunikation med vården och information om vården. 1177 ska alltid vara tillgängligt och ge ett tryggt stöd. Vi vill även se en ökad tillgänglighet i mobilen.
  • 1177 på telefon ska få kortare väntetider genom satsningar på smart teknik och ökad bemanning. För att detta ska bli verklighet vill vi satsa 300 miljoner kronor om året. Pengarna öronmärks inom professionsmiljarden.
  • Dessutom vill S se över lagstiftningen för att underlätta informationsöverföring inom vården, exempelvis informationen mellan 1177 och vårdgivare, till nytta för både patienten och vårdens medarbetare.

Presskontakt
Jakob Andersson 072-4504182 eller
Victor Harju 072-5043670 

Pressekreterare hos socialminister Annika Strandhäll (S)

Nyckelord

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

Ny riktning för Sverige - svenska ska vara huvudspråk i skolan26.6.2024 15:17:37 CEST | Pressmeddelande

Svenska ska vara huvudspråk i skolan. Därför föreslår Socialdemokraterna att minimikravet på andelen undervisning som ska vara på svenska i grundskolan höjs till minst 75 procent. Gräddfiler med obehöriga lärare på engelska skolor ska tas bort och svenska ska användas vid betygsättning och annan myndighetsutövning. Att svenska ska vara huvudspråk bör också vara grundregel i en obligatorisk gymnasieskola.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye