Pressinbjudan: Utvecklingsforum 2018: Tillväxt inom planetens gränser

Fram till år 2030 ska den extrema fattigdomen utrotas, ekosystemen bevaras och klimatförändringarna hejdas. Samtidigt är den ekonomiska tillväxten i världen miljömässigt ohållbar. En ökande produktion och konsumtion utarmar jordens naturresurser och flera planetära gränser är överskridna. Om vi ska lyckas uppnå de Globala målen för hållbar utveckling behöver vi hitta metoder och angreppssätt som styr mot en grönare ekonomi.
- Hur kan utvecklingssamarbetet bidra till en miljömässig hållbar utveckling för världens fattiga?
- Hur ser behoven ut i olika delar av världen och hur skiljer de sig mellan länder?
- Vilka metoder och styrmedel finns och hur kan vi utveckla insatserna framöver?
Några av de intressanta medverkande är: Johan Kuylenstierna, adjungerad professor vid Stockholms universitet och vice ordförande, Klimatpolitiska Rådet, Thomas Sterner, professor i miljöekonomi, Göteborgs universitet, Christoffer Falsén, CFO, Trine som är en svensk plattform som ägnar sig åt gräsrotsfinansiering (crowdfunding) av förnybara energi och lån till energiserviceföretag i Afrika och som Sida samarbetar med om förnyelsebar el, och Ulrika Åkesson, verksföreträdare Miljö och Klimat, Sida
När: Onsdag den 17 oktober, 2018
Tid: 09.00-15.30 (registrering från kl. 08.00, och på eftermiddagen efterföljande mingel)
Plats: Münchenbryggeriet, Torkel Knutssonsgatan 2, Stockholm (T-bana Mariatorget
Anmälan: Maila press@sida.se eller ring presstjänsten på te. 08-698 55 55.
Program:
Moderator: Mattis Bergquist, hållbarhetsexpert och processledare, Gullers Grupp
8.00 Registreringen öppnar
9.00 Välkommen, Carin Jämtin, generaldirektör, Sida
9.30 Grön ekonomi – vad, varför och hur? En del menar att vi måste styra mot en grönare ekonomi om vi ska uppnå de Globala målen. Vad innebär det egentligen och vilka förändringar krävs? Vilka aktörer påverkar och vilka styrinstrument finns? Thomas Sterner, professor i miljöekonomi, Göteborgs universitet Sunita Narain, Director General, Centre for Science and Environment, Indien (via video)
10.00 Panel: Så bekämpar vi fattigdom utan att bidra till klimatförändringar Fattiga människor är ofta direkt beroende av naturresurser och drabbas extra hårt av miljöförstöring och klimatförändringar. Hur kan utvecklingssamarbetet bidra till en miljömässigt hållbar utveckling för världens fattiga? Johan Kuylenstierna, adjungerad professor vid Stockholms universitet och vice ordförande, Klimatpolitiska Rådet Maria Schultz, Head of International Department, We Effect and ViAgroforestry, Ulrika Åkesson, verksföreträdare Miljö och Klimat, Sida
10.30 Panel: Gröna finanser – förändringsagent eller 'business as usual'? I år sätter FN särskilt fokus på investeringarnas roll för att nå Agenda 2030. Hur kan näringsliv och pensionspengar bidra till en grönare ekonomi i utvecklingsländer? Gör investerarna tillräckligt? Britta Burreau, vd, KPA pension Erik Lysén, internationell chef, Svenska kyrkan Isabelle Tibbelin, International Group, PUSH Sverige Christoffer Falsén, CFO, Trine
11.00 Kaffepaus
11.30 Gruppdiskussioner – del 1 Tillsammans diskuterar vi utmaningar och lösningar inom följande områden: 1) Hållbar konsumtion och produktion 2) Naturresurser och biologisk mångfald 3) Energi, hållbara städer, och innovation 4) Förutsättningar för en grön ekonomi
Inledning av: Alexander Sjöberg, sakkunnig hållbar konsumtion, Naturskyddsföreningen Tove Ahlström, vd, Global utmaning Thomas Sterner, professor i miljöekonomi, Göteborgs universitet
12.30 Lunch Ta med lunchen och lyssna på Hanna Olvenmark, dietist, matbloggare och grundare till Portionen Under Tian. Föreläsningen Bra mat för dig, plånboken och planeten handlar om hur du kan göra små val i vardagen med vad du väljer att lägga på tallriken, som gör stor skillnad på sikt.
13.30 Gruppdiskussioner – del 2
14.00 Kaffepaus och vernissage
14.30 Återkoppling från fördjupningspassen från scenen
14.45 Sveriges roll för en hållbar global ekonomisk utveckling Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister
15.00 Samtal: En grön och rättvis global utveckling – två olika perspektiv Dagens tillväxt sker enligt en ekonomisk modell som inte värdesätter naturens resurser. Hur skulle en alternativ modell kunna se ut och vad krävs för att den ska bli verklighet? Varför har vi låtit det gå så långt och kan vi verkligen tänka om? Diskussion ur ett filosofiskt och ett samhällsvetenskapligt perspektiv. Kate Raworth, ekonom och forskare, Oxford university, UK (via video) Victor Galaz, deputy director, Stockholm Resilience Centre på Stockholms universitet Olle Torpman, postdoktor i praktisk filosofi, Stockholms universitet
15.15 Om framtid, hopp och engagemang För att vi ska nå de Globala målen till år 2030 krävs vilja och engagemang. Vår sista talare har allt detta och har redan hunnit representera Sverige i FN:s Högnivåforum för hållbar utveckling, trots att det bara är tre år sedan han slutade gymnasiet. Björn Fondén, föreläsare, inspiratör och changemaker
15.25 Summering av dagen, Carin Jämtin, generaldirektör, Sida
15.30 Slut
Mingel till självkostnadspris i Münchenbryggeriets lokaler Välkommen att stanna kvar en stund för att fortsätta diskussionerna med gamla och nya bekantskaper.
Under dagen kan du också testa nya quizzet FAKTA ELLER FIKTION om läget i världen och kanske utmana en branschkollega, eller väga hur stor klimatpåverkan din konsumtion har i den interaktiva utställningen Klimatvågen.
Konferensen hålls på svenska förutom i inslag med de talare som deltar via video. Till årets Utvecklingsforum kommer vi inte att flyga in några talare, för att på så sätt minska miljöbelastningen.
Vill du veta mer om Utvecklingsforum? Läs gärna och se filmerna från fjolårets event.
Nyckelord
Kontakter
Fredrik SperlingPressekreterare
Tel:0702-54 92 86Fredrik.sperling@sida.seInga-Lill HagbergPressekreterare
Tel:0706-27 60 98Inga-lill.hagberg@sida.seBilder

Länkar
Om
För mer information kontakta Sidas presstjänst på:
08–698 55 55, press@sida.se eller https://www.sida.se/press
Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen.
I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.
Följ Sida
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sida
3,9 miljarder kronor till världens värsta humanitära kriser15.4.2025 05:30:00 CEST | Pressmeddelande
305 miljoner människor är idag i behov av humanitärt stöd, en ökning med 81 procent sedan 2020 då 168 miljoner människor var i behov av humanitärt stöd. Samtidigt är humanitär verksamhet runtom i världen kraftigt försvagad av stora och plötsliga nedskärningar i biståndet. I genomsnitt är FN:s begäran om stöd finansierat till endast sju procent. Sverige genom Sida fördelar nu 3,9 miljarder kronor till partnerorganisationer för arbete i 30 humanitära kriser. Mest stöd går till kriser i DR Kongo, Sudan, Palestina, Etiopien, Afghanistan.
Ny utlysning för svenska civilsamhällesorganisationer12.3.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Sida öppnar i dag den 12 mars en ny utlysning inom strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med det civila samhället 2025-2029. Genom utlysningen vill Sida stärka civilsamhället i utvecklingsländer via en bredd av svenska samarbetspartners.
Finansiering till partner i 25 av världens svåraste humanitära kriser28.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Om det amerikanska humanitära biståndet inte återupptas kan 34 miljoner människor i 25 av världens mest akuta kriser stå utan livsavgörande humanitärt stöd. Sida betalar just nu ut finansiering för humanitär hjälp i världens svåraste kriser och ser över möjligheterna att omfördela resurser till följd av USAIDs biståndsstopp.
Sverige stöttar klimatinsatser i Asien och Oceanien med ny miljardgaranti27.2.2025 07:11:07 CET | Pressmeddelande
Sverige visar på fortsatt ledarskap för att motverka klimatförändringarna genom att ställa ut en garanti på 200 miljoner US dollar till Asiatiska utvecklingsbanken (AsDB). Garantin möjliggör för AsDB att låna ut upp till 900 miljoner US dollar till länder i Asien och Oceanien. Finansieringen ska gå till hållbara investeringar som minskar klimatpåverkan och främjar fattigdomsbekämpning i de mest utsatta områdena. Garantin innebär att Sida delar risk med AsDB när banken lånar ut pengar till klimatfinansiering.
Allt fler anser att biståndet bör öka18.12.2024 05:40:00 CET | Pressmeddelande
Stödet för det svenska biståndet är starkt och stabilt, och biståndsviljan fortsätter öka. Det visar den årliga opinionsmätningen om svenskarna inställning till bistånd, som görs på uppdrag av Sida. Där framgår det att allt fler, 19 procent av de som svarat, anser att biståndsanslaget bör höjas, vilket är den högsta siffran på 23 år. Samtidigt anser 30 procent att biståndet bör minska eller tas bort helt, vilket är en nedgång från förra årets 32 procent. En klar majoritet, 75 procent, anser att det är viktigt att Sverige bidrar till utvecklingen i fattiga länder.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum