Socialdemokraterna

Sverigedemokraternas svek mot välfärden – kommun för kommun

Dela
Sverigedemokraterna vill skära ned stort på statsbidragen till landets kommuner och på sikt avskaffa den kommunala utjämningen mellan kommuner. Det skulle få enorma konsekvenser för välfärden i många delar av Sverige, samtidigt som det skulle gynna ett fåtal rika kommuner med många höginkomsttagare.

- Sverigedemokraterna är ett utpräglat högerparti som prioriterar de som redan har. Det blir extra tydligt när man tittar på vilka konsekvenser deras förslag om nedskärningar i välfärden och avskaffande av den kommunala utjämningen skulle få för enskilda kommuner, säger Ardalan Shekarabi (S).

Sverige är ett stort land och avstånden mellan oss kan ibland vara långa. Alla medborgare, oavsett var i landet man bor, har samma rätt till en stark välfärd och trygghet. Socialdemokraterna har därför ökat investeringarna i välfärden med 35 miljarder. Nästa mandatperiod vill vi satsa ytterligare minst 35 miljarder och dessutom och rikta 2 miljarder per år direkt till 179 landsbygdskommuner så att de kan anställa fler brandmän, lärare och undersköterskor.

Förutsättningarna för landets kommuner skiljer sig åt. Storleken på kommunerna och avstånden inom kommunerna varierar. Vissa kommuner har en äldre befolkning, andra en yngre. För att kompensera för dessa strukturella skillnader mellan kommunerna finns sedan länge ett kommunalt utjämningssystem. Vi socialdemokrater vill värna och stärka denna utjämning.

Sverigedemokraterna gör miljardnedskärningar på kommunerna och vill avskaffa den kommunala utjämningen

Sverigedemokraterna pratar gärna om villkoren för landsbygden, men ser man till hur de agerar i riksdagen och i deras inriktningsprogram är det snarast de rikaste kommunernas intressen man företräder. Sverigedemokraterna prioriterar sänkta skatter, bland annat för miljonärer, och finansierar detta genom nedskärningar på 10,5 miljarder till kommunerna. SD vill dessutom avskaffa den del av det kommunala utjämningssystemet där en fördelning sker mellan kommuner. I sitt kommunalpolitiska inriktningsprogram skriver de att ”en kommuns kostnader bör i längden inte finansieras av andra kommuner”.

- Nu har vi svart på vitt hur Sverigedemokraternas politik skulle slå. Hur motiverar SD att kommuner som Danderyd skulle få 497 miljoner kronor mer årligen samtidigt som till exempel Mellerud skulle förlora 52 miljoner, säger Ardalan Shekarabi (S).

Tillsammans skulle konsekvenserna av SD:s politik år 2022 innebära att till exempel Lidingö får 365 miljoner, Danderyd 497 miljoner och Stockholm 3,2 miljarder kronor mer årligen. Samtidigt skulle Ljusdal förlora 21 miljoner, Sölvesborg 29 miljoner och Mellerud 52 miljoner kronor. Den sistnämnda motsvarar kostnaden för att anställa 92 lärare eller 108 undersköterskor.

Presskontakt

Matilda Glas, pressekreterare hos Ardalan Shekarabi

070-367 03 64

matilda.malmquist.glas@regeringskansliet.se

Bilder

Dokument

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

i vänder på varje sten för att bryta segregationen och tränga tillbaka våldet. Vi tar tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och vi skapar framtidens jobb med bra villkor i hela landet. Vi gör det som krävs, för Sverige kan bättre.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

S kräver kraftpaket för att säkra svenska industrijobb6.12.2023 11:41:37 CET | Pressmeddelande

Den ekonomiska krisen rullar över Sverige. Arbetslösheten väntas öka. Tillväxten spås bli rekordlåg – svensk ekonomi ser ut att krympa. Just nu står flera industrier redo att investera hundratals miljarder i Sverige – men om regeringen inte agerar snabbt riskerar vårt land att gå miste om investeringar och trygga industrijobb i hela landet. Socialdemokraterna kräver ett kraftpaket med snabba åtgärder för att frigöra mer energi snabbt för att säkra jobben.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum