Axess

Vinnare av Stora fackbokspriset

Dela
Stora Fackbokspriset 2018 tilldelas Per I Gedin för "När Sverige blev modernt".

Juryns motivering:
"Med hjälp av internationella utblickar och idéhistorisk analys och med konsthistorikern Gregor Paulssons livsgärning som röd tråd förmedlar författaren insikter om grunden för det svenska 1900-talets stadsmiljö och samhällsbygge."

Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål är en privat stiftelse vars huvudsakliga ändamål är att allmänt främja vetenskaplig forskning. Den stödjer särskilt humaniora och samhällsvetenskap. Stiftelsen grundades 1947 av generalkonsul Axel Ax:son Johnson (1876-1958), ägaren av Nordstjernankoncernen, tillsammans med hans hustru Margaret (1887-1966). 


För vidare information kontakta Peter Luthersson, ordförande i juryn på peter.luthersson@axsonjohnsonstiftelsen.se.

Bilder

Om

Axess
Axess
Jakobsbergsgatan 2
111 44 Stockholm

http://www.axess.se


Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse utdelar varje år, givet det finns en värdig mottagare, det Stora fackbokspriset om 125 000 kronor till den eller de (levande personer) som skrivit årets fackbok i enlighet med Forum Axess devis ”Vetenskap, bildning tradition”. Tanken är att stödja det slag av författarskap som utmärks av framstående essäistiskt humanistiskt författarskap som lyfter fram vetenskap, bildning, tradition med hög stilistisk och fackmässig verkshöjd. Syftet är att på svensk botten uppmuntra en berättande humanistisk bildningstradition präglad av stilistisk briljans.​

Följ Axess

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Axess

Aktuella fackböcker i "Veckans bok"!6.11.2023 06:35:00 CET | Pressmeddelande

Under årets Bokmässan i Göteborg spelade Axess TV in 20 aktuella intervjuer med svenska fackboksförfattare. Sändningarna startar på måndag den 6 november och först ut är Diamant Salihu som samtalar med Adam Cwejman om hur den organiserade brottsligheten i Sverige kunnat växa och bli så brutal. Samma dag sänds även samtalet mellan akademiledamoten Ingrid Carlberg och Lotta Gröning där vi får lära oss mer om marionetterna som har huvudrollen i den politiska teatern. Missa inte årets säsong av "Veckans bok" på Axess TV - nya avsnitt varje måndag kl 21.00 och 21.30!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye