Måste vi alltid guldplätera EU-beslut?

Att minska människans påverkan på klimatet är och kommer för kommande generationer att vara en oerhört viktigt fråga. Inget snack om den saken. Från och med 2020 gäller nya regler för hanteringen av vissa köldmedier, de som är så kallade växthusgaser. Det är ett nytt regelverk som gäller för hela EU och den de svenska företagen är nu mitt uppe i en utbytesprocess. Till vissa delar liknar den det utbyte av sedlar och mynt som skedde för ett par år sedan. En stor mängd arbete ska ske under en relativt kort tid, vilket leder till brist på nödvändiga resurser. Då gällde det värdetransporter och nu handlar det om kyltekniker. Dessutom uppkommer en form av slöseri och miljöbelastning i och med att välfungerande utrustning kommer att bli utbytt innan de tjänat ut.
det är här det blir intressant att titta på Sverige som land. Vi, eller i alla fall våra myndigheter, har ambitionen att vara först i klassen med att genomföra beslutade EU-regler. Kosta vad det kosta vill, vi vill ju för all del inte dra på oss någon kritik. För är det något vi ogillar är det när det blir tryckt och dålig stämning, eller hemska tanke, att det blir en konflikt. Bättre att ta lite extra omak för att slippa att det blir otrevligt.
Var för att tag sedan nere i Aten och träffade är bland annat representanter för en av Greklands större dagligvarukedjor. Frågan om F-gasförordningen kom upp och de grekiska kollegorna hävdade med emfas att den hade de aldrig hört talas om. Men, när det kommer till denna och andra långsiktigt viktiga EU-frågor kanske varken Sverige eller Grekland är den förebild man ska titta på. Tyskland, som ofta beskrivs som ett land som befolkas av vuxna svenskar, har tagit en mer pragmatisk ansats till detta. Tyska butiker tycker att det är viktigt att minska klimatpåverkan från köldmedier, men det tycker också att det är viktigt, inte minst ur miljösynpunkt, att inte byta ut utrustning som fungerar bra. De har sagt som så att de kommer att byta ut sin utrustning i takt med att den blir uttjänt och då kommer de att byta ut den till maskiner som hanterar köldmedier som uppfyller alla krav F-gasförordningen ställer. Tydligt, affärsmässigt och rakryggat samt ett ansvar för att resurserna används på ett klokt och omdömesgillt sätt.
Hur skulle det bli i Sverige som vi valde en mer rakryggad och pragmatisk väg att gå framöver? Som i Tyskland kanske, vilket inte är så illa egentligen.
Pär Bygdeson, VD Livsmedelshandlarna
Kontakter
Pär BygdesonVD
Tel:08-20 24 50par.bygdeson@livsmedelshandlarna.seBilder

Om
För bättre affärer
Livsmedelshandlarna är en självständig handlarägd riksbranschorganisation, grundad 1931, som utvecklats från att en gång ha haft en mer kontrollerande funktion till att idag utgöra ett stöd för handlaren samt att agera som branschföreträdare inom en rad områden.
Livsmedelshandlarnas arbetsuppgifter har under åren anpassats till tidens krav och förväntningar; ransone-ringskuponger under krigsåren, priskontroll under efterkrigstiden, prisstopp, jordbruksregleringar under sjuttio- och åttiotalen. I varje fas har Livsmedelshandlarna spelat en viktig roll för svensk dagligvaruhandel.
För mer information gå till www.livsmedelshandlarna.se
Följ Livsmedelshandlarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Livsmedelshandlarna
Häleri med kött – det osynliga brottet!9.5.2025 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
Ingen har väl kunnat missa att köttstölder plågat matbutikerna de senaste åren. En grund för att det ska finnas anledning att stjäla större mängder kött är att det finns en lokal marknad att sälja det på. Häleri kallas det brottet och sker det systematiskt är det näringshäleri. Men det är ett bortglömt brott, vilket vi utvecklar i veckans Pärs minut. I sommar kommer Livsmedelshandlarna släppa en rapport om detta och även arrangera ett seminarium under Almedalsveckan. Välkommen på plats eller online!
Är maten dyr – staten ger dig nu extra rabatt om du blir en tjuv!11.4.2025 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
Riksåklagarens vilja att höja gränsen för ringa stöld är stötande och borde räknas som ett brott mot samhällskontraktet. Se varför i filmen och läs mer nedan: Riksåklagaren: https://www.aklagare.se/for-media/pressmeddelanden/2025/april/riksaklagaren-medger-hogre-beloppsgrans-for-ringa-stold/ Svensk handels kommentar: https://via.tt.se/pressmeddelande/3865090/forslaget-om-hogre-beloppsgrans-for-ringa-stold-saknar-verklighetsforankring?publisherId=1718444&lang=sv
Varför anses det rimligt att minska på skattetrycket i vissa branscher – men inte i andra?4.4.2025 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
I veckans aprilskämt pratade jag om MAT-avdraget. Ett skämt, men här kommer en undran vad det är som får oss att acceptera skattelättnader i vissa branscher men inte i andra?
Ökat fokus på brottsoffer är bra - men när får företagare räknas dit?21.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
I veckan kom SOU 2025: 23: Ersättningsregler med brottsoffret i fokus. Det är är ett bra steg på vägen, men vi saknar företagarna i detta arbete. Redogör för det närmare i veckans Pärs Minut. Även de behöver få hjälp av staten för att få ut sina skadestånd. Istället för att behöva driva in det själva samtidigt som brottslingarna ostraffat får stjäla i butik. Läs utredningen här.
Först mer detaljstyrande lagar - regelförenklingen kan vi ta sen…14.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Regelkostnaderna för svenska företag uppgår till 380 miljarder kronor per år. Det har börjat gå upp för beslutsfattare att detta är skadligt för företag och konsumenter om i många fall behöver betala för saker som inte tillför något värde för samhället. Dock fortsätter regelmaskineriet med god fart framåt. Nu kommer stora investeringar för matbutikerna de kommande åren för att möta nya EU-regler. Regler som konsumenterna både kommer att få betala för och kan undvika att beröras av. Om detta handlar veckans film.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum