Fyra i startfältet om årets bästa bostadshus

– Syftet med Bostadspriset är att höja kvaliteten i bostadsbyggandet. Det gör vi genom att uppmärksamma nytänkande exempel på när bostadsarkitektur möter dagens krav på och föreställningar kring vad som är en god bostad, säger Elisabet Elfström, vice förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter.
De fyra byggnaderna är utvalda bland ett 70-tal inskickade förslag. Juryn har därefter besökt 19 bostadshus för att på plats studera hur de förhåller sig till omgivningen, hur planlösningarna fungerar och hur de nytänkande lösningarna möter verkligheten.
– Dagens kvalitetsprojekt har lämnat idén om att mekaniskt dela in människor i olika kundgrupper ifråga om familjebildning eller arbete. In kommer istället lyhörda tolkningar av boendets olika schatteringar, mer som blues eller poesi än som standarder. Att driftiga och kunniga fastighetsutvecklare tar ansvar för att göra vackra, positiva avtryck i stadsbilden är också glädjande. Det är rimligt att som medborgare ha höga förväntningar på dem som agerar i de offentliga rummen, kommenterar juryns ordförande, arkitekt SAR/MSA Ingrid Reppen.
Ohboy i Malmö är en korsning av bostäder och hotell. Cord Siegel, som är ansvarig arkitekt SAR/MSA och vars företag Hauschild + Siegel byggt projektet i egen regi, har bytt bort plats för bil mot en stor cykelparkering. Det finns även plats att ställa cykeln på varje lägenhetsplan och lånecykel för vart och ett av de 31 hotellrummen. Ohboy har smarta ekologiska lösningar, som minskat energibehov genom bergvärme och solceller samt odlingslådor i anslutning till de 55 hyresrätterna för ökad biodiversitet.
Användandet av växter för att höja boendekvaliteten är utmärkande även för 79&Park i Stockholm, en bostadsrättsförening med 168 lägenheter i det högre prissegmentet. Bjarke Ingels på danska kontoret BIG är ansvarig arkitekt och Oscar Properties beställare. De klättrande terrasserna och dess grönska, som ger prägel åt huset och plats för kontemplation, är boendekvaliteter som juryn lyfter. Det är även den fria formen som skapar flera individuella bostadstyper.
Lyceum i Stockholm är en ombyggnad av två universitetsbyggnader till bostadsrättsförening med 69 lägenheter. ”Det mest hållbara huset är det som inte rivs”, konstaterar juryn i sin motivering och nominerar det för den skickliga balansgången mellan att ta vara på och ta tillbaka husens historia – från 1898 respektive 1956 – och berika dem med nya kvaliteter. Husen ligger inom ett byggnadsminnesförklarat kvarter. Ansvarig arkitekt är Andreas Martin-Löf, arkitekt SAR/MSA, och beställare Oscar Properties.
Inspiration Rosendal i Uppsala bockar av både ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet i sina 347 bostadsrätter. De är små, 1–3 rok, och har låga boendekostnader för att studenter och andra med små plånböcker ska kunna bo där. Energiförbrukningen är mycket låg och den boende har möjlighet att påverka sin egen förbrukning via en app. Huset har många möjliga platsen för sociala möten, de mest spektakulära ett gym i sex våningar och en löparbana på taket. Ansvariga arkitekter är Mikael Ahrbom, arkitekt SAR/MSA och Michael Christensen, arkitekt MAA, Christensen & Co Arkitekter och beställare Rosendal Fastigheter.
Samtliga bilder kan användas fritt av redaktioner för artiklar om Bostadspriset. För frågor och intervjuer, kontakta presschef Elisabet Näslund.
Nyckelord
Kontakter
Elisabet NäslundPresschef
Tel:076-136 77 33elisabet.naslund@arkitekt.seBilder









Länkar
Om
Sveriges Arkitekter är en fack- och branschorganisation för alla arkitekter i Sverige, vare sig de jobbar med inredning, hus, landskap eller planering. Vi organiserar omkring 90 procent av den samlade arkitektkåren och är därigenom en stark röst för professionen. Vi jobbar för att arkitekturen ska kunna ta större plats i samhället och för att förbättra våra medlemmars villkor. Sveriges Arkitekter gör skillnad i samhället för arkitekturen och arkitekten.
Följ Sveriges Arkitekter
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Arkitekter
Varvsstaden i Malmö vinner Planpriset3.4.2025 18:14:44 CEST | Pressmeddelande
Skånska Varvsstaden är ett pionjärprojekt inom återbruk. Området är också årets bästa samhällsplanering enligt juryn för Sveriges Arkitekters Planpris. På Arkitekturgalan den 3 april fick Malmö stad ta emot Planpriset.
Linnés besökspaviljong tar Kasper Salin-priset3.4.2025 17:58:07 CEST | Pressmeddelande
Årets bästa byggnad är ett mästerverk i den lilla skalan, belägen i Uppsala. Sveriges Arkitekter delade ut sitt Kasper Salin-pris, Sveriges äldsta och mest välkända arkitekturpris, till Linnéträdgårdens besökspaviljong på Arkitekturgalan den 3 april.
Vyn vinner Guldstolen för bästa designprodukt3.4.2025 15:55:54 CEST | Pressmeddelande
Vyn, en karmstol som är framtagen för restaurangen med samma namn på Österlen, är årets bästa designprodukt. Det slår juryn för Sveriges Arkitekters pris Guldstolen Produkt fast, och utnämner stolen till en blivande klassiker. Vinnaren avslöjades på Arkitekturgalan den 3 april.
Bok om skogen i staden vinner Kritikerpriset3.4.2025 15:42:17 CEST | Pressmeddelande
Boken Woods Go Urban tar det radikala greppet att placera skogen i staden. En välbehövlig chock för slentriantänkandet som inspirerar, anser juryn för Sveriges Arkitekters Kritikerpris. Redaktörerna för boken är vinnare av årets Kritikerpris, som delades ut på Arkitekturgalan den 3 april.
Tengbom vinner Guldstolen för bästa interiör3.4.2025 13:57:26 CEST | Pressmeddelande
Att utforma kontoret för sina kolleger, andra arkitekter med höga krav på kvalitet, är något av ett kamikazeuppdrag. Men det klarade inredningsarkitekterna på Tengbom så bra att de vann Sveriges Arkitekters pris Guldstolen Interiör. Priset delades ut på Arkitekturgalan den 3 april.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum