Socialdemokraterna

300 miljoner för ökad export och fler investeringar i Sverige

Dela

Industrin är återigen ett draglok i svensk ekonomi. Förra året ökade exporten från samtliga län. För att ytterligare öka tillväxten och sysselsättningen vill Socialdemokraterna satsa på att få ännu fler företag att exportera och fler utländska storföretag att investera i Sverige.

Sverige är ett handelsberoende land och i dag har ungefär 1,4 miljoner svenskar ett jobb att gå till tack vare exporten. Men innan den socialdemokratiskt ledda regeringen tillträdde tappade vi marknadsandelar, särskilt på tillväxtmarknaderna. Därför lades näringspolitiken om och exporten ställdes i centrum. En exportstrategi om sammanlagt 800 miljoner kronor antogs och samtliga av strategins 22 åtgärder är genomförda eller påbörjade.

- Exporten är avgörande för vår tillväxt och välfärd. Jag vill att fler företag över hela landet ska hitta ut på den globala marknaden och slå världen med häpnad över svensk kvalité och innovation, säger Stefan Löfven.

För första gången under hela 2000-talet ökade exporten under 2017 i samtliga län i landet. Varuexporten ökade samma år med 10 procent från året innan och är på nivåer som aldrig uppmätts tidigare. Även inflödet av utländska investeringar har återhämtat sig och allt fler svenska företag väljer att flytta hem produktion till Sverige. Exporten ökar brett, för alla större produktgrupper och till alla regioner i världen. Totalt har exporten ökat med hela 16 procent under mandatperioden.

- Men i den hårda globala konkurrensen går det inte att luta sig tillbaks och vara nöjd. Vi ska arbeta ännu hårdare för att jobben förläggas i Sverige och inte på andra sidan jorden. Därför är det viktigt att vi både säkrar finansieringen av vår exportoffensiv och utökar den, säger Stefan Löfven.

Därför föreslår Socialdemokraterna att ytterligare 300 miljoner läggs till de tidigare satsningarna. Pengarna riktas främst till Business Sweden som är regeringens och näringslivets gemensamma organ för export och investeringsfrämjande.  

Satsningarna ska göras för att:

  • Satsa mer på tillväxtmarknaderna. Det är viktigt att svenska företag finns där den framtida tillväxten finns. Den globala ekonomiska tillväxten äger till största delen rum på marknader som ligger långt från Sverige både geografiskt och kulturellt. Att få hjälp med nödvändiga kontakter, tillstånd och kännedom om det lokala affärsklimatet kan vara avgörande för att ett företag ska våga och lyckas med att gå in på en ny marknad.
  • Utveckla investeringsfrämjandet för fler investeringar till Sverige. Investeringsfrämjandesyftar till att locka utländska investeringar till Sverige som skapar sysselsättning och tillför kapital, kompetens och marknader till näringslivet i hela landet. Vi har unika förutsättningar att attrahera bland annat investeringar som bygger på hög innovationsgrad, som kräver förnybar energi eller som utvecklar nya hållbara material.
  • Göra större satsningar på de stora affärerna.Sverige behöver bli bättre att slåss om det riktigt stora affärerna runt om i världen, till exempel hamnar, stora infrastruktursatsningar eller dammar. Det kallas systemexport och kräver samarbete mellan en rad olika aktörer. De systemexporterande bolagen sysselsätter många i Sverige. Ett förstärkt främjande av systemexport bidrar inte bara till ökad export och ökad sysselsättning utan kan också bidra till att multinationella företag investerar mer i den svenska verksamheten.
  • Värna frihandeln och det internationella handelsregelverket. Sverige ska fortsatt verka för öppen handel och för att överenskommelser om fri och rättvis handel efterlevs.

Kontaktperson: Erik Nises, pressekreterare, 072 542 03 74

Nyckelord

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum