Sveriges industriproffs redo att möta Europaeliten

För de tävlande finns goda möjligheter att hitta ett attraktivt arbete efter mästerskapen, precis som för alla unga som söker sig till industrirelevanta utbildningar. Bristen på duktiga medarbetare inom industrin är så pass omfattande att många företag hämmas i sin utveckling och till och med går miste om affärer. Detta visar Teknikföretagens rapport "Vinna eller försvinna - Kompetensbehov, utmaningar och strategier i teknikföretag”, som publicerades tidigare i år. Att det finns kompetenta medarbetare är centralt för teknikföretags möjligheter att utvecklas i Sverige.
– Yrkesprogrammen är kvalificerade utbildningar som antingen leder till jobb direkt efter studenten eller till fortsatta studier vilket syns bland våra tävlanden – en del pluggar och en del jobbar, säger Klas Wåhlberg, vd för Teknikföretagen och styrelseordförande i Teknikcollege. Det finns goda möjligheter till jobb för personer med industrirelevanta utbildningar, exempelvis till yrken som CNC-operatör med ansvar för datorstyrda maskiner, automationstekniker, underhållstekniker och robotprogrammerare.
Månader av träning är över och nu är det dags för industrins unga proffs att inta Hungexpo, Ungerns största multifunktionella arena. Av Yrkeslandslaget 2018 som består av 32 personer, deltar sex tävlanden i de så kallade ”industrigrenarna”; Automationsteknik, CAD, CNC-fräsning, Industri-el samt Svets. En av dem är Emanuel Näslund, 20 år frånÖrnsköldsvik, som tävlar i Automationsteknik.
– Jag känner mig väl förberedd både mentalt och yrkesmässigt, det har blivit en hel del långa resor till Kristianstad där jag och min lagkompis har legat i hårdträning flera helger, säger Emanuel Näslund. Jag skulle säga att tävlingsgrenen Automationsteknik kräver kreativitet och problemlösning. Och när jag tänker efter har jag tränat på det nästan hela mitt liv, i alla fall sedan jag var barn och byggde lego.
Nytt inför årets mästerskap är en industrigemensam satsning som startade i samband med årets Yrkes-SM i Uppsala. Bakom samarbetet står Teknikföretagen, IF Metall, Industriarbetsgivarna, Skärteknikcentrum Sverige, Svetskommissionen och Teknikcollege. Yrkestävlingarna går i linje med organisationernas gemensamma engagemang för yrkesutbildningar, och syftar till att höja utbildningarnas status och kvalité samt att få fler sökande.
Årets tävlanden:
Automationsteknik, Emanuel Näslund
Från: Örnsköldsvik
Arbetsplats: Studerar
Utbildning/skola: El- och energiprogrammet inriktning automation på Parkskolan i Örnsköldsvik
Automationsteknik, Niklas Ekelöw
Från: Onsala
Arbetsplats: Stjernberg Automation AB i Kungsbacka.
Utbildning/skola: El- och Energiprogrammet på Elof Lindälvs Gymnasium och Automation- och Robotingenjör på Yrkeshögskolan Kungsbacka.
CAD, Theo Zemack
Från: Enskede
Arbetsplats: Scania
Utbildning/skola: Mälardalens tekniska gymnasium
CNC-fräsning, Anton Ala-Englund
Från: Nybro
Arbetsplats: Xylem inc
Utbildning/skola: Industritekniska programmet på ”Vilhelm mobergsgymnasiet” i Emmaboda
Industrielektriker, Martin Lindelöw
Från: Hässleholm
Arbetsplats: Automationsteknik AB
Utbildning/skola: El & Energi inriktning Automation på Österänggymnasiet i Kristianstad
Svets, Axel Gustafsson
Från: Lönsboda
Arbetsplats: Studerar
Utbildning/skola: Industritekniska programmet på Ekbackeskolan, Osby
Nyckelord
Kontakter
Anna LööfPressansvarig
Tel:+46 72-523 25 80anna.loof@teknikforetagen.seElin ÖstblomUngdomskommunikatör
Tel:+46 8-782 08 63elin.ostblom@teknikforetagen.seBilder


Länkar
Om
VI ÄR TEKNIKSVERIGE
Den svenska teknikbranschen driver innovation, skapar arbetstillfällen och banar väg för framtidens hållbara lösningar. Tillsammans är vi en kraft att räkna med.
Följ Teknikföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen
Presskonferens: Industrins märke klart1.4.2025 01:30:30 CEST | Pressmeddelande
Efter förhandlingar utifrån ett mycket svårt utgångsläge så har arbetsgivare och fack inom industrin enats om löneökningar på 6,4 procent i ett 24 månader långt avtal som löper ut den 31 mars 2027. Därmed har parterna inom industrin satt normen för lönekostnadsökningar på svensk arbetsmarknad. Välkommen till pressträff om avtalet klockan 09.00, tisdagen den 1 april!
Teknikföretagen säger ja till OpO:s hemställan21.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
De opartiska ordförandena (OpO) föreslår löneökningar på totalt 7,7 procent i ett 36 månader långt riksavtal för industrin. Teknikarbetsgivarna och Tech Alliance ställer sig positiva till OpO:s hemställan.
Dämpad återhämtning i teknikindustrin11.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Orderingången för teknikindustrin ökar under det första kvartalet 2025, men i lägre omfattning än föregående kvartal. Samtidigt ökade även index för affärsläget något. Det är ännu lång väg kvar till ett affärsindex på de nivåer vi såg 2021–2022. Det visar Teknikföretagens konjunkturbarometer för första kvartalet 2025.
Teknikföretagen säger ja till OpO:s förslag – med förbehåll10.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
De opartiska ordförandena (OpO) föreslår i sin skiss ett 36 månader långt riksavtal för industrin. Teknikföretagen anser att skissen är i enlighet med föresatserna i Industriavtalet men ser stora utmaningar i att uppnå ett så långt avtal denna gång med tanke på global politisk instabilitet och osäker utveckling i världsekonomin.
Saab, Scania och Volvokoncernen satsar 15 miljoner kronor på Produktionslyftet6.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
För att bidra till en snabbare omställning till hållbar produktion går Saab, Scania och Volvo in med 15 miljoner kronor i ny finansiering av det nationella programmet Produktionslyftet som startades av Teknikföretagen och IF Metall. Satsningen är femårig och målet är att Produktionslyftet ska nå ut till fler företag för att i ännu högre grad bidra till industrins utveckling.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum