Volkswagen Personbilar

Historisk återblick: Volkswagen rullade in i Sverige för 70 år sedan − den 14 juli 1948

Dela
Under ett par vackra sommardagar i juli 1948 kördes de fyra första helt nya Volkswagen-Bubblorna i Sverige från Helsingborg upp till den nyblivne generalagenten i Södertälje. Resan gick fullkomligt smärtfritt och var en fin inledning till en import som efter bara ett par år skulle bli mycket omfattande.
Det blev stor uppståndelse i Örkelljunga den 14 juli 1948, när de fyra Bubblorna stannade till på väg till Södertälje.
Det blev stor uppståndelse i Örkelljunga den 14 juli 1948, när de fyra Bubblorna stannade till på väg till Södertälje.

Morgonen den 14 juli 1948 anlände en liten karavan på fyra bilar med en av de gamla färjorna till Helsingborg. Deras tyska förare hade kört dem ombord, slagit av motorerna och lämnat nycklarna till en man i en stor Lincoln. Därefter hade de åter gått iland och från Helsingör tagit tåget hem mot Tyskland.

På den svenska sidan stod fyra chaufförer från Scania-Vabis och väntade på de små, oansenliga vagnarna. Dessa fyra Volkswagen-bilar skulle egentligen bara ha varit tre stycken, för så många hade man beställt och blivit lovade. Men fyra bilar var det alltså, och de var precis lika varandra, så när som på färgerna. En bil var grå, en svart, en mörkblå och den som var muntrast i kulören var maroonröd.

De fyra svenska förarna hade rest från Södertälje med tåg, säkert med viss spänning, för detta var verkligen ett speciellt uppdrag. Scania-Vabis var på väg att börja importera ett nytt bilmärke, den tyska Volkswagen som alla hade hört talas om, men som nästan ingen hade sett.

Läs fortsättningen på volkswagen.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Det blev stor uppståndelse i Örkelljunga den 14 juli 1948, när de fyra Bubblorna stannade till på väg till Södertälje.
Det blev stor uppståndelse i Örkelljunga den 14 juli 1948, när de fyra Bubblorna stannade till på väg till Södertälje.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Volkswagen Personbilar
Volkswagen PersonbilarÅr 2017 levererade Volkswagen 6 230 000 personbilar till kunder i över 150 länder. På den svenska marknaden inregistrerades under 2017 totalt 57 488 personbilar från Volkswagen vilket ger en marknadsandel på 15,2 procent. Volkswagens modeller täcker de flesta segment på bilmarknaden. Volkswagen är ledande importmärke i Sverige och marknadsför personbilsmodellerna up!, Polo, Golf, Golf Sportscombi, Golf Sportsvan, Beetle, Beetle Cabriolet, T-Roc, Tiguan, Tiguan Allspace, Touran, Passat, Passat Sportscombi, Arteon, Sharan, Caddy, Multivan, Touareg och Amarok.

Följ Volkswagen Personbilar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Volkswagen Personbilar

Säljstart för nya Volkswagen Passat eHybrid – Laddhybrid med upp till 13 mils räckvidd på el28.3.2024 08:00:05 CET | Pressmeddelande

Volkswagen utökar utbudet av drivlinor till nya Passat. Nu startar försäljningen av de två nya laddhybriderna (eHybrid) med en systemeffekt på 204 hk respektive 272 hk. En elektrisk räckvidd på upp till 131 km (WLTP, beroende på utrustningsversion) gör Passat eHybrid till en elbil i vardagen. Dessutom startar försäljningen av den starkaste turbodieselversionen (TDI) med 193 hk och 4MOTION fyrhjulsdrift som standard. Sedan i höstas erbjuds även en mildhybrid (eTSI) med 150 hk.

Dubbel världspremiär för de sportiga elbilarna ID.3 GTX och ID.7 GTX Tourer – Volkswagen presenterar bilder och inledande fakta13.3.2024 18:18:38 CET | Pressmeddelande

Volkswagen utökar sitt utbud av sportiga GTX-modeller. I en dubbel världspremiär gör nu nya ID.3 GTX och ID.7 GTX Tourer sin debut. De två sportiga modellerna kommer att lanseras med en GTX-specifik exteriördesign, inklusive speciella front- och ljussignaturer, sportiga designdetaljer i interiören och kraftfull eldrift. De sportigaste modellerna från den helt eldrivna ID.-familjen bär GTX-märket sedan 2021.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye