Solceller ger energi i Katrineholm

Allt fler av Tekniska verkens kunder väljer att producera sin egen el. I Katrineholm har den anslutna solcellseffekten nu passerat 1MW, vilket motsvarar en årlig produktion på 950 000 kWh, vilket i sin tur kan jämföras med det årliga elbehovet för ungefär 400 normalstora lägenheter. En mikroproducent producerar sin egen el i små anläggningar som exempelvis solpaneler eller små vindkraftverk. Den första mikroproducentanläggningen i Katrineholm anslöts 2010 och idag är det 40 stycken som är anslutna.
En av de kunder som hjälpt Tekniska verken att passera 1MW är Ove Johansson som har installerat 5,2 kW solceller. Årligen kommer de att producera ca 5000 kWh/år, vilket motsvarar större delen av hans behov av el till hushållet exklusive uppvärmning.
-Min pelletspanna gick sönder och då började jag titta på andra energikällor. Efter ett studiebesök i solcellsparken här i Katrineholm bestämde jag mig för solel eftersom det är miljövänligt, och dessutom billigare än exempelvis pelletsalternativet. Hittills är jag jättenöjd med mitt val, solcellerna har fungerat mycket bra och producerar till och med ett överskott av solel som jag kan sälja vidare, säger Ove Johansson, mikroproducent i Katrineholm.
Tekniska verkens vision är att bygga världens mest resurseffektiva region och där är den förnyelsebara energin viktig.
-Vi är glada att allt fler i Katrineholm vill bli mikroproducenter och vara med och ta ansvar för vår miljö. Ska vi bygga världens mest resurseffektiva region behöver alla hjälpa till. Ju mer förnybar energi vi kan producera tillsammans, desto bättre, säger Lovisa Fricot Norén, vd Tekniska verken Linköping Nät AB och Tekniska verken Katrineholm Nät AB.
För mer information kontakta gärna:
Ove Johansson, mikroproducent, 0730-64 65 35
Roger Abrahamsson, mätansvarig, Tekniska verken 0150-579 43
Kortfakta:
Antal solcellsproducenter i Katrineholm 40 st (just nu)
Yta som krävs för att installera 1 kW ca 6 m2
Lämplig installerad effekt för en villa 5 – 10 kW
Årlig produktion per installerad kW 800 – 1000 kWh
Investeringskostnad 15-20 000 kr/kW
Livslängd Minst 20 år
Underhållskostnad I princip ingen
För att du själv ska kunna producera egen el via solceller är det enda du behöver en yta med skapligt soligt läge. Oftast installeras solceller på taket, tänk då på att inte ha träd i vägen som skuggar. När solcellerna producerar el blir det ibland ett överskott av el, detta överskott kan man sälja till en elhandlare, att lagra den producerade elen till natten är också en möjlighet. Tekniken för att lagra energi är på frammarsch men än så länge är kostnaden för hög för att lagring ska bli lönsamt.
Kontakter
Lana BrunellPressansvarig
Tel:013-20 91 40lana.brunell@tekniskaverken.seBilder
Om
Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som bidrar till en enkel och hållbar vardag för våra 211 000 privat- och företagskunder. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. Välkommen att läsa mer på vår webbplats.
Följ Tekniska verken i Linköping
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping
Byte av skorsten på Kraftvärmeverket i centrala Linköping9.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
På måndag och tisdag 12-13 maj är det dags för KV1:s skorsten på Panna 1 att gå i graven efter att ha gjort sitt jobb i nästan 50 år. Media välkomnas att närvara vid nedmonteringen.
Pressinbjudan: Invigning av fiskvägen i Laxberg – nu får fiskarna fri passage29.4.2025 14:15:48 CEST | Pressmeddelande
Nu är det dags att inviga fiskvägen i Laxberg, där fiskar och andra vattenlevande djur med Sommenöringen i spetsen får fri passage mellan Sommen och Svartån. Fiskvägen är ett initiativ av Motala Ströms Samfällighetsförening (MSS), där Tekniska verken, Mjölby-Svartådalen Energi samt Holmen Energi ingår. Media välkomnas till invigningen, där man får se fiskvägen i drift samt veta mer om hur den fungerar och varför den är viktig.
Linköpingsborna har halverat avfallet som går till energiåtervinning från återvinningscentralerna17.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Plockanalyser i energiåtervinningscontainrarna på Tekniska verkens återvinningscentraler i Linköping visar att mängden avfall som går till energiåtervinning har minskat med 48 procent sedan 2020.
Pumpstation med resurseffektiv trädgårdsnäring till Linköpingsborna11.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu kan hemmaodlaren i Linköping skaffa förnybar och lokalproducerad trädgårdsnäring från en pump på återvinningscentralen Malmen i Linköping. Den nya tankstationen är ett exempel på hur sortering av matavfall inte bara leder till ökad biogasproduktion utan också cirkulering av näringsämnen till Linköpingsbornas trädgårdar.
Tekniska verkens vattenkraft bidrar till att balansera elmarknaden20.3.2025 08:05:56 CET | Pressmeddelande
Tekniska verkens vattenkraftverk Malfors utanför Linköping är nu aktivt på Svenska kraftnäts stödtjänstmarknad. Genom att koppla ihop sin elproduktion och sitt elhandelsbolag Bixia med en egenutvecklad digital plattform för handelsoptimering, maximerar koncernen sina resurser för att möta det växande kapacitets- och effektbehovet av el.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum