Så ska användningen av plast minska i Linköping och Norrköping
De båda östgötakommunerna ingår tillsammans med Eskilstuna och Uppsala i ett samverkansprojekt som kallas ”Jakten på plasten”. Projektet är en del i ett större EU-projekt och har fokus på att minska kommunernas inköp av plastprodukter samt byta ut fossil plast mot återvunnen och förnybar plast i större utsträckning.
– Jag är entusiastisk, jag tror att vi kommer kunna se en förändring mot slutet av den här projektperioden, säger Lise-Lotte W Järvinen, utvecklingsstrateg på Linköpings kommun.
– Vi ser möjligheter att genom Jakten på plasten förstärka kommunens hållbarhetsarbete, där vi exempelvis nyligen tagit beslut om att fasa ut de farligaste kemikalierna genom vår kemikalieriktlinje samt att vi även har ambitiösa mål om att till 2030 endast använda förnybar energi, säger Karin Faxér, utredare på Norrköping kommun.
Den kartläggning som nu har gjorts visar hur mycket plastprodukter kommunerna köper in, till exempel handskar, förkläden, sopsäckar och bägare.
– Kommunen med en sån stor och bred verksamhet köper ju in stora volymer av förbrukningsvaror i plast. Genom kartläggningen har vi nu fått kunskap om hur mycket det rör sig om och vi kan börja se över hur vi ska kunna minska vår miljö - och klimatpåverkan från dessa produkter. Det kan handla om att skapa nya rutiner och på så vis minska användandet, men det handlar även om vilka krav vi ställer i våra upphandlingar, säger Karin Faxér.
Kartläggningen bidrar till att kommunerna får större kunskap om hur mycket koldioxidutsläpp vissa plastprodukter orsakar. Till exempel orsakar inköpen av plastförkläden och plasthandskar i Linköpings och Norrköpings kommun tillsammans 827 ton koldioxidutsläpp per år.
– Vi vill få igång en diskussion om dessa produkter, behövs de, kan de kanske helt plockas bort eller minskas i användningen? Kan vi använda något annat istället för en produkt i fossil plast? Vi kommer informera om projektets resultat i flera omgångar och få igång en dialog ute i våra förvaltningar. Vi vill givetvis att projektet ska kunna påverka produktvalet i kommande upphandlingar, säger Lise-Lotte W Järvinen.
Nästa steg i projektet är att ett antal plastprodukter ska miljö- och klimatbedömas. Projektet ska också ta fram ett upphandlingsverktyg så att det blir enklare att se vilken miljö- och klimatpåverkan olika plastprodukter har.
Jakten på plasten har beviljats 3,5 miljoner kronor i stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) och pågår under perioden 1 september 2017 till 31 december 2020.
Läs mer om projektet på: www.jaktenpåplasten.se
Kontakter
För övergripande frågor om projektet:
Hannes Vidmark, miljöchef i Uppsala kommun och projektansvarig,
072-581 95 96, hannes.vidmark@uppsala
För frågor om kartläggningen:
Lise-Lotte W Järvinen, utvecklingsstrateg Linköpings kommun, 0706-73 60 34, lise-Lotte.wallberg-jarvinen@linkoping.se
Karin Faxér, utredare Norrköping kommun, 011-15 19 74, karin.faxer@norrkoping.se
Om
Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.
Följ Linköpings kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun
Linköping får ett eget militärmuseum10.4.2025 11:30:00 CEST | Pressmeddelande
Ett nytt militärmuseum kommer att öppnas i Gamla Linköping där stadens militära historia ska berättas. Runt årsskiftet 2026/2027 väntas portarna slå upp.
Så vill Linköpings kommun använda AI9.4.2025 08:00:24 CEST | Pressmeddelande
Linköpings kommun tar nu viktiga steg för att använda AI (artificiell intelligens) för att göra livet bättre för alla som bor och verkar i Linköping. En del i detta är den ambition för AI-arbetet som kommunen har tagit fram.
Pressinbjudan: Linköping får eget militärmuseum8.4.2025 14:00:00 CEST | Pressmeddelande
Militären har genom historien haft stor påverkan på Linköping och därför öppnas ett nytt militärmuseum. Media är välkomna på en pressträff vid museets framtida lokaler.
Efter besök i Ukraina: "Vi måste växla upp"3.4.2025 14:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hur arbetar man med totalförsvaret under ett pågående krig? Under förra veckan besökte en delegation från Sydöstra och Södra civilområdena samt Södra militärregionen Lviv i Ukraina och Rzeszów i Polen för att lära sig mer om det. Med på resan var representanter från Linköpings kommun och Länsstyrelsen Östergötland.
Pressinbjudan: Östgötska ledare berättar om unikt besök i Ukraina1.4.2025 13:57:45 CEST | Pressinbjudan
För första gången har svenska kommuner och länsstyrelser deltagit i en studieresa till det krigsdrabbade Ukraina, ledd av Försvarshögskolan. Både Länsstyrelsen Östergötland och Linköpings kommun fanns representerade. Syftet var att stärka Sveriges beredskap genom att ta del av Ukrainas erfarenheter av att hantera kris och krig.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum