Tekniska verken i Linköping

Tekniska verken i Linköping först i Sverige med storskalig läkemedelsrening i avloppsvatten

Dela

Efter att Tekniska verken i samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet bedrivit ett mycket lyckat projekt, där man i pilotskala testat en metod för att rena avloppsvatten från läkemedelsrester med hjälp av ozon, har Tekniska verkens styrelse nu tagit beslut om att bygga en fullskalig ozonreningsanläggning till en kostnad av ca 25 miljoner kronor. Liknande ozonreningsanläggningar finns i Tyskland och Schweiz, men den som byggs i Linköping är den första i Sverige. Under våren 2016 beräknas den tas i bruk.

-Det är väl investerade pengar för minskade mängder kemikalier i samhället och ett mycket positivt beslut för Linköpingsbornas framtid. Inom Tekniska verken jobbar vi aktivt med innovation och vill ligga i framkant när det gäller läkemedelsrening av avloppsvatten i Sverige, säger Anders Jonsson, vd Tekniska verken.

Den största mängden läkemedelsrester når avloppsreningsverken via normal användning av mediciner när de utsöndras från kroppen via kiss och bajs, inte genom att oanvända läkemedel slängs i toan. Substanserna är ofta svårnedbrytbara för att kunna stå emot den sura miljön i magsäcken och därför är det också svårt att bryta ned dem i de befintliga processtegen på reningsverket. Men med ozonreningen kan majoriteten av substanserna renas ur avloppsvattnet på ett mycket effektivare sätt.

Läkemedelsrester påverkar vattenmiljön negativt, hormoner har till exempel visat sig ge fiskar problem att föröka sig. Andra läkemedelsrester som reduceras vid ozonreningen är antibiotika, ångestdämpande preparat och smärtstillande mediciner, men även resistenta bakterier renas bort.

-Det är ett viktigt steg att vi med ozonreningen kommer att minska läkemedlens förekomst i och påverkan på både Stångån och Roxen. Men samtidigt är det viktigt att var och en tar sitt ansvar och håller vårt vatten så rent som möjligt. Och självklart spolar men inte ner utgångna läkemedel i avloppet utan lämnar in det på ett apotek, säger Anna Lövsén, division Vatten, Tekniska verken.

 

I det här filmklippet förklarar vi vad det handlar om: https://www.youtube.com/watch?v=wqnXVIgzeiM

För mer information kontakta gärna:
Anders Jonsson, vd Tekniska verken, 013-20 82 21
anders.jonsson@tekniskaverken.se

Anna Lövsén, divisionschef vatten Tekniska verken, 013-20 81 91 anna.lovsen@tekniskaverken.se

 

Kontakter

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/
Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som bidrar till en enkel och hållbar vardag för våra 211 000 privat- och företagskunder. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. Välkommen att läsa mer på vår webbplats

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Pressinbjudan: Invigning av fiskvägen i Laxberg – nu får fiskarna fri passage29.4.2025 14:15:48 CEST | Pressmeddelande

Nu är det dags att inviga fiskvägen i Laxberg, där fiskar och andra vattenlevande djur med Sommenöringen i spetsen får fri passage mellan Sommen och Svartån. Fiskvägen är ett initiativ av Motala Ströms Samfällighetsförening (MSS), där Tekniska verken, Mjölby-Svartådalen Energi samt Holmen Energi ingår. Media välkomnas till invigningen, där man får se fiskvägen i drift samt veta mer om hur den fungerar och varför den är viktig.

60 procent mindre i soppåsen under Tekniska verkens pilotprojekt14.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Under 2026 kommer nya soptunnor med fyra fack att införas för hushåll i villa, radhus och fritidshus i Linköping, vilket grundar sig i ny lagstiftning. För att införandet ska bli så bra som möjligt har Tekniska verken tagit hjälp av 100 hushåll som under fyra månader testat och utvärderat det nya systemet. Testresultatet visar både en markant förbättring av sorteringen, att deltagarna blivit alltmer positiva till de nya soptunnorna – och en potential att sortera ännu mer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye